Pap testi: Rezultatet dhe si behet?

Pap testi se bashku me mamografine eshte një nga testet themelore për zbulimin e hershëm të sëmundjeve që mund të rrezikojnë shëndetin e grave. Kryhet një herë në çdo tre vjet dhe na lejon për të zbuluar ndonjë infeksion në mitër apo qafën e mitrës, pranine e virusit papilloma te grate, shfaqur nga vaksina dhe veçanërisht për të zbuluar lecione kanceroze ende në fazë shumë të hershme, qe po te trajtohen menjëhere parandalohet zhvillimi i kancerit. Një ekzaminim i vërtetë qe shpeton jeten,duhet te kryhet nga të gjitha gratë e moshës riprodhuese 20-25 vjeç. Në shumë rajone italiane autoritetet lokale shëndetësore kanë nisur një program për parandalimin dhe që lejon gratë t’i nënshtrohen një pap testi falas.Eshtë mirë pra që te pyesni ne klinike apo spital dhe të informoheni për këtë test të thjeshtë.

Projektuar nga mjeku Papanicolaou ,i cili i dha atij emrin pap test, ky ekzaminim gjinekologjik, ngatërrohet shpesh me (striscio vaginale), nje tjeter analize kjo por qe sherben vetem për të zbuluar ndonjë infeksion.Ndersa Pap testi është në të vërtetë mjeti më i mirë diagnostikues për zbulimin e hershëm te pjeseve kanceroze ne miter madje edhe në një fazë të hershme. Pap testi nuk të lëndon, ndoshta mund te ndiheni pak ne siklet per menyren se si behet, por kjo është në mënyrë e shpejtë dhe nuk është me të vërtetë për t’u shqetësuar shume rreth saj. Le të shohim se si behet.

Pap Testi: Si behet?

Pap testi kryhet ne nje klinike gjinekologjike dhe merr jo më shumë se një cerek ore kohe. Pasi pacienti shtrihet, mjeku fut nje retractor të vogël të butë në vaginë, pasqyra kirurgjike lejon të shqyrtohet drejtpërdrejte  qafa e mitrës me sy të lirë. Në këtë pikë, merret mostra e qelizave të mitrës, në dy faza: mostra e parë konsiston në mbledhjen nga ana e jashtme e qafës së mitrës duke përdorur një shpatull të vogël dhe e dyta nga brenda të qafës së mitrës me një furçë dhëmbësh të veçantë. Mukusi i mbledhur  nga gjinekologu dërgohet menjëherë në laborator për tu analizuar .

Në gratë e moshës riprodhuese pap testi kryhet të paktën 5 ditë pas përfundimit të ciklit ose të paktën 5 ditë para datës së fillimit. Në të gjitha rastet është e këshillueshme qe para se te kryhet një pap test nuk duhet te kesh kryer marredhenie seksuale të paktën dy ditët e fundit. Dhe eshte mire te mos kesh perdorur krem ​​vaginal dhe kremra ​​të tjera 3 ditët e para para testit. Pap testi mund të kryhet gjatë shtatzënisë pa asnjë problem deri në muajin e tetë. Edhe një e virgjër mund t’i nënshtrohet pap testit. Normalisht rezultatet laboratorike mund të vijnë pas tri javësh.

Rezultatet e pap testit. Si lexohen?

Si  interpretohen rezultatet e pap testit? Ja disa informata të dobishme. Kur  pap testi është i përsosur,qe do te thote negative, në raport ju do të gjeni se nuk ka  pjese apo qeliza para-kanceroze apo ndryshime te tjera të indeve te mitrës të çdo lloji ose procese inflamatore dhe as prani te virusit  Papilloma. Megjithatë, pap testi ynë mund të jetë pozitiv, për shembull, mund të ketë një ndryshim të vogël si inflamacion, e cila është zakonisht mund te jete për shkak të një infeksioni të përbashkët të vaginës ose mitrës.

Nëse ju keni qeliza jokarakteristike  do të thotë se kemi të bëjmë me një infeksion viral te thjeshte. Kur përcaktohet se raporti ka  lecione squamous intraepithelial (SIL) do të thotë se ka një shans (për të verifikuar)per te pasur qeliza para-kanceroze, ose një lëndim që mund të japë origjina e një tumori të mitrës nëse nuk trajtohet menjëherë. Së fundi, mund të zbulohen qelizat që tashmë janë malinje.

Nëse gjinekologu zbulon ndryshimet në rezultatet e pap testit tuaj, do t’ju rekomandojë një ekzaminim të mëtejshëm më të detajuar te quajtur colposcopy, e cila lejon për të parë përmes një mikroskopi të veçantë, pjesën e mitrës që zgjatet ne vagine dhe për vendndodhjen e lecioneve kanceroze ( nëse janë të pranishme) dhe lejon një mostër të vogël të indeve per biopsi. Shumë prej lecioneve parakanceroze apo kancer në një fazë të hershme zbulohen me analiza të pap testit. Jane sot ne dispozicion terapi ambulatore  në spital (disa ditë) dhe me anestezi lokale.

Lindjet e parakohshme ne rritje,kosto sociale dhe shendetsore qe mund te shmanget.

Me rastin e Ditës Botërore të fëmijëve te parakohshem më 17 nëntor 2012, Shoqata italiane e Neonatologjisë (SIN) ka lëshuar alarmin: “Progres shkencor do të thotë më shumë përgjegjësi sociale”. Ajo bëri thirrje për parandalimin, rritjen dhe kujdesin në qendrat e lindjes, për të mbrojtur cilësine e jetës dhe për të zvogëluar shpenzimet e kujdesit shëndetësor.

“Çdo vit – shton Shoqëria italiane e neonatologjisë  – në Itali dyzet mijë foshnja (6.9% e lindjeve të gjalla) janë lindje premature(te parakohshme), dmth para javës së 37-të të shtatzënisë. Lindjet me te medha te parakohshme jane lindjet pas 32 javësh, ndërsa rreth 2% e lindjeve jane në një moshë te shtatzanise me pak se 32 javëshe. Vdekshmëria e lindjeve te parakohshme eshte mbi 10%”, thotë prof. Costantino Romangoli, President i Shoqërisë italiane SIN i neonatologjisë.

“Të mbijetuarit janë shpesh me aftësi të kufizuar më shumë ose më pak të rënda, anasjelltas proporcional me moshën e shtatzanise (0,5-1% gjatë 32 javëve dhe 10-20% nën). Ky është një fenomen në rritje, i cili është bërë një problem i shëndetit publik që duhet të merret parasysh në drejtim të parandalimit, trajtimit dhe kujdesit dhe që na çon për të reflektuar mbi jetën dhe te fillojme te jemi më të përgjegjshëm”, shton Romagnoli me rastin e Ditës Botërore të foshnjave te parakohshme me 17 nëntor.

