Parandalimi i kancerit me laker dhe brokol

Perime  të tilla si lulelakër dhe brokol janë të dobishme në parandalimin e formave të ndryshme të kancerit.

Një studim i kohëve të fundit konfirmon se perime të tilla si laker,brokol pra perimet sezonale, jane ideale për një dietë të shëndetshme.

Ne kemi dëgjuar tashmë se perimet cruciferous( një familje e bimëve që përfshin, lakër, lulelakër dhe brokol) mund të ndikojne ne parandalimin e sëmundjeve te tilla si kanceri. Sidomos tani që këto bimë jane te sezonit, është më e lehtë për tu gjetur në treg.

Konfirmohet se keto  perime jane anti-kancer,sugjeruar tashmë nga disa studime,por janë dhe  rezultatet e një studimi  te kryer nga hulumtuesit italiane të Institutit të Kërkimeve farmakologjike “Mario Negri” në Milano.

Këtu, Dr Cristina Bosetti dhe kolegët në Departamentin e Epidemiologjisë kanë vlerësuar efektivitetin e perimeve cruciferous(laker dhe brokol) dhe substancave të përmbajtura në to, të tilla si sulforaphane  në parandalimin e llojeve të ndryshme të kancerit.

Ndër llojet e ndryshme të kancerit u  studiuan ai ne gojë, zgaver, faring, ezofag, stomak, mëlçi, pankreas, zorrës së trashë,gjirit, prostatës,etj.

Studimi eshte bere duke u nisur nga ata që konsumjne  perime cruciferous te paktën një herë në javë dhe ata qe nuk konsumojne fare.Ndër varietetet e ndryshme të familjes se perimeve cruciferous janë përfshirë brokoli, lakër, lulelakër, lakër brukseli, radishes dhe lakërishtë.

Rezultatet e analizës kanë zbuluar se ata të cilët kane konsumuar të paktën një herë në javë këto perime e kane të reduktuar rrezikun e kancerit në krahasim me ata që nuk konsumojnë.

Në veçanti,kane treguar një rrezik më të ulët prej 17% e tyre e barabartë me pothuajse një të pestën e kancerit oral (OR = 0,83), gjithmonë një ulje prej 17% të tumoreve te zorrëve dhe të gjirit, një ulje prej 32% të veshkave.

Edhe për llojet e tjera të kancerit ka zbuluar raporti  një përqindje të caktuar, për shembull, për stomakun (OR = 0,90), mëlçine (OR = 0,72), pankreasin (APO = 0, 90), (lëfyt OSE = 0,84), endometrial (OR = 0,93), kanceri ovarian (OR = 0,91), dhe kanceri i prostatës (OR = 0,87).

Këto të dhëna sugjerojnë se konsumimi i perimeve cruciferous ka efekte të favorshme mbi llojet e ndryshme te kancerit, përfundojnë hulumtuesit. Edhe një herë konfirmohet rëndësia e dietës për shëndetin,aq me teper qe tani ato jane perime te sezonit.