Si te praktikosh joga dhe tai chi.

Keshillat duke përdorur ushtrime relaksim për lehtësimin e stresit.
Duke praktikuar teknikat e relaksimit të tilla, si yoga dhe tai chi mund të ju ndihmojë të arrini gjendjen e relaksit, një qetësi të thellë që neutralizon efektet negative të stresit. Duke praktikuar rregullisht, këto aktivitete mund të çojne në një reduktim në nivelin e stresit të përditshem, ankthit, dhe tensionit te muskujve, si dhe një përmirësim në energji, humor, dhe fokusim.
Mësimi i bazave te yoga dhe tai chi është e drejtpërdrejtë, por maksimizimi i perfitimeve te lehtesimit te stresit kërkon praktikë te rregullt.
Si fillestar, ju mund të përfitoni duke mësuar nga një instruktor i kualifikuar për të siguruar që ju jeni duke kryer lëvizjet e sakta. Atëherë ju mund të vazhdoni të praktikoni vetëm apo me të tjerët. 
-Joga.
Ka shumë lloje të ndryshme të yoga. Si dhe llojet e njohura të listuara më poshtë, ka shumë klasa yoga modifikuara për nevoja të ndryshme, të tilla si yoga, yoga paralindjes, për të moshuarit, dhe yoga adaptive (modifikuar për aftësi të kufizuara).
Seancat më të yogas fillojne me një seri paraqitjesh duke ngrohur trupin, dhe shume seanca duke perfunduar me disa lloje ushtrimesh relaksuese. 
LLoji i joges. Joga e bute ose Satyananda , perfshin fokusimin në shtrirjen e ngadalte , fleksibilitet, frymemarrjes se thelle.Eshte e mire per fillestaret, per reduktimin e stresit. Jo per ata që kërkojnë për një stërvitje të fuqishme. 
-Hatha.
Perfshin , aryetimin e mire, shtrirjen dhe funksionimin e frymemarrjes. Eshte e mire per fillestaret, te rriturit, per me te vjetrit, dhe per reduktimin e stresit. Jo per arobite, stervitje per djegie kalorish.
-Iyengar.
Perfshin përqendrim në përafrimin e trupit saktë dhe përmirësimin e bilancit. Përdor blloqe dhe shiritat për të ruajtur paraqitjen per nje kohe te gjate. Eshte e mire per ata që jane duke kërkuar për përfitime palestre me shumë, si edhe relaksim te thelle. Jo per ndërsa më të fuqishmet, nuk është ende një stërvitje totale e trupit. 
-Kundalini .Perfshin paraqitjen e shpejte te nje pjese te rutines , duke u fokusuar në mënyra të ndryshme të frymëmarrjes, këndimit , dhe meditimit. Eshte e mire per kombinimin per një stërvitje të mirë me spiritualitet. Jo per ata te nderlikuarit me kendimin dhe me aspekte shpirterore. 
-Joga e nxehte. (Bikram ose Moshka) . Perfshin zhvillimin në dhoma të nxehta (më shumë se 100 gradë Fahrenheit). Fokusimi në qëndrueshmëri dhe pastrim. Eshte e mire per intensitetin, stervitje per tu djersitur ,për ata me nivele të larta palestëre. Jo per dikush me presion te larte te gjakut, kushtet te zemres, ose ata që mund të reagojnë negativisht ndaj kushteve të nxehta.
-Fuqia e joges, ose Ashtanga.
Perfshin energji, shpejtesi per te ndertuar fleksibilitet, force, përqendrim, dhe qëndrueshmëri. Eshte e mire per stërvitje te fortë, përmirësimin e palestres dhe humbje peshe. Jo per nje relaksim, pervoje soditese. 
-Këshilla për të filluar joga: Konsideroni nivelin tuaj te palestres dhe çdo çështje mjekësore përpara se ti bashkoheni një klase joge. Bisedoni me mjekun tuaj para fillimit të çdo program të ri stërvitje, veçanërisht në qoftë se ju keni një problem shëndetësor. Gjithashtu flisni me instruktor. Shumë do të jene në gjendje për të siguruar paraqitje te modifikuar për fillestaret apo ata me shqetësimet shëndetësore të veçanta.
-Shikoni për një mjedis të ulët presioni, ku ju mund të mësoni në ritmin tuaj. Mos e ekspozoni veten tuaj pergjate asaj cfare ndjehet e rehatshme, dhe gjithmone terhiquni nga paraqitja ne shenjat e para te dhembjes. Nje mesues i mire mund tu shfaqe ju alternativat për ato që janë shumë sfiduese për shëndetin tuaj ose nivelet e palestres. 
-Vishuni rehatshem ne veshje qe i lejone trupit tuaj një gamë të plotë të levizjes. Yoga është praktikuar me këmbët e zhveshur, kështu që veshni këpucë që ju mund ti hiqni shpejt ne ose jashte, perpara dhe pas klasës.

Gjetja e nje klase joge.
Ju mund te mesoni joga nga nje liber nderkombetar, DVD, ose faqe interneti, por mënyra më e mirë është për të mësuar nga një instruktor joga kompetent.
- Ju mund te shikoni per klasa joge ne palestrat lokale, YMCAs, ose studiot e specializuara te joges. Qendra komunitare ose kolegjet e komunitetit shpesh ofrojnë klasa joga me çmime të zbritura. Disa instruktorët yoga ofrojnë klasa private.
-Shume lehtesira mund tu lejojne ju per tu ulur klase dhe te vezhgoni klasen qe ju intereson. 
-Per nje kerkim te drejtorive nderkombetare te klasave te joges dhe trajnerëve,shif seksionin më poshtë te Referencave dhe Burimeve.

Tai Chi. Ashtu si joga, tai chi eshte e mesuar mire kur mesohet nga nje instruktor. Edhe pse tai chi eshte zakonisht shume i sigurte dhe i mire , sigurohuni te diskutoni cdo shqetesim shendetesor, ose levizje me instruktorin tuaj. 
Si funksionon tai chi ? 
Tai chi eshte i bazuar ne premisat se mireqenia dhe relaksimi kerkojne nje trup bio energjik., ose Qi per te rrjedhur butesisht rreth trupit. Levizjet e muskujve ne ushtrimet e tai chi jane dizenjuar per te stimuluar rrjedhen e Qi me anë të trupit dhe organeve të mëdha.
Tai chi fokusohet ne sjelljen korrekte te trupit dhe shtylles kurrizore ne menyre per te realizuar lirimin e tensionit , permiresimin e sistemit te tretjes, dhe per te hequr stresin. Duke hequr peshe nga nje kembe ne tjetren, dhe duke alternuar rritjen e kraheve , kembet dhe duart, tai chi ndryshon peshen mbi nyjet e ndryshme , rrit rrjedhen e perbersve ushqimore , rrit fleksibilitetin dhe vargun e levizjes. Keto levizje rrjedhin gjithashtu edhe per te forcuar muskujt, ligamentet, dhe tendinat. 
Duke fokusuar mendjen tuaj ne levizjet dhe frymemarrjen tuaj , ju mbani vemendjen tuaj ne te tashmen , e cila hap mendjen dhe çon në një gjendje të relaksuar.
-Gjetja e nje klase tai chi.
Klasat e tai chi shpesh jane ofruar ne qendrat e komunitetit, qendrat e larta, si dhe kolegjet e komunitetit lokal. Per nje drejtori te instruktoreve te kualifikuar te rekomanduar nga rrjeti Tai Chi , shikoni ne seksioni me poshte Burimet dhe Referencat.
Burimet dhe Referencat ne sesi te paktikohet Joga dhe Tai Chi .
Joga. 
-Joga -Hyrje në llojet e ndryshme të joga dhe si për të filluar praktikimin e saj . (Nemours Foundation)
-Drjejtorite e Joges- Nje kerkim, drejtorite nderkombetare te klasave te joges. (YogaFinder)
-Tai Chi -Zbulon shume perfitime shendeti te munduara. Udhëzues për përfitimet shëndetësore të Tai Chi. (Klinika Mayo)
-Tai Chi 24 format e video klipeve-Shikoni video klipet duke ilustruar praktiken e tai chi. (Youtube.com).
-Kerkoni per praktikuesit e Tai Chi- Drejtorite e Tai Chi, mesuesit /praktikuesit, ngjarjet, dhe shkolla në SHBA (Rrjeti i Tai Chi).

Caji i zi ul nivelet e diabetit.

Diabeti është gjithnjë e më i perhapur,por sipas studimeve të fundit,çaji të zi ul nivelet e diabetit.Ky është rezultat i hulumtimit ne te gjithe italine që tregon se të gjitha vendet ku përdoret më shumë kjo pije,shkalla e pacientëve me diabet është më e ulët se në të gjitha vendet ku nuk e perdorin ate.

