Rritja ne peshe te foshnjat dhe femijet

Pesha mesatare e nje femije te sapolindur eshte 3200-3400 gram,por kjo peshe mund te varioje edhe 2500-4500 gram,ndersa jashte ketyre kufijeve behet fjale per te sapolindur me peshe te larte apo te ulet te lindjes.

Pesha e femijes ne ditet e para te jetes mund te bjere 5-7%per shkak te stresit dhe pershtatjes me mjedisin e ri .Kjo peshe merret perseri brenda 15 diteve nese femija ushqehet mire .Deri ne muajin e gjashte  pesha mesatare e shtimit ne peshe eshte rreth 150 gram ne jave .Ne muajin e 5 pesha e femijes dyfishohet  .Nese femija nuk ushqehet mire rritja ne peshe eshte me pak se 150 gram ne jave apo 500 gram ne muaj.

Gjate  vitit te pare pesha e lindjes eshte gati trefishuar,ndersa gjatesia rritet me rreth 50%.

MUAJI                                          PESHA  MESHKUJ                 FEMRA

18                                                         9-13kg                             9.8-12.8kg

19                                                         9.8-13.7kg                      9.1 -13kg

20                                                         10-13.9kg                       9.2 -13.2kg

21                                                         10.1 -14.2kg                  9.4-13.4kg

22                                                         10.3-14.3kg                   9.5-13.6kg

23                                                         10.4-14.6kg                   9.7-13.8kg

24                                                         10.6-14.8kg                   9.8-14.1kg

Ne muajin e 18 rritja e  peshes se femijes ulet ndjeshem ne krahasim me periudhen e meparshme.Nga muaji i 18 deri ne moshen 2 vjecare rritja e peshes se femijes eshte rreth1kg.Pra kemi “STOP FIZIOLOGJIK”,por nuk eshte per t’u alarmuar sepse nuk eshte nje bllokim i perhershem i lindjes ,por  nje renie e rritjes se femijes.

Rreth moshes 2 vjecare pesha nga lindja eshte pothuaj katerfishuar.Nga mosha 2-5 vjec pesha e femijes rritet rreth 2 kg ne vit.Pas vitit te 5 shkalla e rritjes ne peshe rritet gradualisht.

 

RRITJA E PESHES NORMALE

Ne lindje 3200-3400gram.

Ne muajin e peste pesha e lindjes dyfishohet .

Ne muajin e dymbedhjete  pesha e lindjes trefishohet.

Ne moshen 2 vjec pesha  e lindjes  katerfishohet.

Sigurisht per te bere nje gjykim ne lidhje me nje defekt te mundshem apo peshe te tepert,pediatri duhet te perdore te dhena te vecanta te cilat kane te bejne me moshen, kronologjine  dhe me gjatesine e femijes.

Per vlersimin e nje femije qe eshte ne mbipeshe do te nisemi gjithmone nga pesha ideale,qe do te thote,qe nje femije konsiderohet:

MBIPESHE,nese pesha  e tepert eshte 10-20%me shume se pesha ideale.

TRASHE,nese pesha e tepert eshte me shume se 20% mbi peshen ideale .

SUPER OBEZ,nese pesha e femijes eshte me e larte se 50% ne krahasim me peshen ideale.

HOLLE,nese defekti eshte me i madh se 15%i peshes ne lidhje me peshen ideale.

Autizmi te femijet

C’eshte autizmi?

Autizmi eshte nje crregullim kompleks i trurit qe perfshin shume aspekte te zhvillimit te femijes,duke perfshire si  te flasin,te luajne dhe te bashkeveprojne.Sipas  eksperteve shkaqet e autizmit nuk jane kuptuar plotesisht,por ata jane te mendimit se duhet te ndermerren veprime sa me shpejt te jete e mundur  per te trajtuar simptomat e femijeve autike.

Eshte shume e rendesishme qe prinderit  te mesojne te njohin shenjat e hershme te autizmit ne menyre qe tu vijne ne ndihme femijeve te tyre,sepse nderhyrjet e hershme bejne nje ndryshim te madh ne rezultatin e crregullimit.

Autizmi eshte nje crregullim qe paraqitet ne femijerine e hershme dhe shkakton deficite ne zhvillimin kyc te femijes,si te mesuarit per te folur dhe te nderveproje me njerez.

Femijet me autizem kane problem ne tre fusha kryesore:

Aftesi  sociale.Femijet jane te painteresuar per njerezit e tjere dhe per mjedisin rrethues.Mberthehen pas botes se tyre te vogel.Ata  kane veshtiresi te bejne miq,te luajne dhe te ndajne emocione me te tjeret.

