Kariesi:Simptomat dhe kujdesi.

Prishja e dhëmbëve është një problem shumë i perhapur për shëndetin,por shpesh anashkalohet, sidomos në fillimin e tij,per shkak te frikes nga dentisti apo përtacise.Hapi kyç në kontrollimin e sëmundjes është diagnostikimi i hershëm.E përshtatshme do të jetë një vizitë tek dentisti të paktën një herë në vit për pastrimin e dhëmbëve apo heqjen e gurezave,por në shumicën e rasteve ne presim që te ndodhin simptomat e para te dhimbshme.

 Cilat janë ato?

Siç njihet ndjeshmëria ndaj të nxehtit dhe të ftohtit janë simptomat e para te prishjes se një dhëmbi, ndonjëherë i shoqëruar edhe nga një ndjesi e pakëndshme në kontakt me substancat e sheqerit.Nuk duhet te nënvlerësojmë halitosis (e cila gjithnjë zhvillon prishjen e dhembit.)Kariesi shfaqet si një njolle  e errët(edhe pike) në dhëmb.Në këto faza është e rëndësishme ta riparojme sa më shpejt të jetë e mundur,madje edhe në qoftë se kariesi jashtë duket i vogël.Shpesh ai shtrihet brenda dhëmbit dhe e shkaterron ate,edhe nervin por dhe vete dhëmbin.Një specialist është gjithashtu i rëndësishem për të nxjerrë në pah dëmtimit të dhëmbëve të cilet ende nuk kanë simptoma dhe kur veçanërisht i kane të fshehura,të tilla si kariesi ndërdhëmbësh ose prishja e dhëmbëve te pjekurisë.

Kujdesi i dhëmbëve të prekur nga kariesi.

Kariesi prek fillimisht smaltin e dhëmbit,pastaj penetron në dhemb,deri sa e shkaterron ate.Kështu eshte e nevojshme për te hapur një kanal te rrënja,dmth.heqja e vete nervit dhe përfundimisht “vdekje e dhëmbit.”Kjo bëhet duke përdorur anestezine lokale,pasi ndërhyhet ne pastrimimin e pjesës se sëmurë dhe më pas mbylljen e kanaleve me një material biokompakt.Juve gjithashtu mund t’ju duhet antibiotik. Të gjitha pjesët e dhëmbit te shkatërruar nga prishja(edhe nëse nuk eshte arritur ne rrenje) rindërtohen më pas nga dentisti me mbushje tradicionale të dëmtimit të dhëmbëve.Mbushjet në të kaluarën praktikoheshin nëpërmjet nje amalgame të errët,tani  thuajse ekskluzivisht kryhen me të bardhë të përbërë si dhëmbët.Në rastet më të keqinja një karies i lënë pas dore mund të përfshijë nevojën e një kapsule.Edhe prishja e dhëmbëve të qumështit në fëmijëri duhet dhe mund të shërohet.

Kariesi në shtatzëni.

Ndryshimet hormonale tipike te shtatzënisë rritin  rrezikun e sëmundjeve paradontale.Eshte pra e rëndësishme që t’i kushtojme vëmendje higjienës orale në këtë periudhë dhe te konsultoheni me një dentist.Në përgjithësi gjatë kësaj periudhe është me mirë për të shmangur dentistin,por në qoftë se prishja e dhëmbëve shkakton dhimbje apo infeksion,ka rreziqe ekstreme.Ju mund ta bëni më mirë në tremujorin e dytë,kur anastezia sigurisht nuk ka ndikim negativ në fetus.Duhet të shmangen antibiotikët si tetracycline,por lloje të tjera mund të përdoren (madje edhe te bisedoni me gjinekologun.)Dhe në qoftë se keni nevojë për rrezet X do të jetë e rëndësishme për të vënë një platformë mbrojtëse (ate që përdorin dentistet për rastet e njejta.)Rrezet që arrijnë ne gojën e pacientit nuk kane rreziqe shtesë.Në të kundërt,prishja e higjienës orale dhe neglizhenca mund të jenë të rrezikshme për lindjen e foshnjës.