Kjo eshte prezantuar këto ditë në raportin e Senatit,pergatitur nga Observatori Barometri Diabetes ne Universitetin Tor Vergata në Romë.Ndër informacione të tjera,studiuesit kanë tërhequr një identikit(skice) të diabetit.Problemi themelor është se numri i njerëzve me diabet është në rritje në mënyrë dramatike,në Itali janë vlerësuar në mbi tre milionë diabetikë,një përqindje prej 4.9 për qind të cilat,për fat të keq, ka të ngjarë të rritet në vitet e ardhshme.

Më 14 nëntor 2012 eshte Dita Botërore e diabetit,do të publikohet në rezultatet e ‘British Medical Journal’ një studimi i kryer nga hulumtuesit në Data mining ndërkombëtare zvicerane në Gjenevë.Edhe në këtë rast është e qartë se konsumi i çajit të zi kontrollon diabetin dhe kolesterolin.

 Në studimin qe eshte bere jane analizuar banorët e pesëdhjetë vendeve të botës,ku konsumi i cajit te zi është i lartë.Qëllimi ishte për të zbuluar se cili ka qenë ndikimi në shëndetin dhe parandalimi dhe trajtimi i sëmundjeve të tilla si hipertensioni dhe obeziteti.Vendet ku ka nje përdorim më të madh të çajit të zi janë Irlanda,Mbretëria e Bashkuar dhe Turqia,konsum më te ulët përfshihet Koreja e Jugut,Kina dhe Brazili.

Nuk ka rezultate të besueshme në lidhje reciproke në mes të konsumit aktual te përditshem të çajit të zi dhe fillimin te diabetit,por studiuesit,të udhëhequr nga Dr Ariel Béresniak,besojnë se çaji i zi ul nivelet e diabetit,në sajë të studimeve të mëparshme i cili konfirmoi lidhjen.

Çaji i zi,dhe në përgjithësi të gjitha varietetet të kësaj bime,kane efekte të dobishme për shëndetin dhe mirëqenien,ndihmojnë për të ndaluar pirjen e duhanit,obezitetin.Kjo nuk është e gjitha,mjekët janë të pajtimit se konsumi ditor i çajit të zi ose të gjelbër,mund të jetë një ndihmë e vlefshme në parandalimin e kancerit në sajë të polifemolit që parandalon formimin e qelizave të kancerit.

 

 

Si te ndalim dhimbejn e stomakut.

Stomaku juaj është organi kryesor për tretje. Ai është i aftë të trese dhe zbërthej ushqime për shkak të acideve gastrike brenda stomakut tuaj. Faktorë të tillë si mikroorganizmave, stresi, dhimbje menstruale, ulcerat, dispepsi dhe medikamente mund të shkaktojnë dhimbje në stomak. Ndërsa mbi-counter-medikamente mund të lehtësojë problemin, ka mjetet juridike natyrore që mund të lehtësojë dhimbjen në stomak pa asnjë efekte anësore negative.

1.
Merrni kapsula kamomil për ulcerat. Një ulçerë patrajtuar mund të shkaktojë një sasi e madhe e dhimbje në stomak.Barishte kamomil përmban një kompleks të fuqishëm të quajtur bisabolol, i cili punon duke ulur inflamacion, ndërsa qetëson muskujt e stomakut. Për të trajtuar ulcerat e stomakut, duhet marrë një kapsulë 500 mg dy herë në ditë para ushqimit.

2.
Një shkak i zakonshëm i dhimbjeve në stomak është kapsllëk. Molla përmban substanca që kanë një efekt laksativ. Pini një gotë me lëng molle çdo ditë për lehtësimin e dhimbjeve në stomak lidhur me kapsllëk.

3.
Diarre është një tjetër shkak për dhimbje në stomak.Lule artë Vula ka një përbërës të quajtur berberinës, e cila stimulon qelizat e bardha të gjakut (leukoctes) për të shkatërruar bakteret të tilla si kolera, Vibrio Escherichia coli apo salmonelës, e cila shkakton diarre. Vendos dy ose tre pika të tretësirë ​​vulë të artë në një filxhan me lëng ose çaj

4.
Pini çaj yll anise. Parehati menstrual është një tjetër shkak për dhimbje në stomak.Barishte anise përmban një substancë të quajtur anithol fuqishëm, i cili vepron duke relaksuar muskujt e barkut tuaj më të ulët, duke pakësim dhimbje. Pini një filxhan çaj anise çdo natë si të nevojshme.

5.
Një infeksion viral zorrëve mund të shkaktojë dhimbje të forta në stomak. Ginger përmban një kompleks të fuqishëm të quajtur 6-gingerol, e cila efektivisht vret mikroorganizmave përgjegjës. Shtoni xhenxhefil ne te ushqyerit tuaj dhe të konsumojeni çdo ditë. Ju gjithashtu mund të hani karamele xhenxhefil, i cili do të ketë të njëjtin efekt.

6.
Pini lengje te pastra e te qarta si uji. Pirja e lëngjeve në një ritëm të ngadaltë do të ndihmojë trupin per pastrim. Mos pini shumë lëngje, pirja pa kriter mund të rrisë siklet tuaj.

Shmangni produktet e qumështit, të lartë-yndyrë ushqime, caffeine, alkoolit, pije të gazuara dhe jo-steroidal anti-inflamator medikamente. Këto produkte mund të përkeqësojne simptomat tuaja.

Ushtrime per te luftuar dhimbjen e qafes.

Për të parandaluar,zbutur dhe luftuar dhimbjen e qafes duhet të kryejmë ushtrime të thjeshta.Një program i fokusuar dhe i qëndrueshem në fakt,mund të përmirësojë dhe të zgjidhë problemin.Dhimbja e qafes  është një shqetësim shumë i zakonshëm që mund të shkaktohet nga shumë faktorë.Trauma,te dridhurat,pozicionet e gabuara të marra gjatë ditës,tendosja dhe mbingarkesa në muskujt e qafës,stresi i tepërt ose mungesa e aktivitetit fizik janë ndër shkaqet më të zakonshme.Në raste të rënda,në qoftë se problemi eshte i rende duhet te konsultoheni me mjekun,i cili do t’ju drejtojë juve për bere analizat më të mira.

Në çdo rast,për të shmangur dhe luftuar dhimbjen e qafes duhet të kryeni ushtrime të thjeshta.Këto ushtrime mund të bëhen në shtëpi,në palestër ose në zyrë.Ato kanë për qëllim të mobilizojnë rruazat e qafës dhe te clirojne tensionin e akumuluar gjatë ditës.Kryesore është që t,i bëni ushtrimet ngadalë duke kontrolluar levizjet.Nëse i bëni të sakta ushtrimet ato mund të jetë shumë te dobishme për trajtimin e dhimbjeve të qafës.Megjithatë,në qoftë se kryhen më shpejtesi dhe me lëvizje të papritura bëhen te  paefektshme te padobishme apo edhe të dëmshme.Prandaj është thelbësore qe t’i bejme ngadalë,duke shmangur lëvizjet e papritura.Për suksesin e ushtrimeve është e rëndësishme qe të bëjme ushtrime në menyre të rregullt dhe të vazhdueshme.Nëse është e mundur duhet të kryhen çdo ditë.

1) Ky ushtrim duhet të zhvillohet ne kembe duke kryqezuar duart nga prapa  kurrizit.Palosim njeren dore duke e shtyre ate lehtesisht siper kokes,kurse doren tjeter e kalojme ne kend 90 ° pas shpines.Mbajeni ne këtë pozicion për jo më shumë se 20-25 sekonda dhe pastaj kaloni ne anen tjeter.

2) Ky ushtrim lufton dhimbjen e qafes,mund të bëhet në këmbë ose ulur.Me shpinën drejt ngadalë kthejeni qafën tuaj në njeren anë,me pas kthejeni në pozicionin e fillimit ,prisni disa sekonda dhe pastaj kthejeni perseri në anën tjetër.

3) Qëndroni  me shpinën drejt,kthejeni qafen tuaj ngadale në të djathtë,mbrapa,majtas dhe pastaj përpara.Gjatë ushtrimit,mos harroni të mbani shpatullat tuaja dhe qafën te relaksuar mirë.Përsëriteni këtë ushtrim të thjeshtë ne shume mënyra të tjera.

4) Në këmbë ose ulur palosni lehtesisht anen e qafes.Me doren e palosur per brenda qafes kapni pulsin e dores tjeter dhe e terhiqni lehte poshte.Mbajeni ne këtë pozicion për rreth 20-25 sekonda.Ushtrimi vazdhdon me nderrimin e krahut.

 

Simptomat e etheve,si t’i njohim per te nderhyre ne kohe?


Është e rëndësishme që të njohim simptomat e etheve,sepse në këtë mënyrë është e mundur të ndërhyjmë në kohë edhe te identifikojme patologjinë themelore te vete etheve.Kjo siguron mundësinë për të nderhyrë më lehtë dhe më shpejt me ndonjë trajtim që mund të ndihmojë per të rivendosur shëndetin tonë. 

Simptomat e etheve,ndjeshmëri e larte e temperatures.