Rreziku për shëndetin dhe cilësinë e jetës së foshnjave dhe familjeve të tyre, bashkohet me koston e kujdesit për foshnjat parakohe, për të siguruar mbijetesën e tyre dhe për të zvogëluar sëmundjet dhe aftësite e kufizuara të përhershme. Për çdo lindje te parakohshme ekstreme (lindur para 28 javëve) dhe te mbijetuara, në fakt, kostot ndryshojnë në mes të 100 dhe 300,000 € në varësi të pranise se patologjise, e cila duhet gjithashtu të marrin në konsideratë (rehabilitimin, mbështetjen e shkollës dhe po të jetë e mundur terapia handikape) dhe që ndikojnë në organizimin e familjes.

Rritja e lindjeve te parakohshme është e lidhur me disa faktorë: Patologjite e shtatzënisë (hipertension, diabet, infeksionet), shtatzani me rrezik të lartë (anomalitë anatomik te mitrës, binjake, shtatzëni e stimuluar) dhe mosha e nënës (nën 20 ose mbi 38 vjet ) janë ndër shkaqet kryesore, por eshte më shume në lojë jetesa e papërshtatshme (alkoolizmi, pirja e duhanit, konsumimi i drogës) dhe riprodhimi të asistuar mjekësor. Shkenca bëri te mundur lindjet parakohe qe deri pak vite më parë ishin të paimagjinueshme. Mbijetesa e fetusit te parakohshem përputhej me kufirin kohor për abort, të përcaktuara me ligj.

“Sigurimi i te drejtave të plota për jetën, për kujdesin shëndetësor dhe shëndetin, të përcaktuar në parimet e Bioetikës dhe ligjit, na thërret të gjithë për një përgjegjësi më të madhe”, thotë prof. Romagnoli, i cili gjithashtu këmbëngul për vëmendje më të madhe ndaj praktikave të humanizmit te mjekësisë: “Ne jemi duke punuar për të bërë të gjitha lindjen te sakta ne Itali dhe bashkangjitur në Njësinë e Kujdesit Intensiv neonatale për familjet, sipas një parimi gjithëpërfshirës të” kujdesit “, duke inkurajuar afërsine e prindërit për fëmijët e tyre 24 orë në 24, duke përdorur të gjitha mjetet të tilla te kujdesit te nenave. Nxitur nga këto objektiva, në vitin 2010, SIN ka kontribuar në “Manifestin e të drejtave të fëmijëve të lindur para kohe”, promovuar nga Onlus, duke lejuar qe Italia të jetë vendi i parë qe i përgjigjet thirrjes së Kombeve të Bashkuara .

Në botë

Lindja parakohe është një nga vdekjet më të medha të foshnjave në botë, duke shkaktuar më shumë se një milion vdekje çdo vit, por 75% mund te shpetojne pa nevojën për kujdes veçanërisht pa kosto apo  teknologji.

Ky është mesazhi kryesor dhe tema e Ditës Botërore e fëmijëve te parakohshem, një përpjekje globale për të rritur ndërgjegjësimin e vdekjeve dhe paaftësisë për shkak të lindjes së parakohshme dhe masa të thjeshta, provuar dhe me kosto efektive që mund të parandalojnë këto vdekje.

“Njerëzit mendojnë se foshnjat parakohe kanë nevojë për kujdes intensiv ose paisje të teknologjisë së lartë, por në realitet nuk janë metodae e thjeshta që me të vërtetë te punojnë dhe te bëjnë të mundur për të ruajtur qindra e mijëra jetë”, tha Joy Lawn, një studiues i Save the Children .

 

 

Shendeti dhe lumturia, nje kombinim jo gjithmone i vlefshem.

Ju mund të jeni të lumtur dhe të qete edhe në praninë e sëmundjeve të rënda. Gjërat ndryshojnë, në qoftë se sëmundja të pengon për të kryer aktivitete normale të jetes se përditshme.

Nëse besoni se lumturia është e lidhur domosdoshmërisht me shëndetin e mirë, një studim i ri tregon se në shumë raste, madje edhe njerëzit e sëmurë mund të jenë të lumtur edhe në praninë e sëmundjeve të rënda. Përshtatshmëria eshte e natyrshme te njeriu.

Thuhet se kur ka shëndeti ka gjithçka dhe kjo është e vërtete, asgjë nuk mund ta zëvendësojë atë dhe ndoshta më e rëndësishmja, asgje nuk mund ta bleje ate.

Një gjendje e mirë e shëndetit është e lidhur pra me mirëqenien psikologjike (si dhe natyrisht fizike), kështu që kur shendeti eshte i mire ne përgjithësi personi është i lumtur. Por kur është fjala për shëndetin e sëmurë, ne priremi të mendojnë se te qenit sëmurë, personi domosdoshmërisht eshte i palumtur. Në disa raste kjo është e vërtetë, por një studim i ri tregon se shumë njerëz që vuajnë nga sëmundje të rënda edhe të tilla si kanceri, mund të jenë të lumtur.

Një ndryshim mund të jetë per sëmundjet që ndikojne për të parandaluar rrjedhën normale të veprimtarive të përditshme për të bërë njerëzit të pakënaqur edhe nëse kjo nuk është sëmundje serioze ose çrregullime  të zakonshme.

Kjo eshte zbuluar nga një ekip i studiuesve amerikanë në Universitetin George Mason në Fairfax, Universiteti i Çikagos, Universiteti i Alabama në Birmingham dhe Universiteti i Massachusetts Medical School.

Në këtë studim Dr Erik Angner dhe kolegët e tij analizuar ndikimin e shëndetit në jetën e njerëzve dhe se si semundja  mund të ç’ekulibroj aktivitete të përditshme, duke gjetur se gjërat nuk janë gjithmonë si ne besojme.

Ne studim ishin rregjistruar 383 te rritur,te të cilet u zbulua se gjendja shëndetësore në përgjithësi ishte një parashikues i rëndësishëm i qetësise. Megjithatë, një analizë më e thellë e faktorëve të ndryshëm që lidhen me lumturine të tilla si statusi ekonomik, statusi social etj. kane çuar në zbulimin se shëndeti është bashkangjitur me lumturinë vetëm në njerëzit të cilëve gjendja shendetsore u ndërhyn ne jetën e tyre të përditshme.

Rezultatet e plota të studimit u botuan në numrin e fundit të Revistës “Happiness studies”, ato tregojnë  se shumica e njerëzve mund të pershtaten me shendetin jo te mire.Në qoftë se shendeti nuk ndërhyn ne aktivitetet e përditshme, shumica e njerëzve do të jetojnë së bashku në paqe.Të gjitha provat sugjerojnë se shumica prej nesh janë shumë të adaptueshëm, për sa i përket lumturisë.

Ndër çrregullimet që mund të bëjnë jetën më të vështirë dhe të ndikojë në paqe, sipas të dhënave të mbledhura nga studimi eshte dhimbja kronike dhe mosmbajtja e urines. Sëmundjet e tjera të tilla si kanceri siç u përmend jo  gjithmonë i bëjnë njerëzit të pakënaqur.

Në thelb, lumturia është shpesh një parametër shumë personale, qe ju bën të lumtur (ose të pakënaqur). Dhe nganjëherë, ajo është disponimi i brendshëm ose qetësi për të bërë një ndryshim në shërimin e sëmundjeve të caktuara.