Komunikimi.Gjuha e folur eshte e manget te femijet autike,shpeshhere ajo mungon.Pra kane problem ne verbal dhe jo verbal.Simptomat e tjera jane dhe shprehja e fytyres,gjestet.Edhe kur jane ne gjendje te flasin kane veshtiresi ne te folur.

Sjellje te perseritura.Femijet me autizem jane te prirur te bejne sjellje te perseritura,levizjet e perseritura te trupit ose sjellje vet-stimuluese te tilla si duartrokitja jane te zakonshme.

Ne ditet e sotme  numri i femijeve qe diagnostikohen si autik eshte me i madh se ne te kaluaren,shume eksperte besojne se rritja e diagnozave eshte per shkak te ndergjegjsimit  publik,si dhe me saktesine me te madhe te kritereve diagnostike qe ekzistojne.

Shkaqet jane te panjohura ,por shume eksperte  pajtohen me mendimin se faktori gjenetik dhe mjedisor jane te perfshire.Nje nga teorite me te njohura eshte se shume femije jane te lindur me nje predispozite gjenetike per autizem,e cila stimulohet me pas nga disa faktor mjedisor.

Shkaqet gjenetike te autizmit

Studiuesit tregojne se gjenet,ne vecanti gjenet e trasheguara dhe mitacionet spontane te AND-se luajne nje rol ne zhvillimin e autizmit.Shkencetaret mendojne se jane perfshire 5-25 gjene,nderkohe qe shume te tjere kontribuojne ne rritjen e rrezikut.Shume studime epidemiologjike tregojne se prinderit e vjeter jane ne nje rrezik me te madh per te pasur femije autike,vecanerisht mosha babait.Nje studim i fundit tregon se femijet e lindur  nga eterit  mbi 40 vjec kishin 6 here me shume gjasa se femijet e lindur nga eterit nen 30 vjec.

Shkaqet mjedisore te autizmit.

Kimikate ose elemente te tjere te demshem ne nje mjedis mund te stimulojne zhvillimin e autizmit.Kjo semundje mund te  stimulohet dhe gjate shtatzanise apo ne muajt e pare te jetes nga infeksione virale,pesticide,insecticide dhe droga te tilla sithalidomide dhe acid valproic.Gjithashtu dhe privimi  i oksigjenit gjate lindjes dhe ne jeten e futusit mund te rrise rrezikun.

Cilat jane simptomat?

Simptomat  e autizmit shpesh shfaqen ne muajin e 18-36 dhe disa shenja paralajmeruese mund te kapen shume heret,qe nga lindja.Duhet theksuar se sa me heret te kapen keto simptoma eshte nje avantazh I madh per femijen sepse nderhyrja ne kohe mund te ule ndjeshem simptomat.Kjo sigurisht eshte detyre e prinderve.Ndersa femijet rriten kalojne neper nje proces ne te cilin ata jane mesuar dhe zoterojne aftesite themelore te  zhvillimit si psh aftesi fizike(ulen,ecin zvarriten),Aftesi sociale(buzeqeshin,luajne,imitojne te tjeret) dhe aftesi komunikuese(te folur).Shkalla e rritjes ndryshon nga  femija ne femije,megjithate ka limite kohore brenda te cilave disa aftesi themelore duhet te arrihen.Ne qofte se femija juaj nuk ka arritur ne kohe keto aftesi mund te kete nje vonese mendore dhe duhet patjeter te konsultoheni me nje specialist.

Shenja e tjera te autizmit:

Femija nuk mban kontakt me sy

Femija nuk pergjigjet per emrin e tij

Femija nuk ndjek objekte me sy

Nuk kthen buzeqeshjen

Nuk imiton njerezit e tjere

Kjo eshte nje kembane alarmi per  femijet e te gjitha moshave.

 

Diagnoza e autizmit

Diagnoza bazohet ne modelet e sjelljes qe verehen.Nese keni dyshime qe femija juaj ka nje crregullim te spektrit autik duhet te drejtoheni te nje specialist per te kryer nje vlersim gjithperfshires,pasi kjo diagnoze eshte e komplikuar.Nuk ka asnje prove te vetme qe te arrihet ne nje diagnoze definitive.Per te gjetur saktesisht problemin e femijes suaj duhet te beni nje shumellojshmeri te vlersimeve dhe testet.

Trajtimi

Disa trajtime synojne reduktimin e sjelljes problematike.Trajtimet me te zakonshme te  autizmit perfshijne:

Terapi te sjelljes

Terapi te folurit dhe komunikimit

Fizioterapi

Ergoterapi

Medikamente

Keta femije kane nevoje per trajtim itensiv 25-40 ore ne jave me terapist te kualifikuar dhe te trajnuar.Sigurisht dhe prinderit duhet te punojne me femijet e tyre ne shtepi.