Ethet karakterizohen në thelb nga një rritje e temperatures se trupit,por duhet pranuar se jo të gjithë individët manifestojne ndjeshmeri te njëjtë në njohjen e rritjes se temperaturës së trupit.Disa njerëz nuk mund të kuptojne edhe kur kane temperature te lehte,ndërsa të tjerët nuk mund të kuptojnë edhe kur kanë temperaturë të lartë.Në veçanti,është e rëndësishme që të jemi në gjendje të njohin ethet te fëmijët,sidomos kur ata janë shumë të vegjel,sepse ata nuk mund të shprehin sikletin e tyre.Në rastin e fëmijëve me ethe duhet të dime se çfarë të bëjme.

Simptomat e etheve,çfarë ndodh ne trup,kur temperatura rritet.

Duhet të jemi në gjendje të kuptojme më mirë se çfarë janë simptomat specifike të temperaturës,është e rëndësishme që të jemi në gjendje për të kuptuar plotësisht se çfarë ndodh në trupin tonë,në rastin kur temperatura e trupit tenton të rritet.Para së gjithash,ne nuk duhet të harrojmë se mekanizmi i etheve mund të krahasohet me atë të krijuar nga një termostat.Kur ethet shtohen,në organizmin tonë  prodhohen substanca që kanë funksion për të ngritur temperaturën e atij lloj termostati i cili  është i vendosur në tru.Në këtë mënyrë trupi përjeton një temperaturë më të lartë se 37 ° C.

Simptomat e etheve,te dridhurat.

Simptomat tipike te etheve janë të dridhurat.Por pse ndodhin?Kur temperatura e trupit fillon të rritet, trupi ndihet i ftohtë,sepse temperatura e tij është e vendosur nën nivelin e përcaktuar nga termostat e trurit.Rritja e temperaturës është një reagim konsekuent i trupit.Shpesh ky është një mekanizëm që  aktivizohet në rastin e gripit dhe te meshkujt më shumë për shkak të stresit.

Simptomat e etheve,çfarë ndodh në trup,kur temperatura bie.

Kur temperatura bie,zakonisht kemi nxehtesi dhe djerse.E gjithë kjo ndodh për shkak se ka një dallim në mes të termostatit e trurit (që kthehet në 37 ° C) dhe temperatura e trupi mbetet e lartë.Për këtë arsye trupi drersitet për të larguar nxehtesine.

Simptomat e etheve te tjera,manifestimet simptomatike.

Ethet verore për shembull mund të jetë për shkak të nxehtesise dhe stresit,por shumë herë ethet jane një simptomë e një sëmundje apo infeksion në veçanti.Në këto raste,shpesh temperatura e larte e trupit është shoqëruar me çrregullime të tjera,të tilla si dhimbje koke apo dhimbje e përhapur dhe lodhje.

 

45 receta për të kuruar sëmundjet e zemrës, të gjakut, të veshkave, të stomakut

 

Këshillat e fundit të mjekësisë moderne për shëndetin

 


Mjekësia gjithmonë bazohet në përvojën njerëzore, madje është shkenca në të cilën përvoja vlen shumë. Prandaj në jo pak raste shkenca mjekësore i është referuar përvojës nga disa mijëra vjet më parë e më pas me realizimin e ilaçeve. Po çfarë thotë mjekësia moderne, cilat janë kërkimet më të fundit shkencore? “Tirana Observer” sot publikon këshillat më të fundit nga shkenca mjekësore për sëmundjet që rrezikojnë organizmin dhe mirëqenien e njeriut. Në këtë suplement janë përmbledhur plot 45 të reja nga studimet shkencore për sëmundjet më të shpeshta në trupin e njeriut dhe këshillat për t’i njohur dhe shmangur ato. Duke filluar që nga këshillat për kancerin, sëmundjen e veshkave, diabetin, trombozën e shumë të tjera si këto. Shega ndihmon zemrën, gjakun dhe tretjen. Vaji i ullirit zgjat jetën dhe kuron sëmundjet kardiovaskulare. Tetraciklina pengon përhapjen e kancerit. Peshku parandalon hemorragjinë cerebrale. Në një speciale prej 5-faqesh ju do keni mundësi të mësoni të rejat nga mjekësia që nga mënyra e duhur për t’u ngritur nga shtrati, që nga aroma e trëndafilave që forcon kujtesën, që nga muzika e cila lehtëson frymëmarrjen, për kolesterolin i cili ndryshon sipas stinëve, që nga papjelloria te meshkujt e cila shkaktohet nga banjat me ujë të nxehtë e deri te punëtorët e zyrave të cilët rrezikohen të preken nga tromboza. Këshilla për të shmangur depresion, infeksionet, sterilitetin. Sëmundjet gjenetike në organizmin e njeriut. Të gjitha këto studime e zbulime mjekësore në suplementin e sotëm tregojnë se njeriu rrezikohet nga jo pak po rreth 6 000 sëmundje gjenetike.
Këshilla për të shmangur depresion, infeksionet, sterilitetin. Sëmundjet gjenetike në organizmin e njeriut. Fëmijët “pleq”, obeziteti, diabeti, kanceri, tromboza dhe sëmundjet e veshkave.
Cila është mënyra e duhur për t’u ngritur nga shtrati. Aroma e trëndafilave forcon kujtesën. Muzika lehtëson frymëmarrjen. Kolesteroli ndryshon sipas stinëve. Uji i nxehtë shkakton papjellori.
Shega ndihmon zemrën, gjakun dhe tretjen. Vaji i ullirit zgjat jetën dhe kuron sëmundjet kardiovaskulare. Tetraciklina pengon përhapjen e kancerit. Peshku parandalon hemorragjinë cerebrale.
Në suplementin e sotëm do të lexoni plot 45 të reja nga shkenca e mjekësisë për sëmundje të ndryshme që prekin organizmin e njeriut. Këshillat si të sillemi dobishëm për trupin dhe shëndetin tonë.

1-Aroma e trëndafilave forcon kujtesën
Aroma e trëndafilave forcon kujtesën dhe duket të jetë një aleat i mirë kundër sklerozës. Shkencëtarët gjermanë, pas një eksperimenti konkret, kanë arritur në përfundimin se aroma e trëndafilave në kohën e gjumit gjallëron dhe forcon kujtesën e njerëzve. Në këtë eksperiment u aktivizuan 74 vullnetarë, të cilët duhej të mbanin mend dy objekte ose letra, duke përmbysur letrat njërën pas tjetrës. Ndërkaq, disa nga “vullnetarët” thithnin aromë trëndafilash. Pastaj, shkencëtarët vrojtuan veprimtarinë e trurit të tyre në kohën e gjumit.

2-Cila është ana e duhur për t’u ngritur nga shtrati
Ngritja nga ana e majtë në shtrat është ana e duhur për të kaluar një ditë të mirë. Shkencëtarët e gjumit dhe psikologët kanë mbledhur kokat së bashku për të analizuar mënyrën më të mirë për t’u ngritur në mëngjes. Krahu i majtë është më i miri, diskutojnë ata në studimin e marrë përsipër nga zinxhiri hotelier “Premier Inn”. Eksperti Jan Cisek thotë se ana e majtë është e lidhur me gjithçka që është e shtrenjtë për njerëzit, familja, shëndeti, paratë dhe pushteti. Psikologu Pete Cohen thotë se kur flenë në anën e majtë njerëzit mendojnë në mënyrë të arsyeshme në ditën përpara.

3-Muzika lehtëson frymëmarrjen
Disa këngë të bukura të lënë pa frymë, por të gjitha së bashku e përmirësojnë frymëmarrjen. Nga disa studime të një grup kërkuesish gjermanë, është vënë re se personat të cilët vuajnë nga bronkepneumonia kronike kanë pasur lehtësime në frymëmarrje gjatë dëgjimit të muzikës. Gjatë këtyre studimeve është vënë re se pacientët të cilët dëgjonin muzikë me kufje dhe duke e shoqëruar me pak aktivitet fizik (ecje të lehtë), ndikonte në zvogëlimin e ndjenjës së bllokimit të frymëmarrjes. Edhe më përpara ishte vënë re se disa aspekte psikologjike ndikonin keq tek këta paciente por nuk arrihej të kuptohej se cilat ishin ato.

4-Edhe muskujt “zemërohen”
Studimet e bëra nga Johns Hopkins në vitin 2002, treguan se meshkujt të cilët zemërohen shpejt apo shfaqin shenja të dukshme mërzie si kundërpërgjigje ndaj stresit janë rreth tre herë më tepër më të prekur nga rreziku i zhvillimit të sëmundjeve të ndryshme të zemrës, në krahasim me meshkujt të cilët paraqesin përgjigje me zemërim më të ulët ndaj stresit. Ata e rrisin rrezikun e tyre rreth 6 herë për të pësuar atak pas moshës 55-vjeçare. Një shpjegim i mundshëm ka të bëjë me lidhjen mes zemërimit dhe presionit të lartë të gjakut, të cilët së bashku shtojnë nivelin e stresit te një individ.