 

Sekreti i bukurisë së yjeve: mund ti praktikoni edhe ju!

«Më pëlqen te rritem dhe të bëhem akoma  dhe më e bukur» është shprehur gjatë një interviste ylli i bukur i kinemasë  Kirsten Dunst. Aktorja pati një intuitë për tu pasur zili: nuk rritesh vetëm kur je fëmijë! Fillon të jetoh duke kultivuar çdo ditë e më shumë, bukurinë e jashtme dhe të brendshme që është brenda teje… merr pra një spunto nga sekrtet e yjeve të tapetit të kuq.

 

Kate Winslet: sekreti i bukurisë… në mëngjes!

Artikulacioni i sekretit të bukurisë? Si i mësojnë recetat e gjysheve, një strategji shumë e thjeshtë: pastërtia. Moment i përdorimit të detergjentit, është, në fakt, thelbësor për shëndetin dhe bukurinë e lëkurës, në mënyrë të veçantë të fytyrës. Në mëngjes dhe përpara se të shkoni të flini, mbani mend që duhet të masazhoni gjithmonë lëkurën tuaj me një sapun apo shkumë: shpqlajeni me ujë të ftohtë lëkurën (sidomos fytyrën) çdo mbrëmje (por uji ftohtë, tonifikon sidomos në mëngjes!) dhe spruco nga qafa në të gjithë trupin një ujë termal ose ujë trëndafili. Do të ndjesh efektet që në moment, do të ndjeni një lëkurë të freskët dhe të tonifikuar! E më pas, vepro si Kate Winslet: dedikoji vetvetes një kurë të posaçme për sytë dhe masazhoji qepallat me një vaj natyral, elastik, për shembull me bazë shege apo avokadoje.

 

Mësimi I Scarlett Johansson?

Kudjes make up-in! Fytyra është kartëvizita jonë: pyet veten: çfarë do të komunikosh tek ata që të shohin kur bën trukun e fytyrës? Në përgjithësi vlen vetëm një rregull bazë: sa më pak aq më mirë. Një truk i lehtë, jo vetëm që do të të japë një pamje të qetë dhe të zgjuar: por nuk streson epidermën e lëkurës së fytyrës. Dhe kështu do  të dukesh akoma më e bukur dhe akoma më e re. Scarlett Johansson për shkak se ka një lëkurë të ndjeshme, përdor shumë pak produkte kozmetike, dhe gjatë të përditshmes ajo përpiqet të qëndrojë sa më natyrale dhe e thjeshtë: pak korrektor duhet patjetër, rimeli dhe lapsi i syve. Prekja e duhur për një mbrëmje? Një buzëkuq i kuq flak. Dhe mos harroni asnjëherë këshillën e mamit: shumë ujë, të flesh shumë, dhe mos pini duhan. Dhe shumë shëtitje në parkun qëndror, parku i madh (ose në parkun më të afërt që keni!) për të marrë sa më shumë oksigjen, në lëkurë dhe në veshje.

 

Iman: strategjia e bukurisë së një ylli

Gjatë ditëve të bukura me diell përfitoni sa më shumë të mundeni për një banjë drite mjafton edhe në pushimin e drekës: në dozat e duhura dielli bën mirë për kockat, në lëkurë dhe më e rëndësishja, kontribuon që trupi të fiksojë sa më mirë vitaminën D. Gjatë dimrit, kujdesuni të  evitoni llampat, sepse ndikojnë drejtëpërdrejtë në mplakjen e lëkurës dhe shijojeni lëkurën tuaj natyralisht, duke u kujdesur, herë pas here, me një sauna apo një maskë bukurie, janë optimal për ta bërë epidermën më të pastër dhe më të re. Dëshiron të ndriçosh për një sekondë fytyrën tënde? Bëj si modelja e bukur dhe e magjishme Iman: mjafton që të keni në çantë një furçë, ndoshta ngjyrë bronxi ose të kuqe, për faqe ngjyrë pjeshkë.

 

Liv Tyler: sekrete jeshile të bukurisë

Ka nga ata që ashtu  si  Paris Hilton, ju pëlqen të përdorin kremëra shumë të shtrenjtë dhe të dukeni si qelibar i hirtë (të gjorat balena!) ka edhe nga ata që kërkojnë një strategji bukurie që të jetë mbi të gjitha një provë dashurie dhe ndërgjegjeje të lartë kundrejt planetit: kujdesi si i gjyshes më bazë hidratuesi dhe skrub për Liv Tyler, që për të ardhmen ëndërron një shtëpi në fshat dhe një botë jeshile. Strategjia e saj e bukurisë? Për të patur një lëkurë të bukur Liv Tyler  këshillon: pasi të keni aplikuar fondotinën, pluhuroseni lehtë fytyrën me pak pluhur transparent , bëni avull me ujë termal ose më ujë trëndafili, duke mbajtur atë me një facoletë mbi fytyrë për pak sekonda. Fytyrë e mrekullueshme dhe një make up gati i padukshëm, sikur keni lindur me të.

 

Gwyneth Paltrow: strategjia për një bukuri natyrale

Sekreti i bukurisë sipas Gwyneth Paltrow? Vjen nga brenda, prandaj aktorja tregohet shumë e kujdesshme ndaj ushqimeve që konsumon: për një lëkurë të  re dhe një fytyrë të tonifikuar ajo ndjek një dietë vegjetariane me bazë perimesh, shumë ujë dhe…lamtumirë cigareve! Plakin epidermën, favorizojnë rrudhatnjollosin dhëmbët… të dueht më shumë  që të të bindë? Pastaj, ashtu sikurse Gwineth, mund ti bësh vetes nëj dhuratë: një Vaj natyral  për ta përdorur gjatë një masazhi në të nxehtë duke e hedhur në vaskën e banjës ose për ta përdorur në dush: sipas kërkimeve më të fundit. Parfumet favorizojnë humorin dhe ju ndihmojnë që të dobësoheni.

 

Penelope Cruz: strategjia e bukurisë? Flini

Shumë gjumë dhe… helëm nepërke! Receta e bukurisë së Penelope Cruz është e përbërë nga gjumi dhe ka pikërisht gjumin në bazën e vet: të paktën 8 orë çdo natë. Një studim i fundit i Universitetit Harvard Medical School në Boston ka treguar se gjumi të bën më të bukur dhe ka efekte positive mbi metabolizmin, reflekset dhe tonifikimin e trupit. Të bën kurioz helmi prej nepërke? Sipas kërkimeve të fundit ky lëng, është në gjendje që të paralizojë muskulaturën e fytyrës, në doza të moderuara arrin të tërheqë lëkurën dhe të zhdukë rrudhat.