Te dalesh xhiro me biciklete

Sipas nje sondazhi promovuar nga Belte,Italianet levizin me biciklete mbi te gjitha per te qendruar ne forme.Por edhe per te bere dicka te nevojshme per ambientin.
Care marredhenie kane Italianet me bicikleten e tyre? Dhe sa jane ata qe i hipin bicikletes? Për t’iu përgjigjur këtyre pyetjeve dhe të tjera mbi këtë temë kemi menduar një studim duke promovuar Belte dhe rezultati i 1000 intervista telefonike të kryera me një mostër e njerëzve që janë përdorues të çiklizmit. Dhe të gjithë në mes të 18 dhe 65 vjet.

 

E pra, në bazë të të dhenave te gjeturave, veçanërisht italianët levizin me biciklete (surprise!) në qytet dhe siç pritet, gjatë verës. Dhe megjithatë, cilat jane arsyet se pse perdorin bicikleten: së pari, dëshira për tu mbajtur ne forme(60%), pastaj për të shijuar një kohë të lirë (59%) dhe, përsëri, ide për të bërë diçka të dobishme për shkak të mjedisit (49%). Vetëm 36% e popullsise perdorin bicikleten per nevoje dhe 5% per te shkuar ne pune.
Dhe përsëri, për 43% të të anketuarve, çiklizëm relakson dhe transmeton mirëqenien, ndërsa një pjese e mirë 41% besojnë se çiklizmit promovon një jetë më pak sedentare. Pengesat qe hasin me shpesh ata qe levizin me biciklete?Pakujdesia e automjeteve (39%) dhe pastaj mungesa e pistave te bicikletave dhe korsite e tyre neper qytet (27%).
Në fund një kuriozitet.Objekti që italianët duan të kenë në dorë kur i japin bicikletes?Telefoni celular ose smartfonet (46%). Pastaj, për 31%, një pije e ftohtë.

Kujdes fytyres:Keshilla per nje bukuri natyrore.

Si te kujdesemi per lekuren e fytyres sone?

Lekura e fytyres  eshte me e ekspozuar ndaj agresionit te agjenteve te jashtem:te ftohtet, diellit,eres,ndotjes …etj.Fytyra jone pasqyron te gjitha emocionet e jetes;te qeshuren, lotet,stresin dhe keto lene shenje ne fytyren tone.Kjo eshte arsyeja pse lekura e fytyres meriton nje kujdes te vecante,per te ruajtur bukurine tone dhe te njerrim ne pah nje lekure me te relaksuar,pavaresisht nga mosha jone,koha apo humori.

Kujdesi per fytyren behet duke ditur me pare llojin e lekures tone.

Llojet e lekures klasifikohen ne kete menyre:

  • Lekure normale.Kjo eshte nje lekure qe nuk ka ndonje problem te vecante apo ndjeshmeri.
  • Lekure e thate.E dehidratuar,delikate.
  • Lekure e yndyrshme.Yndyra shkaktohet  nga rritja e sebumit(alipic lekure)dhe shoqerohet shpesh nga pikat e zeza.
  • Lekure e ndjeshme .E holle dhe delikate.

Duke ditur llojin e lekures sone ne duhet te zgjedhim produktet e pershtatshme dhe trajtimet.Por,per te pasur nje lekure  te bukur dhe me ngjyra te ndezura varet dhe nga gjestet e jetes se perditshme te kombinuara me zgjedhjen e produkteve te drejta per llojin e lekures sone,qe te nxjerrim ne pah gjithmone nje lekure te shendetshme,pavaresisht kalimit te viteve.

Cfare duhet te bejme?

Te lajme fytyren ne mengjes me uje te ngrohte dhe detergjente te bute.

Cdo mbremje te perdorim nje tonik per te pastruar lekuren thelle.

Pas cdo larjeje duhet te zgjedhim produktin e duhur per llojin e lekures.

Duhet te bejme nje pastrim te pakten nje here ne jave per te hequr qelizat e vdekura te lekures.

Pra te gjitha llojet e lekures duan vemendje te vecante.

Hidratimi eshte i rendesishem jo vetem qe te beje lekuren tone te bukur dhe te shndritshme,por dhe ta mbroje ate nga agresionet e jashtme dhe per te parandaluar plakjen.

Se fundi jane dhe trajtimet me maska kur ne e kuptojme se lekura joe ka nevoje per dicka me shume se rutines se zakonshme ditore.Maskat  jane te llojeve te ndryshme dhe i pergjigjen nevojave te ndryshme:ushqyese,qetesuese,hidratuese,spastrim ose toning.