5-Arsyet pse duhet te qeshim
E qeshura është ngjitëse. Kur dikush qesh ndryshon humorin e të tjerëve dhe i bën gjërat më të bukura. Një njeri i qeshur mbart gëzim mbi vete. E qeshura na bën të dukemi tërheqës. Na ndryshon humorin tonë. Kur të jeni të mërzitur provoni të qeshni. Ka shumë mundësi që humori juaj do të ndryshojë për më mirë. E qeshura tërheq lëkurën e fytyrës dhe na bën të dukemi më të rinj. Muskujt që përdorim për të qeshur ngrenë lëkurën e fytyrës duke na bërë të dukemi më të rinj. Njerëzit që janë të mërzitur për një kohë të gjatë rrudhen më shpejt në fytyrë. Provoni të qeshni dhe rrudhat do të jenë shumë larg jush. Eliminon stresin dhe forcon sistemin imunitar. Ul tensionin e gjakut dhe na bën të ndihemi pozitive.

6-Cannabis së shpejti ilaç
Studiuesit e Universitetit Heidelberg ne Gjermani kanë nxjerrë në pah pak kohë me parë që Cannabis, bima e ndaluar, vepron edhe si lëndë kuruese. Cannabinoidet janë substanca që ndodhen në këtë bimë, e prej tyre mund të prodhohen Cannabinoid-Medikamente. 

7-Çamçakëzët, armiqtë e dhëmbëve
Reklamat e çamçakëzëve, që shohim përditë në televizion, duket se na e kanë mbushur mendjen se ata mbrojnë dhëmbët nga kavitetet. Por mesazhin e këtyre reklamave e kundërshtojnë ashpër stomatologët, të cilët mendojnë se çamçakëzi është armiku numër një kundër i dhëmbëve. Çamçakëzi rrëzon mbushjet e dhëmballëve dhe nuk është i këshillueshëm. Sipas tyre, çamçakëzi dëmton edhe smaltin, që, siç dihet, është shtresa mbrojtëse e dhëmbëve.

8-Aspirina e rrezikshme për fëmijët
Fëmijët me moshë nën 16 vjeç duhet t’i largohen përdorimit të aspirinës, për shkak të rrezikut dhe çrregullimeve që mund të shfaqen në punën e trurit dhe mëlçisë. Prej vitit 1986 deri sot, 18 fëmijë në Angli janë sëmurur prej sindromës Rey, pas përdorimit të Aspirinës. “Shkaqet e sindromës Rey ende nuk janë shpjeguar plotësisht, por këta fëmijë kishin marrë Aspirinë për shërimin e gripit”, thuhet në agjencinë e kontrollit të barnave, e cila nga prodhuesit kërkon ta shënojnë në kutinë e ambalazhit këtë paralajmërim.

9-Studimi, një vezë çdo mëngjes çon në vdekjen e hershme
Konsumimi i përditshëm i vezëve e rrit rrezikun nga vdekja e hershme tek meshkujt e moshës mesatare. Ky është përfundimi i shkencëtarëve të cilët kanë arritur në përfundimin se konsumimi i shtatë apo më shumë vezëve në javë rrit rrezikun nga vdekja për 23 për qind. Ky hulumtim më i ri ka hapur sërish debatin për atë se sa vezë në fakt guxojmë të hamë. Dhjetë vitet e fundit shumica e ekspertëve të ushqimit vazhdimisht e evitojnë këtë çështje, pasi që rezultatet e shumë hulumtimeve janë kundërthënëse. Për vezët më së shpeshti flitet se janë përplot kolesterol, ndërsa shumë ekspertë vlerësojnë se shumicës së njerëzve të shëndetshëm kjo masë e kolesterolit nuk mund t’i bëj dëm.

10-Njeriu rrezikohet nga 6000 sëmundje gjenetike
Në ditët e sotme në botë ekzistojnë rreth 6000 sëmundje gjenetike e ngjitëse dhe nga këto vetëm për një pjesë shumë të vogël shkencëtarët arrijnë t’i kurojnë. Shpresohet që me deshifrimin e materialit gjenetik të arrihet të kuptohen më mirë sëmundjet, sidomos ato gjenetike, mekanizmat e tyre dhe ç’është më e rëndësishmja të gjenden mënyrat e kurimit.

11-Njohuri mbi Tetanozi
Tetanozi është një infeksion toksik i ardhur nga një bakteri që është në gjendje të jetojë edhe në mungesë të oksigjenit. Ky bakter quhet në latinisht CLOSTRIDIUM TETANI. Bakteri i tetanozit mund të jetojë në tokë shumë gjatë, me dhjetëra e qindra vite, duke mos infektuar asnjë njeri, sapo ky bakter ka kontakt me plagën e një njeriu qoftë kjo plagë edhe minimale, shndërrohet në bakter infektues e lëshon një lëndë toksike që pushton me tepër nervat. Personi i infektuar shpall shenjat e para mbas 4 deri në 21 ditë infektimi. Fillon një lëvizje e nervave në pjesën e nofullës, e pacienti nuk mund ta kontrollojë këtë kontraktim.

12-Deodorandët favorizojnë kancerin e gjirit tek femrat
Disa kërkues biologjistë molekularë britanikë kanë zbuluar në disa mostra të tumorit të gjorit një numër të lartë të molekulave kancerogjen, që mendohet se vjen nga përdorimi i disa lloj deodoranteve. Këto molekula (parahydroxybenzoate) të quajtura gjithashtu parabene, përdoren si konservator në një numër të madh produktesh kozmetike, gjithashtu në disa prodhime ushqimore për t’i zgjatur atyre konservimin. Këto molekula imitojnë në trupin e femrës rolin e estrogjeneve (hormone që rregullojnë ciklin e femrës) dhe kështu favorizojnë kancerin e gjoksit.

13-Kolesteroli ndryshon me stinët
Nivelet e kolesterolit ndryshojnë me stinët. Është ky rezultati i arritur nga një kërkim i kryer nga universiteti amerikan mbi 517 persona të shëndetshëm. Doli si përfundim se nivelet e kolesterolit ishin më të mëdha në vjeshtë dhe në dimër dhe më të ulëta në pranverë dhe verë. Nuk dihet mirë se cilët janë mekanizmat që çojnë në këtë rezultat. Matjet tregonin që vlerat më të mëdha për meshkujt janë në dhjetor, kurse për femrat në janar. Disa nga këto ndryshime mund të përshkruheshin me variacionet që pëson plazma në stinët e ndryshme. U zbulua edhe se nuk kishte lidhje me dietën që përdoret në stinët e ndryshme.

14-Fëmijët “pleq”
Shkencëtarët e quajnë një zbulim “me shumë fat”. Një grup ilaçesh, “farnesyltranferase inhibitors” (FTIS), të testuara për sigurinë ndaj pacientëve me kancer mund të luftojë në të njëjtën kohë një sëmundje të rrallë dhe të tmerrshme: Çrregullimet në organizmin e fëmijëve dhe atë që quhet një plakje e shpejtë. Në sëmundjen progeria, e cila prek një në katër milionë fëmijë, pasojat vijnë nga një mutacion i vetëm gjenetik. Fëmijëve fillon t’iu zhvillohen problemet e lëkurës dhe të nofullave, si dhe sëmundjet kardiovaskulare. Ilaçi FTIS më në fund u jep këtyre fëmijëve një fije shpesë.

15-Dhëmballët e pjekurisë, rrezik për shtatzëninë
Sëmundja peridontale, e cila gjatë shtatzënisë rrit rrezikun e një rezultati jo të favorshëm që përfshin lindjet e parakohshme dhe peshën e vogël të lindjes, mund të fillojë më herët nga ç’mund të mendohej. Sipas llogaritjeve të fundit të shkencëtarëve ajo nis që kur pacientët arrijnë moshën 20-vjeçare, kohë që përkon me daljen e dhëmbëve të pjekurisë. Përfundimi doli i njëjtë në sy studime të ndryshme. Dhëmbët e pjekurisë apo dhëmballët e treta janë një vend i përshtatshëm mbarështimi për bakterin “gram-negative” që shkakton sëmundjen peridontale.

16-HIV/AIDS dhe portokalli

Një kompani farmaceutike australiane tha këtë javë se elementet natyrore të nxjerra nga portokalli mund të përdoren për të trajtuar HIV/AIDS, gripin, SARS-in dhe të ftohurën e zakonshme. Citrofresh International Ltd. tha se ka zbuluar se elementi “Citrofresh bioflavanoid” është efektiv kundër virusit HIV-1, virusit human të gripit A etj. Kompania “GlaxoSmithKline Plc” ka ndaluar përpjekjet për të prodhuar një ilaç kundër AIDS, si pasojë e dy rasteve të rënda të problemeve me mëlçinë te pacientët që kishin pranuar të eksperimentonin ilaçin e tyre të ri.