 

Sarah Jessica Parker: sekretet e bukurisë në çantë

Mjafton një pikë parfum për të thirrur botë të tëra,apo jo? E ka shumë mirë parasysh aktorja Sarah Jessica Parker, që për ta bërë stilin e saj unik dhe të paaritshëm përdor një stil të vjetër, ose më mirë të themi hedh pak parfum në një cep të fustanit apo të palltos. Bëjeni edhe ju: hidhni pak nga parfumi juaj në flokë, do të mbajë më gjatë… duek e magjepsur këdo të keni përballë. Dhe mbi të gjitha veten tuaj. Sepse parfumi ndikon në humorin tuaj dhe arrin t’jua largojë lodhjen në një moment. Një sekret që ta ruani në çantë për momentet kur ndjeheni të lodhura.

 

Halle Berry: strategji bukurie me bazë skrabin

Maskë e freskët për fytyrën  dhe skrab për trupin: Halle Berry ka shumë dëshirë të përziejë llumin e kafes me vaj për një skrab anticeluliti që mund të bëhet edhe në shtëpi, i sigurtë dhe shumë efikas. Strategjia e mëtejshme? Kur je në dush mëso të bësh masazh trupit tënd vetë: kontribuon për të larguar rrudhat, dhe për të gjallëruar lëkurën… por mbi të gjitha ju bën të shijoni një përkëdhelje mirësie dhe mirëqënieje.

 

Beyoncé: strategjia e bukurisë e një ylli

Sipas një hetimi të funsit frika nga plakja shfaqet në moshën 29 vjeç: në të vërtetë obsesioni për trupin tej kalon dëshirën për të qenë në formë për motivin e thjeshtë që “të ndjehemi mirë me veten tonë”  shkëmbeji me mikeshat e tua sekretet e bukuris, transmetoju fëmijëve të tu dashurinë për gjërat që janë të shëndetshme dhe natyrale. Ushqeje trupin dhe shpirtin tënd me të gjitha ato që janë vitale dhe të bëjnë të ndjehesh mirë. Buzëqesh shumë. Sepse kjo do të jetë strategjia më e mirë për të kultivuar bukurinë tënde, duek krijuar çdo ditë momentin magjik të një riti të vogël ku mund të zbulosh lidhjen me veten tënde.

 

Gjumi ju bën më inteligjentë!

GJUMI NA BËN MË INTELIGJENTË, kjo është një nga tezat e fundit të Shkollës mjeksore universitare të Harvard-it.

Që ka efekte pozitive të rrezatuara drejtë përdrejtë në lëkurë, peshë dhe bukuri, e dinim tashmë, por çfarë ndodh kur ne flemë gjumë? Po nënave VIP…që kalojnë netët zgjuar?

Halle Berry: 9 orë gjumë në ditë

«Dietë, ushtrime fizike dhe.. Gjumë!» ja të dhënat e kërkimit të kryera anga Susan Redline e Universittetit Harvard të mjeksisë, në Boston. Sipas këtij studimi, të flesh mirë gjumë nuk  do të thotë vetëm të shplodhesh apo të rigjenerosh bukurinë dhe trupin, por gjumi i lejon trurit të organizojë eventet që keni kaluar gjatë gjithë ditës. Orët e natës demonstrojnë në trup fertilitet të neuroneve dhe hormoneve: gjatë kohës që pushojmë, truri vazhdon të punojë të dhëna, duke rritur kapacitetet intelektuale të memories dhe të të mësuarit. Për ata që punojnë në zyra dhe studio, të flesh mirë ka edhe efekte positive të ndjeshmërisë, të të ushqyerit dhe trajtimit të stresit në mënyrë të veçantë. E mrekullueshmja Halle Berry, që me kohën arrin të ruajë linja trupore të mahnithsme dhe një bukuri tërheqëse, ka deklaruar se: «Fle nëntë orë gjumë gjatë natës. E dashuroj gjumin! Dhe pasi jam shplodhur mirë jap maksimumin e mundshëm, më të mirën time».

 

Heidi Klum: 10 orë gjumë në ditë

Sipas të dhënave të studiuesve, ajo që ndodh natën, nën dritën e mrekullueshme të hënës, shërben për ti dhënë kuptim asaj që jetojmë gjithë ditën. Gjatë gjumit, në fakt, truri rishikon eksperiencat e kaluara gjatë ditës duke organizuar dhe duke përpunuar fragmente jetësore, të cilat ne i quajmë kujtime. Por jo vetëm, Robert Stickgold i Universittetit Harvard të mjeksisë, në Boston, spiegon se mendja- truri shkon përtetj një organizimi të thjeshtë të ndodhive ditore, në mëngjes, në momentin e zgjimit, dimë shumë më shumë se sa dinim natën e kaluar. Shumë vullnetarë, që i janë nënshtruar testeve të ndryshme, kanë treguar se mund të kuptojnë rregulla të lojrave të ndryshme me letra dhe etimologji fjalësh të panjohura më parë, duke rritur kështu nocionet e fituara në harkun kohor të një nate të vetme. Ajo që truri mëson, pra, qenka totalisht ndryshe nga sasia e kujtimeve që ne mbajmë mend.  

«Shkoj për të fjetur, pak a shumë atëherë kur vë fëmijët e mi në gjumë – ka thënë Heidi Klum, që ka deklaruar se fle rreth 10 orë  gjumë- zakonisht burri im më gjen në gjumë në një nga katër shtretërit e fëmijëve, më zgjon dhe më kujton që përveç se jam nënë jam edhe bashkëshorte ». Mos është ky shkaku që Heidi dhe Seal janë në krizë?

 

Victoria Beckham: me Harper-in nuk mund të flihet

Sipas Susan Redline pushimi dhe gjumi i natës është ulur më rreth një minutë në vit. Rritja e obezitetit, edhe tek fëmiijët, mund të jetë edhe një komplikacion i shfaqur nga mungesa kronike e gjumit. Një mungesë gjumi është e aftë të rrisë stresin në organizmin tonë, ankth dhe irritim. Përveç kësaj, përdorimi deri natën vonë i kompjuterave dhe teknologjisë së fundit, së bashku edhe më dritat e forta dhe faktorë të tjerë shqetësues të gjumit, rrit kështu shkaqet e pagjumësisë: të flesh mirë është domosdoshmëri, sikurse edhe ushtrimi i një maturie njerëzore në jetë.

Do ti ketë sytë e enjtur si të gjithë ne, dhe do të jetë duke fshehur vallë rrathët poshtë syve? Victoria Beckham e ka pranuar. Ulërima nate, shëtitje në mëngjes herët dhe (natyralisht!) pjesa tjetër e familjes që e ndjek: që kur vogëlushja Harper Seven ka lindur, në shtëpinë Beckham nuk flihet, dhe ylli Victoria, shumë e lodhur, ka rrëfyer «Natën më takon të rri pa gjumë, sikurse të gjitha mamatë në botë». Ti mendon se je një nënë e stresuar?

 

Jessica Alba: 12 orë gjumë… dhe… të shohim!

Shumë kërkime kanë konfirmuar tahsmë se gjumi ka një ndikim të drejtëpërdrejtë në lëkurë dhe sidomos në shkëlqimin e qelizave të epidermës. Përveç se ndihmon lëkurën dhe na jep një shikim të pastër, të thellë dhe të shplodhur, gjumi mban larg problemet e zemrës, dhe influencon shumë mirë në metabolizëm. Sipas profesores Amerikane, mungesa e gjumit provokon një rritje të lartë të hormonit grelinë, i lidhur me ushqimin dhe ulje të peptinës, që lidhet me nivelin e ngopjes: kush vuan nga pagjumësia është i prirur të konsumojë shumë sheqerna dhe yndyrna.  

