Ilac i ri per floke te thinjura.

Zbulimi i qimeve te para gri mund të bëjë dallimin e qarte mes  një ditë dhe një dite tjetër. Një hulumtim anglo-gjerman botuar në revisten FASEB synon të japë një përgjigje pozitive ndaj problemit.

Studimi, i cili u nënshkrua nga shkencëtarët e Qendres për shkencat e lëkurës në Universitetin e Bradfordit në Britani të Madhe, së bashku me kolegët nga Instituti për çrregullime të pigmenteve dhe EM Arndt Universiteti Greifswald ne Gjermani, hetuan mekanizmat që çojnë ne thinjen e flokeve tone dhe  konkluduan se pergjegjesi është akumulimi i peroksidit te hidrogjenit në flokë.

Mjekët kanë ekzaminuar një grup prej më shumë se 2400 njerëz që vuajnë nga vitiligo, duke gjetur se disa forma të sëmundjes janë shoqëruar me një rënie të dukshme të cilësise antioxidante nga disa enzima, e cila rezulton në akumulimin e stresit.

Sipas studiuesve anglo-gjermanë, ilaçi do të jetë një krem ​​i ditës bazuar në enzimën PC-Kus ( pseudocatalase), e cila do të aktivizohet nen rrezet ultraviolet te tipit B për flokët, vetullat dhe lëkurë të lirë të melaninës.” Pas shume viteve përpjekje, për herë të parë, ne kemi marrë një ilaç që shkon në rrënjë të flokëve per problemin e thinjes dhe jep rezultate të mira edhe për vitiligo, një kusht që shkakton shqetësime emocionale dhe zhvillimin social në shumë njerëz”, thote Schallreuter,Universiteti i Bradfordit, autori i parë i hulumtimit.

Një tjetër studim i kryer nga një ekip i udhëhequr nga Dr danez. David Gunn dhe publikuar në revistën shkencore PLoS One fokusohet në shkaqet gjenetike të fenomenit. Sipas studiuesve nordike, në fakt, “faktorët e mjedisit nuk janë aq të rëndësishme sa besohet për pamjen e flokëve të parë të bardhë.”

Në shumicën e rasteve, në fakt, historia familjare shpjegon gjithashtu pamjen e flokëve të parë të bardhë.

Për të demonstruar këtë, mjekët danezë kanë kryer një krahasim mes binjakëve vëllazërore, apo ata që ndajnë vetëm 50% e trashëgimisë gjenetike dhe  monozigotë, të cilët kanë të njejtat gjene. Studimi shqyrtoi një grup prej mbi 100 çifte të binjakëve në mes 59 dhe 81 vjeç, pikërisht te ndarë në dy grupe sipas ngjashmërisë gjenetike.

Për binjakët monozigotë zbardhja e flokeve ka ndodhur pothuajse në të njëjtën moshë, ndryshe nga ato heterozigotet, të cilat kanë parë flokët e tyre te thinjen  në kohë gjithashtu shumë e ndryshme.

Hulumtuesit arriten  në përfundimin se kushtet e jashtme, të tilla si stresi apo madje edhe  smogu, kanë pak të bëjnë me thinjen, si edhe në aspektet e tjera hedhja e lëngjeve ne flokë. Është e qartë se një jetë e kaluar me ankth dhe stres ka efekte pozitive në trupin tonë dhe rrjedhimisht edhe në lëkurë, por me përjashtim të sëmundjeve të caktuara si për shembull lidhur me një mosfunksionim të tiroideve. Shpjegimi kryesor qëndron në gjenetiken tonë .