17-Temperatura “pa shkak”, sinjal tumori
Temperaturë me origjinë të panjohur? Mund të përfaqësojë një kambanë alarmi për zhvillimin e një tumori. Të paktën kështu thuhet në revistën “Lancet”. Kjo tip temperature zakonisht është më e lartë se 38 gradë, zgjat rreth 3 javë dhe është e vështirë të individualizohen shkaqet e shfaqjes së saj. Rreziku ka qenë më i lartë për tumoret hematologjike, por dhe për tumoret në mëlçi, tru, veshka, kolit dhe pankreas. Megjithëse i ulët, rreziku ka qenë prezent deri një vit pas shtrimit në spital. Madje dhe nivelet e vdekshmërisë kanë qenë më të larta te pacientët që kanë patur një histori temperature me origjinë të panjohur.

18-Diabetikët, të rrezikuar edhe nga sëmundja e veshkave

Problemi më i shpeshtë tek personat që vuajnë nga diabeti është ajo që quhet nefropatia diabetike. Nefropatia diabetike është një ndërlikim tepër serioz i diabetit të sheqerit, që ka në bazë të tij dëmtimet specifike të arterieve të vogla të lëmshit klomerular të neuroneve, të cilat janë njësia bazë strukturore dhe morfologjike e veshkave. Nga nefropatia diabetike sëmuren si diabetikët me diabet tip një dhe ata me diabet të tipit dy. Nefropatia diabetike te diabetikët me tip një shfaqet të paktën 5 ose më shumë vitesh pas fillimit dhe diagnostifikimit të diabetit të sheqerit.

19-Vera e kuqe, aleate kundër helmimeve ushqimore
Vera e kuqe është aleate kundër helmimeve, që shkaktohen si nga bimët ashtu dhe nga mishrat. Të paktën ky është përfundimi i një studimi të kryer pranë universitetit të “Missouri-Columbia”. Sipas shkencëtarëve, përdorimi i verës ul pH gastrik dhe liron, pas procesit të metabolizmit, një polifenol që ndodhet te rrushi, që ka veti antioksidante dhe antibakteriale. Kombinimi i këtyre dy elementëve do ta bënte më të vështirë mbijetesën e baktereve në traktin gastro-intestinal dhe ka veti mbrojtëse mbi organizmin.

20-Banja me ujë të nxehtë shkakton papjellori te meshkujt
Duket e çuditshme, por është e vërtetë. Sipas specialistëve nga Universiteti i Kalifornisë, ku shkencëtarët, të tërhequr nga një thënie që sugjeronte se dushi apo banja me ujë të nxehtë e bën një mashkull jopjellor, kishin vendosur të gërmonin mbi të dhëna shkencore, të cilat mund të pohonin apo mohonin këtë mundësi. Edhe pse thënia e lashtë u vërtetua edhe me prova shkencore, meshkujt kanë akoma mundësi rikuperimi. Nëse qëndrojnë larg nga uji i nxehtë, atëherë organizimi i tyre rikthehet përsëri në pjellor.

21-Punëtorët e zyrave, në rrezik të madh të preken nga tromboza
Punëtorët e zyrave që qëndrojnë gjatë të gjithë ditës të ulur, janë më të rrezikuar nga tromboza se të tjerët që janë në lëvizje, madje ata janë më të rrezikuar edhe se viktimat klasike të trombozës, pasagjerët e fluturimeve të gjata. Punëtorët e zyrave të cilët ngjiten pas ekraneve të kompjuterëve janë më shumë të rrezikuar nga mpiksjet e gjakut që formohen në këmbët e tyre. Studimi mbi trombozën ka zbuluar se 34 për qind e pacientëve që shtrohen nëpër spitale me mpiksjet e gjakut kanë qenë për një periudhë të gjatë në punë, që i impononte atyre qëndrimin ulur, ka treguar prof. Richard Beasley i qendrës mjekësore të Zelandës së Re.

22-Stop rinitit alergjik me “super vitaminën C”
Në stinën e verës, konjuktivitetet, bllokimi i hundëve, dhimbja e kokës, kolla gjatë natës, janë shqetësimet kryesore te personat e predispozuar për të pasur probleme me alergjitë. Në stinën e nxehtë kjo patologji prek gati 15% deri 20% të popullsisë. Bëhet fjalë për një sëmundjeje inflamatore kronike e mukozës së hundës, që në fazën akute mund të kurohet fare mirë me medikamente antihistaminike. Por jo të gjithë dinë se për të qetësuar simptomat mund të përdoret një substancë antioksidante e zakonshme: Vitamina C. Në fakt, kjo substancë ka veti natyrale antihistaminike, të cilat janë evidentuar dhe më parë nga një sërë studimesh të ndryshme.

23-Arrat dhe bajamet pakësojnë rrezikun e diabetit 2
Diabeti 1 tipit 2 mund të bëhet shkak për sëmundjet të veshkave, zemrës dhe verbim. Por në një studim të kohëve të fundit thuhet se gratë që hanë çdo ditë 30 gramë arra kanë 30 për qind më pak gjasa për tu prek nga diabeti. Ndërsa tek gratë që konsumojnë çdo ditë një lugë vaj kikiriku rreziku ulet me 20 për qind. Përveç yndyrës së mirë, arrat përmbajnë edhe vitamina të shumta, minerale dhe fibra. Shkencëtarët ranë universitetit të Harvard në Boston përfshinë në studim rreth 83 mijë gra të moshave nga 34 deri në 59 vjeç. Pasi kanë analizuar të gjitha të dhënat, ata vunë re se arrat dhe vaji i kikirikut ulin riskun e prekjes nga diabeti i trupit 2.

24-Peshku parandalon hemorragjinë cerebrale
Në një studim të botuar në një revistë të shoqatës amerikane për shëndetësinë thuhet se ngrënia e peshkut të paktën 2 herë në javë ul riskun nga prekja e hemorragjisë cerebrale në tru. Studimi të cilit iu nënshtruan 99 meshkuj të cilët më parë konsumonin vetëm mish në dietën e tyre dhe që ishin shtruar në spital si pasojë e shfaqjeve të simptomave që çojnë në këtë sëmundje, arriti në përfundimin se mishi i peshkut ndihmon në parandalimin e sëmundjeve të hemorragjisë cerebrale falë acidit yndyror që ai përmban dhe që ndihmon në qarkullimin e gjakut. Gjatë këtij studimi shkencëtarët nuk u bazuan në ndonjë lloj të veçantë peshku.

25-Kremi i tepërt shkakton infeksion
Shpesh gjatë periudhës së dimrit njerëzit përdorin krem për zbutjen e buzëve sa herë që lëkura e tyre thahet ose plasaritet. Por shkencëtarët pranë universitetit të Alabamës paralajmërojnë se lyerja e tepruar e buzëve me krem mund të bëhet shkak për infeksione. Ata tregojnë se kremi zbut lëkurën dhe e bën atë të pambrojtur nga bakteret dhe viruset e shumta. Pikërisht për këtë arsye ata këshillojnë që sasia e kremit ose pomadës kundër plasaritjeve të buzëve duhet të kufizohet në maksimum dhe mundësisht ky produkt të përdoret vetëm gjatë një moti tepër të ftohët. Madje po të njëjtën specialistët mendojnë se edhe gjatë stinës së verës, ku pluhurat janë me dendësi më të madhe.

26-Depresioni “zhvillon” sëmundjet e kockave
Sëmundjet mendore ndikojnë rrezikshëm në ndikimin e sëmundjeve fizike. Sipas specialistëve, dobësimi i kockave është pasojë e depresionit, veçanërisht kur personi që vuan nga krizat nervore ose stresi i ekzagjeruar është nën 40 vjeç. Një tjetër e veçantë e studimit rreth sëmundjeve mendore dhe atyre kockore ka të bëjë me femrat, sipas studiuesve, 30 për qind e grave që kalojnë menopauzën, por që para kësaj kohe kanë pasur probleme mendore, stres, depresion, vuajnë më pas edhe nga sëmundjet e kockave. Depresioni është stres që vazhdon për një kohë të tejzgjatur, kjo bën që truri të prodhojë hormone në nivele shumë të larta dhe të rrezikshme. Pikërisht për këtë arsye mjekët rekomandojnë që të gjithë ata që kanë kaluar periudha depresioni të bëjnë analizat për matjen e densitetit të kockave.

27-Tetraciklina pengon përhapjen e kancerit
Tetraciklina, ilaçi më i vjetër në botë, ndalon përhapjen e kancerit. Sipas mjekëve, provat që janë bërë me këtë ilaç të thjeshtë që ka ekzistuar në shekuj dhe kanë dalë të gjitha pozitive, aq më tepër që ai nuk kushton as shumë para. Të parët që kanë eksperimentuar me këtë medikament kanë qenë plot 60 gra në një institut në Kanada, të cilat vuanin nga kanceri i gjirit, ai i lëkurës. Dhe sipas të dhënave të para, tetraciklina parandalon përhapjen e sëmundjes në vende të tjera dhe bën të mundur mospërhapjen e sëmundjes në kocka apo infektimin e qelizave të shëndetshme.