«Për fat të mirë fëmija im fle rreth 12 orë në ditë: në shtëpinë time, sidomos në këtë periudhë, flihet shumë!» ka thënë e mahnitshmja Jessica Alba (8 orë gjumë). Studimet e gjumit të kryera për artistët duket se kanë një efekt diellor: lëkurë e ndritshmeshrehje paqe, qetësie dhe shplodhjeje, formë fizike për tu pasur zili. Të lumtë Jess!

 

Katie Homes: 6 orë gjumë gjatë natës

Duke ju mësuar vullnetarëve sekuencat e lëvizjes me gishtat e dorës së majtë, gjatë fazës së natës është evidentuar një akrivitet më i shpeshtë në hemisferën e cila është përgjegjëse për ushtrimet, spiegon Robert Stickgold, Universittetit Harvard të mjeksisë, në Boston.

«Do të dëshiroja shumë të mund të flija 8 orë gjumë, por zakonisht fle rreth 6 orë» spiegon Katie Holmes,  për të cilën ka qenë një periudhë e vështirë pas divorcit nga bashkëshorti i saj Tom Cruise. Ish ylli i Dawson’s Creek, që sikurse shumë prej nesh, përfundon duke fjetur shumë më pak se sa dëshiron të flejë, ka shtuar: «të dielën, ama, është dita në të cilën rekuperoj totalisht trupin tim dhe pushoj shumë». Reflektoni: edhe ti përdor fundjavën për të pushuar dhe për tu shplodhur… apo fillon të mbushësh ditën me njëmijë gjëra që duhen bërë, pazari, pastrimi, etj?

 

Christina Aguilera: gjumi është kura ime e bukurisë

«Njerëzit harxhojnë shumë lekë me kremërat, por një natë e gjatë dhe një gjumë i mirë është ai që në të vërtetë bën diferencën» spiegon Christina Aguilera, që fle 8 orë gjumë dhe e konsideron gjumin e natës një strategji të vërtetë bukurie.

Me sa duket kështu është! Gjumi ka të bëjë me genet tona dhe me atë që ne kemi trashëguar nga stërgjyshërit tanë, për një pjesë të madhe, ende të panjohur: mekanizmat e saj influencojnë në menaxhimin e stresit, ankthit, urisë dhe madje deri tek – sipas tezave të përpunuara në laboratorët e Harvardit në Boston- influencon edhe inteligjencën tonë, këto konkluzione prekin horizonte të pa shkelur më parë. «Kujtesa nuk ka të bëjë me të shkuarën. Memoria i shërben të ardhmes,  sepse truri i transformon eksperiencat në rregulla që duhen aplikuar në kontekste të ndryshme» ka spieguar Robert Stickgold, që shton: «Asgjë nuk përsëritet dy herë të ndryshme në të njejtën mënyrë identike». Dhe së fundi, teza e tij shumë tërheqësee dhe e mrekullueshme nuk ka ç’të bëjë veçse të evokojë kujtimet e lashta të filozofisë në agimet e lindjes së tij. Që ashtu sikurse tha Herakliti, nuk mund të lahesh dy herë në të njejtat ujëra. 

Femijet: Rendesia e te degjuarit mire.

Shenjat që fëmija nuk degjon duhet të shqyrtohen menjëherë, kurat për humbjen e dëgjimit ne fëmijëri, në fakt ekzistojnë, por duhet të diagnostikohen heret.

Nevojitet nje test i thjeshtë në lindje për të parë nëse fëmija do të vuajë nga probleme me dëgjimin.Kjo është detyre e prindërve për të kuptuar shenjat paralajmëruese.

Shurdhimi ne fëmijëri mund të ndikoje ne prodhimin e gjuhës verbale, duke e bërë atë më pak efikase ne periudhen e mësimit në shkollë dhe integrimin social të fëmijëve.

“Shumica e fëmijëve e humbin dëgjimin qe nga lindja,jane një ose dy foshnja në çdo 1.000 potencialisht të identifikueshme”, thotë profesor Edoardo Arslan i Shërbimit Audiology dhe Phoniatrics, Universiteti i Padoves, Spitali Treviso.

Disa studime raportojnë se kostot sociale, në drejtim të rehabilitimit dhe të përjashtimit nga sistemi socio-ekonomik, janë më të larta kur  nuk vlerësohen seancat, nuk është diagnostikuar herët dhe nuk eshte trajtuar si duhet. Nje numer i vogël i të gjitha rasteve të shurdhimit te dëgjimit nga mosvlerësimi është e shmangshme përmes parandalimit primar, ndërsa një përqindje e madhe mund të trajtohen nëpërmjet parandalimit dytësor.

“Shenjat të cilave u duhet kushtuar vëmendje gjatë gjashtë muajve të parë të jetës janë reagimet ndaj tingujve, një intensiteti të caktuar të tilla si ndryshimi në sjelljen e fëmijës, një reagim motorike, njohjen e zërit të nënës dhe sidomos pas katër deri në gjashtë muaj”, shpjegon eksperti. “Jane njohur dhe demonstruar të mirat e programeve që lejojnë identifikimin dhe terapite e hershme të nderhyrjes ne shurdhimin e  femijeve. Pas diagnozës, nderhyrja e parë përfshin zbatimin e një aparati dëgjimi. Një rivendosje e hershme e funksionit degjimor mund të korrigjoje humbjen e degjimit dhe kryesisht të nxite maturimin e sistemit degjimor qendrore dhe koren degjimore – shton Profesor Arslan. – Mundësimi i dëgjimit është i rekomanduar gjatë viteve të para të jetës, nga një deri në dy vjet.”

Nëse në praninë e përforcimit akustik optimal arrihet perceptimi efektiv i fjalëve, është e nevojshme të marrin në konsideratë një impiant cochlear: një protezë implantimi, i përbërë nga një pjesë e jashtme e lëvizshme dhe një pjesë e brendshme e futur. Edhe në këtë rast, vazhdojnë të rriten dëshmitë shkencore per nevojën e nje impianti për të korrigjuar degjimin.

“Përdorimi i aparatit te dëgjimit ose dëgjimi i impiantuar mund të trajtojë me një seancë ata qe vuajnë nga humbja e dëgjimit dhe te rimëkëmbe funksionin e përshtatshem për zhvillimin e një komunikimi të kënaqshëm me gojë, në pothuajse të gjitha rastet e humbjes së dëgjimit te fëmijët, – tha profesori – Është e rëndësishme, mos harroni se tërë procesi duhet të jetë subjekt ne mbikëqyrjen e vazhdueshme dhe punen ekipore. “

Kriza e cifteve:Alkooli, duhani dhe rrjetet sociale shkaterrojne deshiren.

