Qumesht femijeve edhe pas 12 muajve jete!

Edhe ne moshen nje vjecare nje femije mund te pije qumesht lope,me kusht qe ky te jete i fresket.nese ai nuk e tret ,eshte padiskutim alergjik ndaj ketij qumeshti,por nuk duhet bere e madhe kjo drame.kalciumi dhe proteinat ndodhen ne shume ushqime te tjera.sipas fjaleve te paola negri te shoqerise nderkombetare per mbrojtjen e ushqyerjes me gji dhe te rritjes se femijes,kritikon qumeshtin e kutise.keshtu edhe kur femija te kete arritur moshen nje vjecare,cfre lloj qumeshti mund ti jepni ju femijes suaj?SIPAS Rekomandimeve te bera nga shoqeria shkencore,ne 12 muajt e pare ju mund te vendosni ,nese do perdorni qumesht artificial,apo qumesht lope te vaksinuar nga qendrat shendetesore.sipas paola negri,presidente e shoqerise ibfan (international baby food action network)

Kur femija mbush nje vit ,cili qumesht mund ti jepet femijes?
Kur femija mbush nje vit,zakonisht dieta e tij eshte e ndryshueshme dhe mund te varioje nga ushqime te ndryshme perfshire ketu edhe qumeshtin e vaksinuar.mbete e kuptueshme qe qumeshti i dhene nga nena e tij mbete me i pershtatshmi per te ,per motive te ndryshme:eshte specifik ne llojin e tij,pra permban ushqyes teper te persosur,permban ushqyes teperte persosur dhe nje numer substancash qe nxisin sistemin e neurologjik te aparatit te rritjes,si dhe shume faktore te rendesishme mbrojtes te antitrupave dhe substancave te tjera te dobishme per te mbrojtur kunder semundjeve.te mendosh qe vetem gjysem liter qumesht i nenes,ne vitin e dyte te jetes ,i jep femijes 95% te kerkesave te tij per vitamine c.
Nese femija nuk eshte ushqyer sipas rekomandimevete shoqerive shkencore me te besueshme,ne 12 muaj ju duhet te ndani mendjen nese qumeshti qe do ti jepni femijes suaj do te jete ai i kutise apo qumeshti formal.sigurisht kur perdoret si perberes gatimi,pra ne sasi te uleta ,qumeshti i lopes mund te futet edhe me perpara 12 muajve te pare te jetes,por nuk eshte i rekomanduar te jepet ne vend te qumeshtit te gjirit sepse permabn nje sasi te tepert proteine per femijet e vegjel ne krahasim me qumeshtin e memes.
Ne nje vit,mund te jepet qumeshtii lopes ndoshta sepse femija eshte edhe me i rritur,apo sepse kjo perfaqeson nje prej shume ushqimeve te konsumueshme gjate dites,por jo i vetmi dhe jo me kryesori.mbetet per tu thene qe ka femije te cileve nuk u tretet ky qumesht ose ka nga ata qe nuk e pelqejne kete qumesht.per fat te mire ,kalciumi dhe vitamina te tjera qe gjenden tek qumeshti i lopes gjenden edhe tek qumeshtat e tjere sic eshte qumeshti i deles ( icili eshte edhe me i tretshme),por edhe ne shume ushqime te tjera,keshtu qe nuk eshte e detyrueshme qe femijet te pine qumesht vetem nga nje specie kafshe,me e mira do te ishte te perpiqeshin te ndryshonin burimin e kalciumit dhe proteinave,si pershembull proteinat e arrave peshkut dhe perimeve te ndryshme.
Qumeshti i lopes per femijet:ashtu sic eshte,gjysme i skremuar apo i holluar?
Me mire qumesht i fresket.si pjese e dietave te ndryshme ,nuk ka sens te zgjedhesh qumesht te skremuar,pikerisht per kete arsye madhore nese konsumatoret jane femije te vegjel,qe kane me shume nevoje per yndyre per peshe sesa u duhet nje peshe trupore te te rriturve.

