Alergjite ndaj produkteve kozmetike.Te njohim simptomat.

Ekzistojne dhe alergjite ndaj produkteve kozmetikete te ndryshme.Cilat jane simptomat dhe si t’i njohim ato? Para së gjithash duhet thënë se me alergji ndaj kozmetikës duhet të kuptohet ne përgjithësi reagimet ndaj produkteve të ndryshme që ne përdorim çdo ditë për kujdesin personal.Hidratimet, shampot,deodorantet dhe make-up janë vetëm disa nga shkaqet e mundshme.Por çfarë janë simptomat e alergjive të kozmetikës?Dhe si t’i identifikojme dhe me pas t’i trajtojme ato?Dhe së fundi,si të parandalojme perdorimin e produkteve qe te gjithe ne perdorim cdo dite apo disa here ne dite?

Simptomat e alergjisë ndaj kozmetikës.

Në lidhje me simptomat e alergjive ndaj kozmetikës,ne duhet të dallojmë ato te kontaktit dermatit(pezmatim i lekures)ngacmues dhe kontaktit dermatit alergjik.Përsa i përket kontaktit dermatit ngacmues zakonisht fillon me paraqitjen e njollave te krujtshme te lëkurës me luspa ose një skuqje të lëkurës ngjyrë të kuqe,por gjithashtu mund të evoluojnë në vezikula.Këto simptoma zakonisht lindin në zonën ku lëkura vjen në kontakt me substanca irrituese,produktet agresive në përgjithësi.Kontakti dermatit alergjik,ndodh në personat alergjike nga një përbërës i veçantë ose ne disa përbërës në produktet kozmetike. Simptomet e alergjisë ndaj kozmetikës në këtë rast përfshijnë:skuqje,ënjtje dhe kruarje. Lëkura mund të duket e kuqe dhe e përflakur në përgjithësi. Me pak fjalë, simptomat e kozmetikës në përgjithësi janë të dukshme dhe të bezdisshme dhe kjo është mjaft e lehtë për t’u njohur.

Çfarë duhet të bëni nëse jeni alergjik ndaj kozmetikës?

Pasi të keni identifikuar simptomat,çfarë duhet të bëni nëse jeni alergjik ndaj kozmetikës? Së pari,të ndaloni përdorimin e produktit.Nëse ju nuk e keni verifikuar ende se cili eshte produkti në krahasim me të gjithë ato që keni përdorur zakonisht,ju mund të filloni duke pezulluar përkohësisht përdorimin e të gjitha produkteve kozmetike deri në zhdukjen e simptomave të reaksionit alergjik.Pasi te jene zhdukur simtomat ju filloni te perdorni produktet kozmetike nje nga nje derisa ju të gjeni një përgjegjës.Pasi ju e kuptuat se cili është produkti që krijon reaksion alergjik duhet të shmangni menjehere ate që përmban përbërësit përgjegjës për alergji.Për trajtimin e reaksionit alergjik rekomandohet që të konsultoheni me një mjek.

Si  të parandalojme alergjitë ndaj kozmetikës?

Disa karakteristika qe bëjnë të mundur parandalimin ndaj reaksioneve alergjike dhe simptomat e alergjisë ndaj kozmetikës. Së pari kur aromat mund të shkaktojne alergjine është e rekomanduar për të aplikuar parfum fillimisht në rroba jo direkt në lëkure.Megjithatë,kur ju dëshironi të blini një produkt të ri,është e këshillueshme për të kryer një “mini test te lëkurës”për të përcaktuar nëse ajo mund të shkaktojë një reaksion alergjik,aplikoni një sasi të vogël të produktit në brendësi te dores apo bërrylit dhe të presim 24 orë për të përcaktuar një reagim i tillë.Simptomet e alergjisë ndaj kozmetikës,në fakt, mund të ndodhin edhe në këtë rast.