Rrjetet sociale, alkooli, duhani dhe stresi jane përgjegjës kryesor për krizën e martesës. Sipas një sondazhi të kohëve të fundit italianët jane te pakënaqur kryesisht me jetën e tyre të martesore, veçanërisht në shtrat. 29% e meshkujve dhe 35% e femrave gjykojne se jeta e tyre eshte larg nga dashuria e kënaqshme. Arsyet mund të jenë shumë. Rreth 3 nga 10 njerez shpenzojnë të gjithe mbrëmjet e tyre para kompjuterit dhe telefonit celular dhe kjo është një  ndërhyrje e besdisshme  në shtratin e çifteve italiane.

Kështu çifti nuk ka me shumë kohe për veten e tyre, por edhe për perkedhelje apo për seks. Ata  bëjne gjithnje e më pak  dashuri, si burrat ashtu dhe gratë nuk jane te interesuar në këtë temë. Edhe pse shpesh ankohen për mungesën e pasionit në mes të tyre,shume shpesh ata kalojne cdo sekonde te lire ne facebook apo Twitter.

Bëhet dashurinë gjithnjë e më pak, me nje renie madje ne 70%  kur ata luajne lojra në rrjetet sociale dhe celulare.

Stresi, megjithatë, është një armik i madh i pasionit, si dhe alkooli.Por nuk janë vetëm teknologjia dhe stresi për të minuar marrëdhëniet e çiftit, eshte edhe droga, pirja e duhanit, obeziteti, mungesa e gjumit, dhimbje dhe sëmundjet seksualisht të transmetueshme.

Për 95% e meshkujve dhe 84% e grave është faji i lodhjes edhe pse shpesh nuk duan të bëjnë dashuri kjo diktohet nga disa sjellje te çrregullta. Kalojnë mbrëmjen në kompjuter apo ne chat me miqtë apo në facebook dhe sigurisht nuk stimulohet epshi dhe pasioni.

Gjithashtu mund të pasqyrojme faktin se vetëm 12% e meshkujve dhe 9% e femrave mund të percaktojne si të shkëlqyer dhe tërësisht të kënaqshme jetën e tyre seksuale. Në të kundërt, një studim i kohëve të fundit ka dekretuar se në 33% të rasteve të shkurorëzimeve në Britani, faji mund t’i atribuohet  facebook-ut.

Edhe AMI (Shoqata e Avokatëve te Martesave Italiane), përmes Presidentit Kombëtar, Gian Ettore Gassani ka leshuar alarmin për çiftet që përdorin Facebook. Marrëdhëniet dhe arratisjet virtuale po bëhen më të shpeshta dhe ka kaq shumë njerëz të cilët heqin dore nga një martesë apo një marrëdhënie vetëm për shkak të rrjeteve sociale. Sipas kryetarit të AMI, rrjetet sociale jane përgjegjëse për 20% të krizave martesore që vijnë në gjykatë.

Të zgjedhim fjalët tona

Shqetësimi shpesh herë fillon në mbrapaskenë.

Një ditë ju bëni lojën tuaj të preferuar me miqtë tuaj dhe gjithëçka është e mrekullueshme dhe e këndshme, por ditën tjetër ju ndjeni akullin në ajër, sepse njëra nga mikeshat vendosi të jetë e mërzitur me ty. Ajo foli edhe me dy mikesha të tjera dhe vendosën që gjithashtu të mos flasin më me ty. Ti shikon për rreth për të kuptuar diçka rreth kësaj klime, ndohta duke qarë, mundohesh të kuptosh se çfarë ke bërë. Njëra nga miket e tua të rrëfeu se njera nga ato është mërzitur me ty sepse ti po përpiqesh të jesh “shefja”, dhe aktualisht ajo vendosi se ajo nuk do të të nënshtrohet ty.

 Ajo do ta lërë të shkojë inatin këtë here… Dhe gjëja tjetër që ti mer vesh është se, konflikti tashmë ka kaluar. Por ti vetë ndjehesh e lënduar dhe mbbi të gjitha konfuze, besimi yt është lëkundur, dhe ti fillon të mendosh për çdo veprim të bërë dhe për çdo fjalë të thënë. Dhe përpara se ti të arrish të përpunosh ndjenjat e tua, të tjerët ndërmarrin veprime tashmë….

Kam mbledhur shtatë detaje që mes miqsh/kolegësh devijojnë, dhe arrijmë të mendojmë që dikush në grupin tonë të miqve/kolegëve të marrë pozitat e “bosit”. Dhe gjithë këto vite më vonë, mbahet mend shumë mirë se si ndjehesh në ato momente, e izoluar pa e kuptuar arsyen e vërtetë, pa e kuptuar ku bëre gabim. Si femra, ne mësojmë shumë shpejt, në moshë fare të re, si të qëndrojmë në të njejtën linjë me të tjerët. Ose më mirë e shprehur, ne mësojmë si të hapim themelet dhe të fitojmë konfidencën dhe besimin e tjetrit.

Që kur disa detaje të kësaj miqësie fillojnë të tronditen ato të ndjekin pas për një kohë të gjatë. Vendosa të bëja një testim të thjeshtë me të tjerë që mund të jenë duke kaluar moment të tilla.

Një 10-vjeçare. Ajo është një bjonde e ëmbël që i pëlqen të mbajë veten bukur. Ajo mendon në një mënyrë unike, në të njejtin drejtim gjithmonë dhe e torturon familjen e vet duke luajtur rregullisht muzikë në një bandë djemsh. Asaj i pëlqen të luaj softboll, dhe më shumë se kaq ajo ëndërron të hyjë në një skuadër softbolli për shkak edhe të shtytjes të shokëve të grupit të saj. Këtë javë, dhe ndoshta vetëm për këtë javë, ajo do të bëjë një kek, me të gjithë dashurinë dhe përkushtimin e saj; ajo ka idenë e një ëmbëlsire të kombinuar me diçka të ftohtë – një shije unike dhe plot mister. “Unë do të bëhem shefe kur të rritem”, tha ajo duke më buzëqeshur mu përpara fytyrës.

 

Është mbesa ime, dhe të jem halla e saj më jep mua një lumturi të pamasë. Të dielën e kaluar, përpara se ne të shkonim në ndeshjen e Raving Rabbids në Nintendo Wii, unë i bëra asaj disa pyetje mbi faktin se si vajzat në moshën e saj e trajtonin njëra tjetrën. Ajo ngriti kokën e saj të vogël të mrekullueshme, u hodhi një vështrim të gjitha vajzave që ishin rrotull nesh dhe më habiti pamasë me pjekurinë e përgjigjes së saj në ato moment.