Keto maska mund te behen dhe ne shtepi duke perdorur perbersit e thjeshte.Ne mund te perdorim nje cleaner te shkelqyer me lander.Ose mund te bejme nje maske te mire spastrimi duke perdorur limonin.

Qumeshti i nenes

Ushqimi me i mire per femijen e sapolindur eshte qumeshti i nenes.Ai eshte i pazevendesueshem sepse permban gjithcka qe u nevojitet femijeve:vitamina,minerale,proteina,sheqerna,yndyrna.Qumeshti i gjirit i mbron femijet nga shume semundje infektive.

Bebet duhet te ushqehen me qumesht  brenda oreve te para te lindjes.Deri ne muajin e gjashte ky qumesht eshte i vetmi ushqim qe ata kane nevoje.Kohezgjatja e ushqyerjes se nje femije mund te jete 15-20 minuta.Pas gjashte muajsh pervec qumeshtit  te gjirit,femijes i jepen dhe ushqime te tjera(lengje,supe me perime…etj),ndersa qumeshti i lopes,ndonese i holluar,mund te jepet vetem pas vitit te pare  te jetes.

Gjate te ushqyerit me gji nena krijon nje marrdhenie te ngushte me femijen e saj,gje qe eshte e rendesishme per zhvillimin e mevonshem te femijes.

Ne ditet e para te jetes pesha e femijes eshte ne renie dhe kjo konsiderohet fiziollogjike.Pesha fillestare arrin serish pas dy javesh jete.Me pas nese pesha rritet rregullisht…120 grame ne jave,atehere mund te themi se femija ushqehet mjaftueshem.

Sic e permendem me lart qumeshti i nenes eshte i pazevendesueshem,por ne rastet kur nena nuk ka qumesht  ose nuk ka mjaftueshem,atehere duhet te konsultohet me pediatrin dhe te vendose  te perdore per femijen qumesht artificial (pluhur ose te lengshem).Pediatri mund  te siguroje  te gjithe informacionin e duhur mbi sasine  e qumeshtit dhe kohen e te ushqyerit,sipas peshes dhe moshes se  femijes.

Trendet e modes vjeshte-dimer 2012-2013

Si duhet te vishemi ne sezonin vjeshte –dimer 2012-2013?

Cilat rroba do te jene pjese e veshjeve tona ne mot te ftohte ne perputhje me stilin tone dhe trupin tone?

Aksesoret ne menyre te pashmangshme duhet te gjejne vend ne veshjet  tona.

  • E zeza.Eshte ngjyra e pare e persosmerise elegante.Edhe pse shume marka sjellin blu te erret.Per te qendruar ne klasike,ne mund te zgjedhim nje fustan te zi klasik,te persosur nga mengjezi deri ne mbremje.
  • Stil ushtarak.Stili ushtarak eshte nje forme e re ne sezonin vjeshte-dimer 2012-2013.

 

  • Dresses ne kadife.Kadife eshte nje pelhure e pershtatshme per sezonin e ftohte.Ajo eshte material I fuqishem per te kthyer moden.Funde,fustane shume elegante ne hije klasike,xhakete,pantallona dhe kostume,ndricohen ne siluete te mire pas trupit te femres.Per pantallonat kadife mund te zgjedhim nje aksesor te thjeshte,si psh nje cante ose nje pale nje kepuce,ne qofte se nuk duam nje veshtrim te pergjithshem ne kadife.

 

  • Veshje Peplum.Ne kete sezon do te shohim nje kthim te veshjes peplum ne forme magjepsese.Ose mund te zgjedhim per nje veshje te vetme sportive nje top me hapje klasike.Corolla e luleve ne ane ciftezohet me nje veshje mill ose nje pale pantallona shtrirje.

 

  • Motive qendisjeje.Duket ne fakt si kthim mbrapa ne mode,e dashur per gjyshet dhe nenat  tona,por eshte ne perputhje me trended  vjeshte-dimer 2012-2013.Jo vetem stil unik dhe cilesi e mire,por edhe ne hap me kohen.Ne mund t’I zgjedhim veshjet e mbremjeve te stolisyra me qendisje ari dhe argjendi.Kepucet dhe cantat jane nje nga futjet me kryesore,dhe duke mos nenvlersuar shalle,doreza,kapele dhe bizhuteri.

Femije,kurre nuk duhet lene mengjesi.