28-Uji mineral favorizon veshkat
Uji është përbërësi kryesor në organizmin tonë. Është një nga elementët kryesore që e lejon trupin tonë të pastrohet nga papastëritë e tij. Uji favorizon funksionimin e veshkave. Zbut indet dhe zbardh lëkurën tonë. Hidratimi është funksioni kryesor i ujit, më pas ai ka veti tretëse, çka do të thotë se zgjedhja e ujit me përqindje më të madhe minerale e ndihmon stomakun tonë të rënduar pas një dreke ose një darke që të funksionojë normalisht. Lodhja, stresi, mungesa e imunitetit, tkurrja e muskujve mund të jenë shenjat e para të mungesës së magneziumit, duke e ditur se magnezi nuk prodhohet nga trupi ynë, por atë duhet ta zgjedhim mes ushqimeve.

29-Shega ndihmon zemrën, gjakun, tretjen
Lëngu i shegës shuan etjen, nxit oreksin dhe ndihmon në tretjen e ushqimit. Me shumë sukses përdoret edhe në sëmundjet e stomakut dhe të zorrëve, është freskues dhe mënjanon helmet e organizmit. Ai mund të përdoret edhe për heqjen e njollave dhe rrudhave të fytyrës. Lëkura e saj, e pasur me taninë, akoma edhe sot përdoret në Afrikën e Veriut si ilaç për diarrenë. Lëngu i shegës mund të quhet edhe ilaç i çmuar për zemrën. Sipas një studimi izraelit, pirja e një gote me lëng shege çdo ditë do të parandalonte në formimin e pllakëzave në enët e gjakut, duke ulur kështu rrezikun për t‘u prekur nga arterosklerozat. Autorët e këtij studimi shpjegojnë gjithashtu se efektet e lëngut varen nga aftësia e organizmit për të përthithur dy gjene që aktivizohen nga substanca oksiduese, të cilat forcojnë muret e enëve të gjakut.

30-Vaji i ullirit zgjat jetën
Studimet e ndryshme kanë treguar se vaji i ullirit luan një rol të rëndësishëm në mbrojtjen ndaj sëmundjeve. Ndër shekuj është protagonist i padiskutueshëm i dietave mesdhetare, duke ndikuar në uljen e vdekshmërisë nga sëmundjet kardiovaskulare e duke çuar në parandalimin e disa lloje tumoresh, sidomos atij të gjirit. Meqenëse është i pasur edhe me yndyra të pangopura, ai eliminon ndjeshëm rrezikun për t‘u prekur nga sëmundjet e zemrës, pasi ul nivelin e kolesterolit të keq (LDL)-së që grumbullohet nëpër arterie. Po ashtu, dietologët dhe mjekët këshillojnë që, nëse dëshironi të keni një jetë të gjatë dhe të shëndetshme, ky produkt fisnik i dalë nga ulliri duhet të jetë i pandashëm nga tavolinat tuaja.

31-Fara e zezë parandalon reaksionet alergjike
Studiuesit amerikanë thonë se fara e zezë shëron çdo sëmundje, përveç vdekjes. Sipas tyre, ky ilaç bimor normalizon imunitetin e njeriut. Në Amerikë janë bërë analiza të sakta mbi përbërjen e kësaj bime dhe efektet e saj qendrore. Sipas tyre, është vërtetuar se të gjitha vajrat e lashta të saj të provuara janë ilaçe gjithëshëruese. Fara e zezë është një artikull ushqimor, i cili nuk ka efekte anësore apo negative. Kjo bimë mund të mënjanojë reaksione alergjike dhe ushtron ndikim drejt zbutjes së astmës, alergjisë së barit, alergjisë së pluhurit dhe infektimeve gripale.

32-Vitamina E parandalon sterilitetin tek femrat dhe meshkujt
Vitamina E është antisterile. Kjo substancë kimike është e njohur në shkencë edhe me emrin “tokoferol”, që e ka prejardhjen nga një fjalë greke, domethënë “të lindësh”. Kjo i është atribuuar vitaminës E, për funksionimin kryesor biologjik të saj, në parandalimin e sterilitetit, si te meshkujt, ashtu edhe te femrat. Kjo vitaminë ndikon në funksionimin normal të organeve të shumëzimit, si të njeriu, ashtu edhe te kafshët. Prandaj sot është pranuar shkencërisht se mungesa e vitaminës E në ushqimin e përditshëm të njeriut shkakton sterilitet (shterpësi).

33-Është më mirë tension i lartë apo i ulët?
Mjekët thonë se në përgjithësi është më mirë të kesh tension të ulët sesa tension të lartë të gjakut. Megjithatë, një studim i ri tregon se ka një moment në të cilin është më mirë që njerëzit të cilët pësojnë infarkt të kenë tension të lartë, dhe ky është momenti kur ata arrijnë në spital. Në rubrikën “Mjekësi dhe Shkencë” do të flasim edhe për tubat e vegjël që vendosen në zemër për të parandaluar atakun. Shumica e këtyre tubave vishen me ilaçe të ndryshme, por të dhëna të reja tregojnë se tubat e veshur me ilaçe paraqesin mjaft rrezik.

34-Puna natën shkakton kancerin në organizëm
Puna natën mund të shtojë rrezikun e prekjes nga kanceri. Një njoftim shqetësues për ata që punojnë gjatë turnit të natës: Një studim i ri thekson se ata janë nën një rrezik të shtuar për t’u prekur nga kanceri. Pas shpalljes së rezultateve të studimit që arriti në këtë përfundim, Agjencia Ndërkombëtare për Kërkime në Fushën e Kancerit, degë e Organizatës Botërore të Shëndetësisë, tha se së shpejti do ta klasifikojë punën natën si një ndër shkaktarët e mundshëm të kancerit. Dhe ka gjasa që një hap të ngjashëm të ndërmarrë edhe Shoqata Amerikane Kundër Kancerit, e cila në të kaluarën i ka parë me dyshim pretendime të tilla të ngjashme.

35-Natriumi rrit presionin e gjakut
Ekziston një lidhje e fortë ndërmjet konsumit të natriumit dhe presionit të gjakut. Vlerat e mëdha të natriumit në organizëm bëjnë që trupi të mbajë sasi të tepërta të lëngjeve, të cilat vështirësojnë punën e zemrës dhe ngushtojnë enët e gjakut, duke çuar në rritjen e presionit të gjakut. Natriumi ul efektivitetin e ilaçeve që përdoren për trajtimin e presionit të lartë të gjakut. Ai gjendet kryesisht në kripën e tavolinës në formën e klorurit të natriumit. Shkencëtarët kanë gjetur se kaliumi dhe kalciumi kanë efekte pozitive në presionin e lartë të gjakut. Ato ofrojnë një mbrojtje kundër presionit të lartë të gjakut dhe kundërshton efektet e natriumit.

36-Obeziteti, shkaktar për hipertensionin
Obeziteti është i lidhur ngushtë me hipertensionin, sepse obeziteti vështirëson punën e zemrës për të furnizuar indet me gjak. Kontrolli i peshës është një faktor i rëndësishëm në parandalimin dhe trajtimin e presionit të lartë të gjakut. Humbja e peshës ndihmon në uljen e presionit të gjakut dhe përmirëson efektivitetin e ilaçeve që përdoren për kurimin e presionit të gjakut. Po ashtu, njerëzit që bëjnë një jetë sedimentare kanë 50% më shumë mundësi që t’u zhvillohet hipertensioni sesa ata që bëjnë një jetë aktive. Aktiviteti fizik i rregullt mund të ulë presionin sistolik me rreth 10mmHg në pacientët me hipertension.

37-Pirja e alkoolit rrit rrezikun për kancer

Konsumimi i alkoolit, duke përfshire verën, shton rrezikun e disa kancereve më të zakonshëm, megjithëse shumë studime tregojnë që ulin rreziqet e sëmundjeve kardiovaskulare. “Pirja e alkoolit në sasi më pak se 25 gram në ditë, ka një rol të favorshëm në sëmundjet e zemrës”, thotë profesor Carlo la Veçhia, por kjo është e shoqëruar me një rritje të rrezikut të kancereve të zonave të larta të aparatit tretës si dhe të laringut, si dhe të kancereve të mëlçisë, zorrëve dhe gjoksit.

38-Temperatura e lartë, largohet me çaj dardhe
Dardha konsiderohej në Evropë si simbol i shëndetit, fatit dhe shpresës, dhe ishte mjaft e njohur që në periudhën e romakëve të lashtë, të cilët prodhonin prej saj një lloj vere e cila përdorej si antidot kundër kërpudhave helmuese. Gerard, një botanolog i shekullit të 16-të shkruan: “Vera e dardhës ndihmon ata persona që nuk janë mësuar të pinë, ngroh stomakun dhe lehtëson tretjen”. Për kinezët, dardha simbolizon jetëgjatësinë, drejtësinë dhe gjykimin e drejtë. Sot ekzistojnë rreth 3000 lloje dardhash, të cilat janë të gjitha të ngrënshme.