Vitin e kaluar, mbesa ime dhe mikesha e saj më e mirë u bënë grupi më I famshëm në shkollën ku ajo mëson. Duke e krahasuar me historinë e papëlqyeshme që tregova më lart, mbesaime dhe mikesha e saj u sulmuan menjëherë nga shokët dhe shoqet e tjera të shkollës

Javën e kaluar u bëra pjesë e një grupi profesional femrash në Linkedin të sponsorizuar nga Citi dhe një nga qëllimet e grupit ishte ripublikimi i artikujve të  Forbes.com. në artikullin “pse femrat janë kaq të këqija dhe kaq shumë detyruese,” I shkruar nga Ruchika Tulshyan gjithashtu hedh dritë se si jemi trajtuar ne në fëmijëri, mënyra si femrat manifestojnë vetveten në vendin e punës ka të bëjë shumë me këtë. Më shumë se 200 njerëz kanë komentuar mbi këtë fenomen, disa me histori të dhimshme, dhe disa të tjera duke treguar hapur abuzimet rreth tyre. nëse femrat detyrojnë dikë, në një mënyrë ose në një tjetër, ky problem ndikon shumë në aftësinë e femrave lidere. Steriotipet negative të këtyre femrave luftarake janë duke i përjetuar të gjitha femrat e ulura në krye të tavolinës.

Por ne nuk jemi më vajza 12-vjeçare tashmë dhe ne nuk kemi pse i tolerojmë këto fenomene. Më poshtë kam listuar 7 pika që ne duhet të administorjmë për të krijuar një klimë të shëndetshme në marrëdhënie me vartësit në vendin tonë të punës.

  1. “U përpoqa ta harroj atë fenomen – dhe ja dola. – ishte një nga këshillat e mbesës sime”  Unë e di që është e vështirë të arrihet kjo, por në varësi të pozicionit dhe situatës specifike, gjëja më e mirë që mund të bëhet ndonjëherë është të thjeshtohen gjërat duke i lënë të rrjedhin. Kur dikush të sulmon personalisht, ajo po tregon thjesht vetveten dhe mënyrën e vetme të sjelljes së saj. Duke e kuptuar këtë, ne mund të zbusim dhimbjen tonë dhe inatin e madh duke ndihmuar kështu veten tonë psikologjikkisht dhe duke ruajtur shëndetin tonë. 
  2. Rapoti ngacmues apo problemet e punës.  Nëse sjellja e një kolegu shkon përtej komenteve të papërshtatshme duke arritur në kufijtë e një ngacmimi apo sjellje agresive kalon kështu në krijimin e një mjedisi armiqësor në punë, atëherë ajo sjellje duhet të trajtohet si e tillë. Referojuni politikës së kompanisë dhe kërkoni këshilla ligjore nëse trajtimi joprofesional i të tjerëve në vendin e punës është duke ndikuar negativisht në performancën e tuaj të përditshme.
  3. Përqëndrohuni në mirësjellje.  Nëse ju shikoni se të tjerët të angazhohen në sabotime të tipit gratë kundër grave, duke e quajtur këtë një nga sjelljet më normale dhe duke shpjeguar se pse kjo është e papërshtatshme mund të jetë më e dobishme të bisedoni ndryshimin dhe ndikimin e tij. Ne të gjithë jemi lënduar në fushën e jetës në një pikë të caktuar, dhe ne kemi nevojë për të ngritur dhe për të fuqizuar vetëdijen mbi këtë temë në mënyrë që të arrijmë përshtatjen në shoqëri. Në shumë raste gratë thjesht kanë nevojë për një shtytje të lehtë në drejtimin e duhur drejt komunikimit profesional, dhe më pas ja dalin përsosmërisht mirë.
  4. Luftoni!  Këtë javë Jennifer Livingston, në televizionin Wisconsin, u përball me një reporter që e kritikoi për peshën e saj, duek përdorur fuqinë e vet negative për të hedhur hije negative mbi një shembull të arrirë besimi dhe force. Ajo shkoi në television dhe u përballua me atë reporteri që e sulmoi  atë më parë. Nëse ju jeni një nga ata që po vuani ligësinë e dikujt tjetër dhe keni mundësinë të përballeni me të, tregojeni “forcën” tuaj dhe bëhuni modeli që të tjerët të ndjekin, plot forcë dhe energji positive.
  5.  Përgjegjshmëria juaj. Nëse keni një rol vendim marrës dhe pozita prej lideri, të përballesh me këto sulme nuk është thjesht çështje e të dhënit një model – ka të bëjë me menaxhimin dhe efekttivitetin e organizatës suaj. Ka të bëjë me veprimet ligjore dhe produktivitetin në punë për të rritur performancën dhe produktivitetin e qëllimeve tuaja. Merrni frenat në dorë sa më shpejt të mundeni dhe mos e lejoni një punëtor të vetëm të helmojë gjithë skuadrën tuaj.
  6. Nëse nuk keni asgjë të këndshme për të thënë….  Fjala e urtë e lashtë që: “Nëse nuk ke ndonjë gjë të mirë për të thënë më mirë hesht” mund të jetë një armë e fortë në procedurat operacionale të zyrës suaj. Dukshëm, ne duhet të vlerësojmë performancën e punës dhe duhet patjetër të shohim në sy problemet. Në një rast të tillë ne duhet të mendohemi dy herë përpara ndonjë kritike që mund të hedhim apo ndonjë atak professional jo individual.
  7. Mbështeteni “motrën”.  Më në fund, ndërkohë që ne numërojmë aspektet negative, më shumë femra ecin dhe bëjnë karrierë. Jepini kolegeve tuaja femra suportin dhe mbështetjen tuaj dhe ndihmën tuaj të sinqertë. Njihini kontributin e tyre dhe vlerësojeni atë. Edukojeni skuadrën tuaj që femrat e reja të mbështesin njëra tjetrën. Ky është një sygjerim tjetër që influencon tregun e sotëm të punës.

Te gjithe ne pishine: Perfitimet e palestres ne uje.

Tashme ju e dini se aktiviteti fizik është i mirë për shëndetin tonë dhe mirëqenien, si dhe një aleat i linjave te trupit. Pra kurrë nuk është tepër vonë për të hequr dorë nga menyra e jeteses ulur. Çiklizëm  dhe shëtitje të gjata në natyrë janë ushtrime të mëdha dhe mund të jetë e vështirë për t’u angazhuar në këto aktivitete, nëse jeni mbipeshë, apo në qoftë se ju vuani nga artriti ose keni lëndime muskulo-skeletale.Cfare duhet te bejme atehere? Të gjithe në pishinë. Sepse trajnimi në ujë është më pak traumatike dhe ofron përfitime të rëndësishme aerobike në mënyrë të barabartë. Në fakt, sipas një studimi të paraqitur në Kongresin kanadez Kardiovaskulare në Toronto, mund të jetë edhe më efikase në drejtim të sistemit kardio-respirator.

Studimi. Hulumtuesit në Institutin Heard Montreal monitoruan të dhënat mbi frekuancat kardiake dhe konsumin e oksigjenit te 22 të rinj në gjendje të mirë shëndetësore të cilët kanë kryer stërvitje të njëjta me  biçikletë brenda dhe jashte ujit.Dhe doli se sistemi kardiovaskular punon në mënyrë më efikase, kur çiklizmi behet në pishinë me ujë deri në gjoksin e tij. “Konsumi maksimal i oksigjenit, duke treguar një stërvitje të mirë, është pothuajse i njëjtë për të dyja detyrat, por norma e zemrës – shpjegon Martin Juneau, kordinator i kerkimit dhe i Insitutit Kanadez ne qendren e parandalimit, është pak më shumë e ulët kur ju ushtroni në pishinë, sepse çdo rrahje pompon me shume gjak dhe presioni i ujit në trup dhe këmbë eshte me i ulet dhe e ben zemren me efikase.” Me pak fjalë, presioni hidrostatik redukton numrin e herëve qe zemres i duhet per të pompuar gjak për të përmbushur nevojat e oksigjenit.