Te vegjeli jane mesuar te hane me arar mengjeseve ushqehen nemenyre me te ekuilibruar dhe rrezikojne me pak te shendoshne.Komfirmon kete gje nje studio publike mbi nje reviste pediatrike.Me shume femijet mesohen te bejen nje ngrenie te mire,dhe kshuqe nk arrijne te shendoshen.E thene nga nje publikim mbi revisten pediatrike

Ne Itali nje femije ne tre eshte mbi peshe,nje ne dhjete obeze.

Vakti i pare i dites eshte shume i rendesishme,kjo edhe eshte argumentuar ,sepse pervec karbohidrateve te nevojshme si “karburant” per aktivitetin shkollor furnizojne edhe perberes te tjere te nevojshem,si kalciumi i qumeshtit.Nga vakti i pare deri tek dreka duhet te arrije 60% e kalorive te dites

Eshte edhe per kete arsye qe shume femije e kalojne mengjesin dhe hane me shumice ne dreke,dhe rezultati eshte “gabimi” i bere eshte qe ne hapin e pare te mengjesit ne ekuilibrat e evndosur ne mengjes.Eshte zakon qe te ndjek edhe ne adoleshence,kur i thua jo mengjesit behet nje menyre per te shprehur edhe ne tavoline nje lloj pavaresie.

Keshtu femijet nuk marrin yndyrera:

pese vakte në dite
pes pjese ne dite e frutave dhe perimeve
yndyre pak dhe shume fibra
aktiviteti fizik.

 

Grindjet ndaj vellezerve,a duhet nderhyre?

Tundimi është i fortë për të ndërhyrë, sepse debati te shqetëson dhe fëmijët bërtasin, qajne, mundi, me fjalë të tjera ata bëjnë gjithçka për të përfshirë mamin dhe babin. “Por kjo është e mirë për të mbajtur një anë dhe të përpiqemi të gjejme fajtorin duke pyetur kush eshte ai.” Thotë Daniel Novara, edukatore dhe autore e librit “Duke argumentuar për rritjen ‘
Ndodh me të vërtetë në të gjitha familjet me fëmijë të vegjël, duhet vetëm një gjë e vogël për të shkaktuar një luftë në mes të vëllezërve. Dhe prindërit e shkrete janë protagonistë të arbitrazhit per te shmangur luften mes tyre. E pra, sjellja e mirë është pikërisht që të mos ndërhyj në perleshje të vogla të fëmijëve dhe të lënë ata ta zgjidhin vete kete gje. Fjale te pedagogu Daniele Novora.
“Kjo është ligj i natyres fakti se dy vëllezërit bejen sherr”tregon Daniel Novara, edukator dhe drejtor i Qendrës për paqe psikike dhe menaxhimin e konfliktit në Piacenza dhe autor i disa librave mbi edukimin e fëmijëve, duke përfshirë “Duke argumentuar për rritje – propozimet për fëmijërinë e hershme “(EDIZIONI Erickson, Trento, 2010):” Xhelozia është rezultati se pse vellai me i madh zihet me ate me te voglin,pse me te medhnjt bejen ligjin ne sy te nenes dhe babait duke qene se ata jane dhe femija i pare duan te zurpojne vendin kryesor tek nena dhe babai, ata jane te dy femijet e dashur te prinderve ama konkurrojne sikur vetem njeri prej tyre do te fitoje ndonje vend te pare”.
Nepermjet zenkave femijet mundohen qe te mbajne para syve te prinderve te tyre nje vemendje te madhe,sidomos kur i shohin te shperqendruar nga vemendja e tyre,nuk eshte pa nje shkak fakti qe femijet zihen pikerisht kur prinderit e tyre jane duke bere dicka,si pershembull duke pare Tv,duke lexuar nje liber ne kompiuter,dhe kryesisht ne pranine e nenes,qe para saj ndodh gjithmone dhe ulerima e pare (ne dryshim me babain te cilin nuk i pelqejne shume debatet dhe rri pasiv ne te shumten e kohes)moment tjeter tipik eshte kur ata kthehen nga pua,kur femijet fillojne dhe shfaqin reklamat e tyre per te fituar perkujdes nga prinderit te cilet kane kaluar kohe ne pune.

Jane qendrime ekzibizioniste,ku qellimi eshte lufta ne vetvete per te fituar vemendje,edhe shpesh te kete edhe miratimin e nenes.Mbi këtë bazë, sjellja e mirë nga prindërit mund të përmblidhen në katër pika:

Te mos nderhysh.Tundimi per te nderhyre eshte shume i forte,sepse grindja e tyre te shqeteson dhe femijet ulerasin,qajne ,rrihen,pra bejne gjithcka qe ju te perfshiheni.”Kur ne fakt eshte me mire te rrini menjane dhe mbi te gjitha te evitosh te kekrosh fajtorin,te pyesesh “kush ishte”,sepse eshte nje sjellje e cila rrit sjelljen emocionale ne menyre negative tek femijet, i ben te ndjhen te papershtatshme dhe ben qe te plase nje mekanizem ne forme spirale,ne tentativen perte gjetur se cili prej tyre eshte fajtori,per te treguar qe tjetri nuk eshte nenvleresuar :-thote Danile Novara.Mjafton vetem te kontrollosh qe femijet nuk po vriten,edhe pse eshte pare qe veprimet e tyre cojne ne reagime hspesh here edhe te rrezikshme.

