Lindjet e parakohshme ne rritje,kosto sociale dhe shendetsore qe mund te shmanget.

Me rastin e Ditës Botërore të fëmijëve te parakohshem më 17 nëntor 2012, Shoqata italiane e Neonatologjisë (SIN) ka lëshuar alarmin: “Progres shkencor do të thotë më shumë përgjegjësi sociale”. Ajo bëri thirrje për parandalimin, rritjen dhe kujdesin në qendrat e lindjes, për të mbrojtur cilësine e jetës dhe për të zvogëluar shpenzimet e kujdesit shëndetësor.

“Çdo vit – shton Shoqëria italiane e neonatologjisë  – në Itali dyzet mijë foshnja (6.9% e lindjeve të gjalla) janë lindje premature(te parakohshme), dmth para javës së 37-të të shtatzënisë. Lindjet me te medha te parakohshme jane lindjet pas 32 javësh, ndërsa rreth 2% e lindjeve jane në një moshë te shtatzanise me pak se 32 javëshe. Vdekshmëria e lindjeve te parakohshme eshte mbi 10%”, thotë prof. Costantino Romangoli, President i Shoqërisë italiane SIN i neonatologjisë.

“Të mbijetuarit janë shpesh me aftësi të kufizuar më shumë ose më pak të rënda, anasjelltas proporcional me moshën e shtatzanise (0,5-1% gjatë 32 javëve dhe 10-20% nën). Ky është një fenomen në rritje, i cili është bërë një problem i shëndetit publik që duhet të merret parasysh në drejtim të parandalimit, trajtimit dhe kujdesit dhe që na çon për të reflektuar mbi jetën dhe te fillojme te jemi më të përgjegjshëm”, shton Romagnoli me rastin e Ditës Botërore të foshnjave te parakohshme me 17 nëntor.

Rreziku për shëndetin dhe cilësinë e jetës së foshnjave dhe familjeve të tyre, bashkohet me koston e kujdesit për foshnjat parakohe, për të siguruar mbijetesën e tyre dhe për të zvogëluar sëmundjet dhe aftësite e kufizuara të përhershme. Për çdo lindje te parakohshme ekstreme (lindur para 28 javëve) dhe te mbijetuara, në fakt, kostot ndryshojnë në mes të 100 dhe 300,000 € në varësi të pranise se patologjise, e cila duhet gjithashtu të marrin në konsideratë (rehabilitimin, mbështetjen e shkollës dhe po të jetë e mundur terapia handikape) dhe që ndikojnë në organizimin e familjes.

Rritja e lindjeve te parakohshme është e lidhur me disa faktorë: Patologjite e shtatzënisë (hipertension, diabet, infeksionet), shtatzani me rrezik të lartë (anomalitë anatomik te mitrës, binjake, shtatzëni e stimuluar) dhe mosha e nënës (nën 20 ose mbi 38 vjet ) janë ndër shkaqet kryesore, por eshte më shume në lojë jetesa e papërshtatshme (alkoolizmi, pirja e duhanit, konsumimi i drogës) dhe riprodhimi të asistuar mjekësor. Shkenca bëri te mundur lindjet parakohe qe deri pak vite më parë ishin të paimagjinueshme. Mbijetesa e fetusit te parakohshem përputhej me kufirin kohor për abort, të përcaktuara me ligj.

“Sigurimi i te drejtave të plota për jetën, për kujdesin shëndetësor dhe shëndetin, të përcaktuar në parimet e Bioetikës dhe ligjit, na thërret të gjithë për një përgjegjësi më të madhe”, thotë prof. Romagnoli, i cili gjithashtu këmbëngul për vëmendje më të madhe ndaj praktikave të humanizmit te mjekësisë: “Ne jemi duke punuar për të bërë të gjitha lindjen te sakta ne Itali dhe bashkangjitur në Njësinë e Kujdesit Intensiv neonatale për familjet, sipas një parimi gjithëpërfshirës të” kujdesit “, duke inkurajuar afërsine e prindërit për fëmijët e tyre 24 orë në 24, duke përdorur të gjitha mjetet të tilla te kujdesit te nenave. Nxitur nga këto objektiva, në vitin 2010, SIN ka kontribuar në “Manifestin e të drejtave të fëmijëve të lindur para kohe”, promovuar nga Onlus, duke lejuar qe Italia të jetë vendi i parë qe i përgjigjet thirrjes së Kombeve të Bashkuara .

Në botë

Lindja parakohe është një nga vdekjet më të medha të foshnjave në botë, duke shkaktuar më shumë se një milion vdekje çdo vit, por 75% mund te shpetojne pa nevojën për kujdes veçanërisht pa kosto apo  teknologji.

Ky është mesazhi kryesor dhe tema e Ditës Botërore e fëmijëve te parakohshem, një përpjekje globale për të rritur ndërgjegjësimin e vdekjeve dhe paaftësisë për shkak të lindjes së parakohshme dhe masa të thjeshta, provuar dhe me kosto efektive që mund të parandalojnë këto vdekje.

“Njerëzit mendojnë se foshnjat parakohe kanë nevojë për kujdes intensiv ose paisje të teknologjisë së lartë, por në realitet nuk janë metodae e thjeshta që me të vërtetë te punojnë dhe te bëjnë të mundur për të ruajtur qindra e mijëra jetë”, tha Joy Lawn, një studiues i Save the Children .