39-Pickimet e mushkonjave, ikin me banane
Përveç vitaminave të shumta të ka fruti i bananes, ka edhe veti të tjera. Kështu, sipas specialistëve, pickimet e mushkonjave, skuqja, kruarja dhe enjtja largohen me banane. Para se të shikoni pjesën ku ju ka pickuar mushkonja, mjekët këshillojnë që të fërkoni pjesën e infektuar të vendit me pjesën e brendshme të lëkurës së bananes. Sipas mjekeve popullorë, përdorimi i lëkurës së bananes në këtë mënyrë zvogëlon efektin e ënjtjes dhe të të kruarit. Bananet kanë nivel të lartë të vitaminave B, të cilat ndihmojnë për të qetësuar sistemin nervor.

40-Kafja shton rrezikun nga abortimi spontan
Marrja e përditshme e dozave të mëdha të kafes gjatë shtatzënisë shton rrezikun nga abortimi spontan, ka dëshmuar studimi i publikuar në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, që njëkohësisht ka vërtetuar rezultatet e hulumtimeve të mëhershme. Shtatzënat do të duhej “të mendojnë për të ndaluar pirjen e pijeve të cilat përmbajnë kafeinë”, shkruajnë autorët e studimit të publikuar në numrin e fundit të gazetës amerikane për obstetrikë dhe gjinekologji.

41-Marihuana armiku më i madh i dhëmbëve
Njerëzit, të cilët pinë rregullisht marihuanë, janë më të prirë ndaj sëmundjes së dhëmbëve, që në rastin më të keq mund të sjellë deri tek paradentoza. Hulumtimi më i ri ka treguar se pirja e shpeshtë e marihuanës është drejtpërdrejt e lidhur me më shumë se 75% të rasteve të sëmundjeve të dhëmbëve, dhe atë tek personat më të rinj se 32-vjeç. Inflamacioni i mishit të dhëmbëve është shkaku më i shpeshtë i shkatërrimit të dhëmbit, menjëherë pas paradentitit.

42-Vitamina C, ilaçi për personat me diabet
Studimet e reja kanë dëshmuar që vitamina C ndihmon në neutralizimin e të ashtuquajturve radikalëve të lirë, molekulave, sasia e të cilave është e shtuar te personat që vuajnë nga diabeti. Tanimë është fakt i njohur që këto molekula shkaktojnë dëmtimin e disa llojeve të lëkurës. Deri te shtimi i radikaleve të lirë te personat me diabet, vijnë për shkak të ndryshimit të mitohondrieve, pjesëve stacionare, që duhet ta prodhojnë energjinë. Po ashtu është konstatuar se pa ndërhyrjen nga jashtë, përkundër zbritjes së nivelit të shtuar të sheqerit në gjak, këto molekula shtojnë rrezikun për sëmundjet e zemrës dhe humbjen e shikimit.

43-Specat djegës lehtësojnë dhimbjet
Anestetikët e ri me bazë nga speci djegës mund të ofrojnë një qetësim më të mirë të dhimbjes gjatë lindjes, operacioneve ose gjendjeve tjera të shoqëruara me dhimbje, krahasuar me anestetikët konvencional. Testet preliminare me anestetikë të tillë kanë treguar se ajo në mënyrë efektive ka bllokuar dhimbjen pa shkaktuar humbje të plotë të ndjenjës në ato zona ku është përdorur. Hulumtuesit thonë se anestetikët eksperimentues veprojnë duke bllokuar në mënyrë selektive qelizat nervore të ndjeshme ndaj dhimbjes, pa i prekur qelizat tjera nervore që kontrollojnë lëvizjet ose ndjesitë tjera jo të dhimbshme.

44-Mjalti zbut kollën natën
Një lugë mjaltë mund të zbus kollitjen e natës dhe t’u ndihmojë fëmijëve dhe prindërve të tyre që të flenë më mirë, ka dëshmuar një studim në të cilin janë përfshirë 105 fëmijë, të cilët kolliteshin për shkak të ftohjes. Fëmijët janë ndarë në tri grupe nga të cilat njëri ka marrë shurup kundër kollitjes, i dyti mjaltë, ndërsa i treti asgjë, dhe është dëshmuar që mjalti është zgjidhja më e mirë. Mjalti përdoret në mbarë botën si ilaç popullor kundër kollitjes dhe është alternativë më e sigurt dhe më e efektshme sesa mjekësia zyrtare.

45-Ndryshohet tradita, pica kundër plakjes
Pica kundër rrudhave. Është një picë e re e ideuar nga një ekspert i ushqimit dhe biokimist italian, ndërsa është bërë pjesë e një zinxhiri të picerive, por që në të njëjtën kohë ka nxitur edhe polemika te njerëzit, që thonë se është cënuar kuzhina nacionale. Pica prej miellit integral dhe zarzavateve, e emërtuar Primula, ka tri herë më shumë fije dietale sesa pica e zakonshme, si dhe më shumë magnez e hekur. Kjo picë nuk guxon të ketë më pak se tetë lloje të perimeve dhe ato nga perimet të cilat ndihmojnë në luftën kundër plakjes, si domate, hudhër, kërpudha, karota dhe spinaq.
•tirana observer•

Diete per parandalimin e osteoporozes.

Me ushqim dhe dietë te duhur mund të parandalojme osteoporozën,një sëmundje sistemike skeletore qe karakterizohet nga humbja e mases kockore dhe përkeqësimi i indeve të eshtrave.Kjo çon në një brishtësi më të madhe të eshtrave dhe me pas rrezik më të madh per fraktura.Osteoporoza është e ndarë në fillestare (zakonisht avancon ne moshen e menopauzës) dhe të mesme të shkaktuara nga droga (sidomos osteotossici) dhe substanca toksike.Ndër faktorët me te medhenj te rrezikut për osteoporozën qe përfshin seksin femeror(sidomos pas menopauzës kur ndodh  një çekuilibër mes formimit te kockave)është kryesisht mungesa e estrogjenit,ndersa mangësi testosterone në meshkuj,një mënyrë jetese e varfer,keqperdorimi i alkoolit,pirja e duhanit te tepruar dhe mungesa e kalciumit dhe vitaminës D.

Në shumicën e rasteve,megjithatë,jo vetëm një,por disa nga këta faktorët kontribuojnë në fillimin e osteoporozës.Ushqyerja e dobët dhe një mënyrë jetese shume e varfer,në fakt,kontribuojnë në masë të madhe në rritjen e rasteve të sëmundjes.Për këtë arsye është e rëndësishme që të miratojmë zakone të mira ushqimore qysh ne moshë të re dhe aktivitetit fizik.Por cila është dieta e duhur për të parandaluar fillimin e osteoporozes?Për të parandaluar osteoporozën,ju duhet të ndiqni një dietë të pasur me kalcium dhe vitaminë D.Vitamina D është sintetizuar kryesisht nga lëkura nëpërmjet ekspozimit të duhur ndaj diellit.Disa ushqime të cilat ndihmojnë për të rritur futjen e vitaminës D nga ana e trupit.Këto jane vezë,salmon,gjalpë dhe qumësht.Lidhur pastaj me këto ushqime eshte dhe ekspozimi i duhur ndaj diellit.

Dieta jonë është shpesh e varfer në kalcium.Masa e duhur e kalciumit është thelbësore për të luftuar dhe për të parandaluar osteoporozën.Kërkesat e përditshme të kalciumit te një i rritur duhet te variojne nga 800-1200 mg. Kjo vlerë ndryshon në varësi të moshës dhe gjinisë se individit.Një mënyrë për të futur sasine e duhur te kalciumit është e rëndësishme për të ngrënë ushqime të caktuara që janë veçanërisht të pasura me kalcium,keto përfshijnë djathra të freskëta per të moshuarit,qumësht dhe produkte të qumështit në përgjithësi,kos, vaj peshku,farat e susamit,bajame,arra,lakër,brokoli,fasule,karkaleca dhe spinaq. Shmangni  pirjen e duhanit dhe konsumimin e tepruar te alkoolit dhe kafes.Duhet të reduktojme konsumimin e ëmbëlsirave,pijeve alkoolike dhe konsumin e tepërt te proteinave dhe fibrave.Për të parandaluar osteoporozën duhet gjithashtu  një dietë me pak kripe.Natriumi,në fakt,promovon demineralizimin e kockave.

 

Sporti para ushqimit te ben te djgesh yndyrna.