Po ne qofte se trupi i femijes nuk mund ta toleroje kete sasi qumeshti?
Nese qumeshti i lopes nuk eshte ushqimi me i mire per femijet,tani ju e dini :eshte i pasur me kalciume,kjo eshte e vertete,por ka shume femije qe nuk e tretin ate dhe disa alergjik ndaj tij.
Megjithate,ndersa per nje me te rritur qe nuk mund te marre qumesht gjiri eshte e nevojshme zevendesimi me qumeshtin industrial,kur femija eshte edhe me i rritur,ne 12 muaj jete edhe me shume,me vone qumeshti nuk eshte edhe aq i nevojshme:si pjese e nje diete te pasur me kalcium dhe proteina jane gjetur ne shume ushqime te tjera. Megjithate kujtojme ,se qenia njerezore eshte i vetmi gjitar qe e zevendeson qumeshtin ne vete specien e tij,ne dieten e te voglit te saj duke e zevendesuar ate me nje tjeter qumesht te nje specie tjeter gjitari!MEGJITHATE,nese qumeshti duhet dhe nese nuk ka mundsi te jete i vete specie-per nje femije disi me te madh ,me mire te jete i nje tjeter gjitari ,por te jete i fresket dhe i plote.
Cfare mendoni per qumeshtin ne rritje?eshte Me i mire ne krahasim me qumeshtat e tjere?qumehti I cili vitet e fundit ka permbytur tregjet nukjane te domosdoshem as per femijet as per nenat as per ambientin,por jane kryesisht te domosdoshme per ate qe i prodhon..ME Kete gjetje ne tregetim industrite po perpiqen per te zgjatur periudhen ne te cilen prinderit do te perdorin per femijet e tyre nje formule,duke pare qe edhe shkalla e lindjes eshte ulur kohet e fundit.
Sipas nje studimi sponsorizuar nje vit me pare nga revista “altroconsuno” per vecse te qenit i padobishem,mund te jene edhe shume te demshem.ne fakt,ne qofte se do te lexojme etiketen e ndonje prej qumeshtave te shitur ne kuti,arrijme te kuptojme shume shpejt te kuptojme se perse shitet me nje cmim kaq te ulet,pra eshte nje cmim 2 apo 3 here me i ulet ne krahasim me qumeshtin e fresket te lopes:ku perberesi kryesor eshte uji.
Perberesi i dyte eshte qumeshti i skremuar dhe pastaj kete e ndjekin nje sere substancash te tjera kimike ,duke perfshire yndyrat,aromatizuesit,qe behet detyrimisht te nevojshem per te permirsuar shijen e kesaj pije qe tani ka vetem ngjyren edhe qendrueshmerine.per me teper,keto qumeshte miks ndryshe nga qumeshti i lopes kane edhe nje sasi sheqeri qe e bejen ate te embel,duk i bere femijet te kosumojne nje nga zakonet me te demshme,pirja e produkteve te embla.

Se fundi kane filluar qe ti shtojne hekur ,por askush nuk e merr mundimin qe tu thote nenave se :a)nuk dihet se sa prej kesaj sasie do te perthithet nga femija b)nuk e kuptojne arsyen se perse i shtojne hekur ketij qumeshti,shumellojshmeria e ketyre hekurave porte dyja te ndryshme nga qumeshti (ky mineral ndodhet ne fakttek mishi,ne disa perime dhe bishtajore,tek vezet) c)nuk ekziston asnje studim i cili te tregoje qe keto qumeshta jane te dobishme per shendetin,nderkohe qe dihet qe nuk ka kuptim per te futur hekur kur kjo mund te coje ne zvogelim te mundsise per te thithur mineralet e tjera.

Deri ne cafre moshe mund tu jepet qumeshti femijeve?
Kompanite e qumeshteve te kutise zakonisht vendosin nje afat per femije deri ne 3 vjet,por nuk do te ishte kurrsesi cudi qe per pak kohe te shpikej qumesht special edhe per femije me te rritur (madje nje kompani e ka mendur kete gje)nuk dua te demoralizojne keto produkte por sipas mendimit tim nuk duhet as te merret mundimi te perdoren ose per me sakte ti leme qe te behen nje blerje spordiake por jo nje diete e perditshme per nje femije.
Une do tu sugjeroja mamave qe nuk e perdorin me ate,te mundohen ta zevendesoje kete qumesht me tipe te tjera qumeshtatsh (lope ,dhije ose pije te tjera te bazuar ne drithera si orozi tershera etj…)OSE Akoma me mire me ushqime me natyrale dhe me te sigurta per shendetin,te tilla si lengje frutash ose kos frutash.
Pse atehere shume prej pediaterve rekomandojne qumeshtin miks?
Jane te shumte pediatret te cilet u rekomandojne nenave perdorimin e ketyre produkteve.eshte e vertet qe sot misdis botes se pediaterve dhe asaj te industrise ka nje bashkepunim shume solid..ME Sponsorizimin e konferenaceve dhe eventeve te tjera formale.
Ky bashkepunim sipas mendimit tim mund te krijoje konflikte interesash qe pasqyrohen mbi keshillat qe pastaj keta profesioniste mund tja japin nenave ,per te pedorur ushqime industriale- edhe duke nderprere para kohe dhenien e qumeshtit te gjirit para 6 muajve ( e ndoshta edhe perdorimi i produkteve te panevojshme si qumeshti rritjes.

Kujdesi ndaj femijeve

Urime perte gjitha nenat e reja!Udhezuesi jone do tju mbaje nen imformim me kompani te ndyshme me keshilla te dobishme per femijet tuaj, per te rritur mire ata ne 12 muajt e pare e lindjes.
Femija Yne.Nuk ju le kurre vetem.Pasi ju ka shoqeruar ne nente muaj shtatezani,po ju fton ne aventuren e mrekullueshme te rritjes se tij

Do te jemi me ju cdo fund jave ( nga java e tridhjete,cdo dy jave)nev itin e pare te jetes se bebes suaj me informacione dhe keshilla te vlefshme.Regjitrimi udhezues eshte u lire.