Te mos i japesh zgjihje asnjerit.Ne kundershtim me ate qe mendojne prinderit femijet jane aq te afte sa te behen aq kompetente sa per te zgjidhur problemet e tyre;-“Ulerimat jane nje instrument i rritjes se eprsonalitetit,nje palester lirie,nje eksperience njohje,qe e ndihmon femijen te forcoje vetveten,e ndihmon te qnedroje me te tjeret,te njohe limitet e tij,komenton eksperti,dhe ne vazhdim te kesaj te zhvilloje strategjite kreative,te gjeje nje zgjidhje alternative,qe do ti sjele atij kenaqesi dhe ndoshta do ti jape mundesine per tu pajtuar me vellane.Te nderhysh do te thote te pengosh ata te zbulojne dhe te vendosin ne jete te gjitha keta burime,duke shikuar rritjen e tyre anatomike.

Ti inkurajoni te flasin.Shpesh here prinderit tentojne te hyjne seose kan frike mos lufta e tyre shkon deri aty te mos perfundojne kurre,ne fakt ata duhet ti ndohmojne femijet e tyre te perballen,te hsprehi gjithsecili piken e tij te synimit dhe te shprehe emocionin e tij,por gjithmone mes tyre,pa iu drejtuar nenes dhe pa kekruar mendimin e saj..Pershembull eshte mire tuthuhet atyre:-“Jini te zotet qe tia dilni gjithmone vete mbane,flisni por pa e fyre njeri tjetrin,shpjegojini njeri tjetrit se cfare ndodhi”.Prindi me pak fjale duhet te beje rolin e regjise,te medias,por jo te arbitrit.Shume here prindi mundohet spontanisht te mbaje anen e me te voglit duke nderhyre tek sjellja e me te madhit nje tentative per te perfituar tek pafajesia e vellait.edhe ne kete rast duhet lene qe femijet te gjejne midis tyre nje pike ku te bien dakort dhe ne fund ,cfaredo gjeje te vendosin ,nese eshte mire per ta ,do te jete mire per te gjithe!

Tu sugjerohet te berit marreveshje!Hapi i fundit konsiston ne te “sugjeruarin” per te bere nje marreveshje:”mundet pershembull te mbahet nje fletore e marreveshjeve te arritura,ne te cilat shenohet gjithcka pike per pike fakt per fakt,ose te shkruhen ata ne nje derrase te zez” sugjeron doktor Novara.”Por shpesh arsyet e grindjeve jane aq banale qe nuk ka fare nevoje te arrihet nje marreveshje dhe gjithcka pefundon aty ku ka nisur!”

Sonambuli tek femijet!

Te qenit sonambul nuk është një sëmundje. Kjo mund të ndodhë në çdo moshë, edhe pse ajo është më e zakonshme në mesin e fëmijëve dhe adoleshentëve.E Vetmja gjë që ju duhet të bëni është të jeni të kujdesshëm qe fëmija te mos lendohet
Termi sonambul perkthehet te ecesh teksa fle: nuk është një sëmundje, por një fenomen që mund të ndodhë në çdo moshë, edhe pse ajo është më e shpeshtë në fëmijëri dhe ne pubertetet . Ju nuk keni nevojë për trajtim dhe nuk duhet të bëni asgjë, duhet vetem te siguroheni qe femijes te mos i ndodhe gje. Gjithashtu për shkak se shumicen e kohës ne episode te ndryshme tentojne te dalin jasht dhe te zhduken.

“sonambulet jane konsideruar si një parasomnia, që është një nga fenomenet që lidhen me të fjeturin, të tilla si duke folur gjate gjumë (dmth.,mermeritje neper dhëmbët), ose shtrengimi i nofullave”, thotë Federico Vigevano, Drejtor i Departamentit të neuroshkences ne spitalin Femija Jezu i Romes:

“Kjo mund të ndodhë në çdo moshë, edhe pse fillimi ndodh më shpesh në fëmijët. Nuk është shpesh një predispozitë gjenetike, prandaj ndodhë që janë anëtarë më të interesuara brenda së njëjtës familje.