Per te humbur peshe,bej aktivitet sportiv para se te hash.Digj me shume yndyra dhe jemi nje te pastruar arteriaeve,zvogelo rrezikun e semundjeve kardiovaskulare.Per te mbajtur efikasitetin e te uhsqyerit dhe per tu dobesuar ekziston nje kerkim i Glasgow Univeristy,publikuar nga gazeta British .
Kerkuesi per Nor Farah dhe Jason Gill kane studiuar efektet e sportit te bere para se te ushqehen mbi meshkujt (por kujdes,diskutimi duket sikur nuk vlen per femrat?.Perfitimet ,ne respekt me ate cka keshillohet fizikisht ,rrisin nga viti ne vit ushtrimet ne stomak dhe e detyrojne ate te perdore rezervat e yndyres,duke djegur yndyre sa me shume.
Per ta treguar ,studimi ka anlizuar konsumin energjik te 10 meshkujve ne mbipeshe ,duke iu nenshtruar tre vizitave.Heren e pare nuk mundne te benin asnje levizje fizike ,te dyten bene disa levizje te ecuri para se te hanin dhe hera e trete bene vrap.Rezultati?E ecura para te ushqyerit beri te konsumonin 33% yndyre ne respek me ata qe kishin ngrene.Edhe yndyrat ne gjak ishin ulur ndjeshem.Por nuk eshte kurrsesi e mundur te presim rezultate te menjehershme ,sepse 60 min e ecur e vazhdueshme per dhjete dite ben te ulesh rreth gjysme kile:-shpjegon Gill.Nese objektivi eshte te humbesh peshe,mund te ulet intensiteti dhe kohezgjatja e trajnimit:Trupi i njeriut ka konsumuar rezerva te mjaftueshme per te duruar edhe 90 -120 min ushtrime me stomak bosh.sqaron kerkuesi.Studimi merr ne konsiderate vetem meshkujt,duke u nisur nga rezultatet e nje kerkimi ne publikuar ne 2010 ne gazeten e shkencave dhe mjekesise se sporteve,sipas tij meshkujt djegin me shume yndyrna nese jane me stomak bosh,ndersa per femrat eshte krejtesisht e kunderta.

E verteta mbi trajtimet anti-celulit.

Celuliti eshte nje gje serioze ,edhe pse pjesa me e madhe e meshkujve pranojne se nuk bejne asnje gje per te larguar shenjat e formes se portokallit ne lekure,ndersa specia e femres eshte shume e kujdesshme nga nga difektet anti estetike.Cdo gje eshte e qarte .Edhe shume te dobetat edhe modelet .edhe njerezit e thejshte…ne varesi te diemnsionit dhe te cilesise se tipit te jetes por edhe gjenetike.Ky problem mund te jete i fshehte,por mbi te gjitha dietave dhe ushtrimeve fizike,duhet bere kujdes edeh me lodhjen .

Ekzistojne qindra trajtime anti celulit qe behen me ane te nderhyrjeve dhe eshte gjithmone e veshtire te kuptohet nese ja vlen mundimi te investosh paar dhe mundim apo nese jane shpresa false.Kirurgu plastik Anthony Yun shume i njohur mes botes se mbare oqeanit,thekson qe nuk ekziston nje kure e vertete magjike per celulitin ,por siguron disa zgjidhe te vogla te problemit .Po cilat ??

KLrem,xhel,derume:te gjitha trajtimet qe pretendojne te drejtojne lekuren dhe thyejne edhe yndyrat nepermjet perdorimit te yndyrave me vitaminat A,kafeine ose caj te zi.Ky lloj trajnimi eshte efikas ,per te fshehur porblemin ,vetem nese i perdorim ne menyre korekte se bashku me nje diete te shendetshme dhe ushtrime fizike.Nuk ekziston per momentin nje krem endrash qe eliminon celulitin ne menyre definitive,kjo me nje cift aplikacionesh.

Zakonisht:Nese bejme nje banje me kombinim te mineraleve dhe bimeve te aplikuara ne menyre qe te ndihmojne lekuren,dhe te stimulojne qelizat e yndyres per te hequr mbeturinat toksike dhe poret ,duke eliminuar cdo inflamacion.Por per te eliminuar celulitin ,edhe kjo metode nuk eshte e mjaftueshme .Mund te verifikohet maksimumi me nje ulje te vogel.
Pilulat anti celulit:pjesa me e madhe e pilulave permbajne ekstrakte acidesh yndyrore,vaj uliri qe punojne per te bere lekuren me elastike.Por pilulat te marra nga goja shperndahen ne te gjithe trupin jo vetem ne nje zone te lokalizuar si vithe apo kofshe.pervec kesaj disa nga elementet e perdoruru kane efekte te dnryshme kolaterale si dhimbje koke,te vjella.rritje te marrjes se semundjeve temelcise.Nje pilule qe funksionon realisht do te ishte shume gje e bukur ,por kurre e realizueshme,shume e bukur per tu besuar.

Makina masazhuese :perdorin role dje aspirim ,te cilat perpiqen te zvogelojne ritmin e qarkullimit ,rivendosjen e funksioneve te kolagjenit ,dhe akumulimin e ujit.Ekzistojne makineri qe perdoren ne shtepi ose ne zyren e mjekut .Por celuliti nuk eliminohet me masazhe ,por me keta tipe trajtimesh behet rishperndarja e yndyrave ne menyre te njetrajtshme ne trup.

Laser:permes perdorimit te lazerit i cili eshte pa dhimbje,niveli i yndyres nen lekure shkrihet me prodhimin e kolagjenit dhe jep nje paraqitje me pak te fryre.Ky tip trajtimi eshte me efikas ne dispozicion me efektin per heqjen qafe te celulitit ,sepse nje heer qe yndyra shkirhet eliminohet nga nyjet limfatike.Jane te envojshem 8 trajtime per te pare rezultatet e cdo seance por qe kane nje kosto te larte.

Lipustika eshte nje procedure e cila heq dhjamin e tepert nga zona te vecanta te trupit.Mbetet akoma mundesia per te permiresuar yndyrat ,por nuk influencon mbi te gjitha indet per te shkaktuar celulitin .

Elementet per rritjen e mbrojtjes se sitemit imunitar .

Dritherat e integruar
Zakonisht duhet ngrene kokrrat e duhura ne mengjes me buke te paperpunuar per te siguruar nje kosum te vitamines B6,e nevojshme per procesin e njohjes se viruseve dhe baktereve te organizmit nga ana e qelizave imunitare specifike.50 gram drithera te integruara furnizone 1.3 mg vitamina B6 ose me shume se 100% doza te perditshme.

Embrioni i grurit
Nje studim i koheve te fundit ka treguar qe vitamina E e cila eshte ne rrezik zvogelimi .Mund te konsumohet gruri ne sallata ,ne dritherat e mengejsit ,ne pjatancat e pergjithsme me doze rreth dy luge ne dite.

Spinaqi dhe karrota
Ato jane dy burime te beta karrotenit ,nje antioksidues vegjetal qe ndihmon qelizat vrasese te luftojne infeksionet ne organizem.
Beta karroteni menjehere spao kalon ne zorre eshte i konvertuar ne vitamine A ,e rendesishme per integrimin dhe mire funksionimin e lekures ,syve dhe mukozes.Nuk eshte cudi qe kur ju jeni manget nga kjo vitamine jeni me te shfaqshem ndaj infeksioneve .Per te pefituar nga virtytet e ketyre perimeve duhen njohur edhe vecorite e tyre.

Karrota te gatuara mire
Thithja e zorreve me beta karroten eshte mire kur karrotat e konsumuara jane te gatuara mire te kalitura dhe me pak vaj ulliri ,ne menyre qe te mos prishte membrana celulite gjate pjekjes ,qe e bejne keet pro vitamine me te domosdoshme dhe lehteson asimilimin e yndyres.

Spinaqi i mire perpunuar
spinaqi permban edhe ehkur ne nje forme me pak te disponueshme per te cilin eshte e keshillueshme te hahen gjithmone te gatuar mire dhe te sperkatur me pak limon ,sepse vitamina C (si ajo e pefituar ne menyre natyrale dhe ajo e agrumeve )favorizon asimilimin e yndyrave.

Kivit dhe specat
Mjafton nje gjys speci ose nje kivi perte marre me shume se 100% ARZH per nje te ritur ne 60 mg ne dite .Duke pare bollekun ne te gjitha keta perime te fresketa ,eshte e veshtire te mbetet nje rezerve e kesaj vitamine,por kur sistemi imunitar ka nevoje per nje rifurnizim ,duhet te plotesohen rezervat e tyre ushqimore .Per te mos mbetur pa rezerva mjafton kivi ,speca ,por edhe portokall dhe brokoli.

Peshku dhe frutat e detit
Sigurisht minerali i zinkut ,eshte minerali celes per funksionimin e mire te sistemit imunitar .I cili garanton dozen ditore e cila nuk eshte e veshtire :nje sasi prej 100 g patate me 7 mg zink duke perfituar keshtu 7% te ARZh9doza ditore e rekomanduar ).

Llojerat e djathit
Eshte nje prej burimeve me te mira te proteinave ,por edhe nje koncentrat special vitaminash dhe mineralesh :Ne vetem 50 gram produkt gjendn 17 gram proteina( 30% e te cilave jane te nevojshme per perditshmerine e nje femre)cilesi e mire e kalciumit ,hekurit vitamines A dhe vitaminave te grupit B.