Nëse të gjitha sumundjet panasomike i interesojne 5%te popullsise ,sonambulistet jane me pak te interesuar rreth 0.5%”.

Cilat janë simptomat e sonambuleve
Sonambuli ndodh gjatë gjumit të thellë, kështu që pas rreth një orë dhe një e katërta e gjumit . Ajo karakterizohet nga një zgjim i menjehershem ku pacienti ulet menjehere dhe direkt,zbret nga krevati dhe leviz perreth dhomes.

“Nëse kjo ndodh ne mjedisi e tij, i cili është shumë i njohur, fëmija lëviz siç duhet”, tregon Federico Vigevano: “shpesh del edhenga dhoma, ndez dritat, dhe në qoftë se shtëpia është në disa nivele mund të bjerë nga shkallët, dhe pastaj të kthehet në shtrat sic është ngritur.

Me tërë qetësine e mundshme vazhdon te fleje, pasi ajo është e vendosur në një fazë të gjumit të thellë. Kjo është arsyeja pse nuk është përgjegjës nëse prindërit e therrasin dhe nuk zgjohet, përveç nëse ajo gunga do ti dhembed dhe ai do te ndjeje dhimbje, të cilat mund të ndodhë në qoftë se ajo është në një mjedis të ri, të tilla si në një dhomë hoteli, ku ai nuk ka memorizuar rregullin e hapësirës. Në mëngjes, fëmija nuk ruan asnjë kujtim të asaj që ndodhi. ”

Shkaqet e sonambulizmit

Në kundërshtim me atë që besohej dikur, në bazë të te qenit i përgjumur nuk ka probleme psikologjike apo psikiatrike, por nuk është një takim në mes të predispozicion gjenetik dhe shkaktimit vete që mund të prishin episodet e gjumit mund të ndodhë për shembull nëse fëmija është lodhur veçanërisht, nëse ai e ndryshoi krevat, nëse ju keni ethe dhe merr një medikament, i cili mund të ndërhyjë me gjume.

Nuk është i lidhur me ngjarjet stresuese të jetës, të cilat zakonisht priren të japin probleme dhe te bien në gjumë dhe një gjumë të lehtë. Për pjesën tjetër, sonambul nuk duhet të konsiderohet si një sëmundje, por një fenomen që mund të ndodhë për të gjithë, madje edhe në qoftë se vetëm një herë në jetë.

Çfarë duhet të bëni? Mbani qetësine.
Te Shikosh një sonambul mund të jetë pak ‘shqetësuese, megjithatë mënyra më e mirë është të mbajturit të qetësise:nuk duhet te degjoni mitet apo legjendat qe te zgjosh nje sonambul mund te jete e rrezikshme per te, është gjithashtu e vërtetë qe ju nuk duhet ta zgjoni ate domethene nuk eshte e nevojshme, përveç nëse ne e kuptojmë se mund të lëndohen: në shumicën e rasteve ne duhet vetem ta ndjekim ate derisa te kthehet ne shtrat. Per shkak se kjo nuk eshte nje semundje,sonambuli nuk kurohet,arrin te parandalohet vete,duhet vetem pasur shume kujdes.

Më mirë të flisni me pediatrin tuaj.
“Edhe pse nuk është një sëmundje, gjithmonë vlerësohet raportimin i problemit te pediatri, të dalluar ne menyre te qarte fenomene qe mund te jene te ngjasgme me sonambuln por nuk eshte ajo dhe beet fjale per dicka tjeter këshillon eksperti. “Eshtë me mirë për të përshkruar në detaje sjelljen e fëmijës dhe koha në të cilën ndodh incidenti ose, edhe më mirë, te kesh xhiruar me telefon se çfarë ndodhi, kështu që mund të ndihmoni pediatrin te njohe me mire mirë kornizë e situatës.”

 

Koncepti i lekures se shendetshme

Koncepti i lekures se shendetshme

Asgje em shume se lekura e nje femije mund ti behet te kuptoje konceptin mbi lekuren e shendetshme.

E lehte sepse eshte e perbere nga keratine e bute.Kompakte me shume kolangjente dhe elasticitet te mjaftushme.Njetrajtesisht e ngjyrueshm per funksionin e duhur te melankotit.E hidratuar ashtu sic duhet e pasur me acidin iluronik.Jo e ndryshueshme nga semundjet dhe kushtet e mejdisit (demtimet e lekurs,poret,pucrat ne fytyre) dhe me nje rinovim te vazhdueshme merite e nje qarkullimi te duhur te gjakut.Me nje barriere mbrojtese e cila lejon nje sherim te hspejte nga traumat.

Koncepti i lekures se perkeqesuar

Funksione te tjera te njesise se sebumit me rritjen e sekrecioneve te sebumit ,pore te zmadhuara,pucrra.Te gjitha keto fillojne rreth moshes dhjete vjecare.Mosfunksionimi i raportit melanine keratine si shkak i ekspozimit ndaj diellit,problemeve hormonale,shtatezanise,medikamenteve,kozmetikave.Plakje e brendshme ose thjesht dicka kronologjike,me rrafshim te epidermes dhe vete siperfaqes se lekures,shoqerohet me renie te fibrave te kolagjenit,yndyre,,qarkullime,acid uluronik,gjendra dhjamore folikulat e qimeve,kanale djerse.
Zvogelon defektet imunitare duke ulur mundesine per tu semure.
Plakja jokarakteristike ose e lidhur me nej ngjyre te verdhe eshte e ldihur me faktore te jashtem te epidermes si vena te degezuara dhe vena ngjyre vjollce,trashje dhe shkujdesje pogresive e lekures,vrazhdesi e saj ,shfaqja e rrudhave te thhella,keratos,epiteliomi (terma nga latinishtja).

Parandalimi

Si ta ndihmojme fytyren tone te mos perkeqesohet por te permiresohet

Para se gjithash ehste shendeti i lekures,sice shte dhe ai i trupit tone,eshte frukt i sinergjise se faktoreve te jahstem dhe te brendshme

Per te bere parandalimin e duhur este e nevojshme te dini se:

Funksionimi i barrieres se lekures vjeni laternuar nga perdoirmi apo abuzimi pa asnje kriter dhe nga efektet e tyre te mundshme,zbutes ,pastrues,tonues,hidratues,depilues ,aromatizues.Ekspozimi i lire dhe i vazhdushme ndaj diellit shkakton Shkaterrim te pamjes dhe terheqje te lekures,duke pershpejtuar keshtup procesine plakjes.50% te shkaterimit te lekures eshte aktive deri nemsohen 18 vjecare por ka edhe nga at qe u shkaterrohet deri nemoshen 30/35 vjece.
Edhe tymi,perdorimi i ketij zakoni te pahijshem sic eshte duhanpirja aktiivizon sinergji midis faktoreve te brendhsme dhe et jshtem duke perfshire trupin dhe lekuren.
Qellimi eshte te arrihet dicka per zvogelimin dhe parandalimin e plakjes duke eprmriesuar shendetin e lekures pra:

Te rregullosh funsionet e barrieres
Te ritet qarkullim dhe hidratimi i gjakut
Te ngadalesohet procesi i plakjes
dermatologu dhe specialisti jane ne gjendje te ekzaminojne lekuren,te bejen disa analiza te cilat lejojne te njohin gjendjen hidratimit ,te thatesise,sasine dhe cilesine e sebumit,elasticitetin ,turgorin,qendrueshmerine pranine e gjendrave paratumoriale dhe tumoriale.
Keto teste lejojne nje qasje dermaologjike te personalizuar per cdo pacient,jo vetem ne baze te rezultatit por edhe ne baze te gjinise moshes dhe epriudhes se vitit.

Te mund te ekshillosh kozmetiken e duhur parandalon dh ekorigjon sulmet e gajenteve anflamator qe mund te shkaktojne nje sere mekanizmash zinxhire qe jane te afta te shkaktojne nje stres oksitativ shkak i demtimit te indeve te lekures.

Me ekto analizaeshte e lehte te llogaritet se cili eshte fototipi i nje personi,kehtu qe kapaciteti i lekures sone eshte ti pergjigjet rrezeve te diellit dhe ne keete menyre ne duhette marrim mbrojtesit me te mire te diellit.

Prandaj dermatologu eshte ne gjendje te ndihmoje dhe te kuptoje se cilat jane efekett e rrezeve te diellit ne lekureen tone ne baze te kohes metrologjike,ambientit ,ores dhe dites.

sezoni
Prill-tetot= periudha e rrezatimit me te madh diellor te atitudet e veriut te Italise
Oret e dites
–>Rrezatimi maksimal arrihet ne mesdite
–>Rrezatimi UVA poshte drites se dukshme
–>Rrezatimi UVB maksimumi ne mesdite

Lëkura e shëndetshme gjithashtu arrihet nga higjiena e ushqimit të duhur dhe zakonet e mira te te ushqyerit.

Ushqim adekuat në bazë të sezonit të vitit, mos pirja e duhanit, sportet adekuate, një shtojce dietetike e kujdesshme, të ndihmojë për të parandaluaer dhe për të menaxhuar rritjen e ‘plakjes kronologjike, dhe të gjithë ata alergjike dhe nxitese që parandalojnë një cilësi më të mirë jetes.