Qellimi i Archimede.”Duke qenë të mbështetur nga goditja e Archimede ne uje, vëllimi i gjakut që hyn në barkushe në sistemin arterial në çdo rrahje kardiake është më i madh, në përputhje me normen e zemrës qe është më e ulët. Dhe miokardi, për pasojë, është i nënshtrohet pak presionit. Përveç kësaj, uji mbështet peshën e trupit tuaj, kështu që aktiviteti fizik bëhet më pak traumatike për eshtrat, nyjet dhe muskujt. Ja pse gjimnastika në pishinë është e rekomandueshme edhe per ata që kanë pësuar një traumë ose një thyerje. Në praktikë, i zhyturi në ujë nuk punon kundër forcës së gravitetit, “shpjegon fiziologu Pietro Enriko di Prampero qe në Universitetin e Udines ka krijuar Qendren Mati ( Microgravity, aging, training and immobility) për studimin e fiziologjisë dhe patologjise ne  sistemin musculoskeletal. Juneau shton” Do të jetë sporti më i mirë për të gjithë, por jo të gjithë mund të notojne. Një alternativë e mirë është, pra, të zhyturit e biçikletës dhe te berit ushtrime në pishinë (p.sh. duke përdorur një zhytje ErgoCycle.) Për të përfituar nga një stërvitje që përfshin tërë sistemin musculo-skeletik dhe duke e bërë kete stervitje ne uje kërkon me pak përpjekje, pa rrezikun e lëndimit.” Aktivitetet e palestres në ujë, me pak fjalë, janë të përshtatshme për të gjithë, madje edhe per jo-notarët.

Stop menyres se jeteses ulur.
 Kolegji Amerikan i Sports Medicine rekomandon 150 minuta në javë me intensitet të aktivitetit fizik për të qëndruar në formë. “Ndryshimi menyres se jeteses kurrë nuk është tepër vonë apo shumë i vështirë kundërdrejt përfitimeve”- ripohon Beth Abramsom. Për shembull, ata që braktisin  mënyrën e jeteses ulur  bëhen fizikisht me aktive dhe mund të reduktojnë, përtej nivelit të stresit, rrezikun e miokardit ne 35-55%. ” Për më tepër, sipas hulumtimit të botuar në revistën e Mjekësise Shkenca & Sporti, nuk ka tregues më të mirë të shëndetit dhe jetëgjatësisë se një personi për disa minuta qe mund te shpenzoje çdo javë në aktivitetet fizike. Dhe me sa duket, ushtrimet jane  gjithashtu te mira për trurin, përmirësojne funksionet tona njohëse. “Rënia në funksion kognitiv është një komponent fiziologjik i plakjes, megjithatë, të paktën pjesërisht, mund të shmanget me ushtrime” thekson Juneau, i cili ka studiuar efektet e trajnimit te stërvitjes në aftësitë njohëse në një grup te subjekteve (te moshës 49 vjeç) në mbipeshë. Pas katër muaj te trajtuar ne sport funksioni i tyre njohës, aftësinë për të menduar, kujtuar dhe të marrin vendime të shpejta, janë përmirësuar dukshëm.

Kariesi:Simptomat dhe kujdesi.

Prishja e dhëmbëve është një problem shumë i perhapur për shëndetin,por shpesh anashkalohet, sidomos në fillimin e tij,per shkak te frikes nga dentisti apo përtacise.Hapi kyç në kontrollimin e sëmundjes është diagnostikimi i hershëm.E përshtatshme do të jetë një vizitë tek dentisti të paktën një herë në vit për pastrimin e dhëmbëve apo heqjen e gurezave,por në shumicën e rasteve ne presim që te ndodhin simptomat e para te dhimbshme.

 Cilat janë ato?

Siç njihet ndjeshmëria ndaj të nxehtit dhe të ftohtit janë simptomat e para te prishjes se një dhëmbi, ndonjëherë i shoqëruar edhe nga një ndjesi e pakëndshme në kontakt me substancat e sheqerit.Nuk duhet te nënvlerësojmë halitosis (e cila gjithnjë zhvillon prishjen e dhembit.)Kariesi shfaqet si një njolle  e errët(edhe pike) në dhëmb.Në këto faza është e rëndësishme ta riparojme sa më shpejt të jetë e mundur,madje edhe në qoftë se kariesi jashtë duket i vogël.Shpesh ai shtrihet brenda dhëmbit dhe e shkaterron ate,edhe nervin por dhe vete dhëmbin.Një specialist është gjithashtu i rëndësishem për të nxjerrë në pah dëmtimit të dhëmbëve të cilet ende nuk kanë simptoma dhe kur veçanërisht i kane të fshehura,të tilla si kariesi ndërdhëmbësh ose prishja e dhëmbëve te pjekurisë.

Kujdesi i dhëmbëve të prekur nga kariesi.

Kariesi prek fillimisht smaltin e dhëmbit,pastaj penetron në dhemb,deri sa e shkaterron ate.Kështu eshte e nevojshme për te hapur një kanal te rrënja,dmth.heqja e vete nervit dhe përfundimisht “vdekje e dhëmbit.”Kjo bëhet duke përdorur anestezine lokale,pasi ndërhyhet ne pastrimimin e pjesës se sëmurë dhe më pas mbylljen e kanaleve me një material biokompakt.Juve gjithashtu mund t’ju duhet antibiotik. Të gjitha pjesët e dhëmbit te shkatërruar nga prishja(edhe nëse nuk eshte arritur ne rrenje) rindërtohen më pas nga dentisti me mbushje tradicionale të dëmtimit të dhëmbëve.Mbushjet në të kaluarën praktikoheshin nëpërmjet nje amalgame të errët,tani  thuajse ekskluzivisht kryhen me të bardhë të përbërë si dhëmbët.Në rastet më të keqinja një karies i lënë pas dore mund të përfshijë nevojën e një kapsule.Edhe prishja e dhëmbëve të qumështit në fëmijëri duhet dhe mund të shërohet.

Kariesi në shtatzëni.

Ndryshimet hormonale tipike te shtatzënisë rritin  rrezikun e sëmundjeve paradontale.Eshte pra e rëndësishme që t’i kushtojme vëmendje higjienës orale në këtë periudhë dhe te konsultoheni me një dentist.Në përgjithësi gjatë kësaj periudhe është me mirë për të shmangur dentistin,por në qoftë se prishja e dhëmbëve shkakton dhimbje apo infeksion,ka rreziqe ekstreme.Ju mund ta bëni më mirë në tremujorin e dytë,kur anastezia sigurisht nuk ka ndikim negativ në fetus.Duhet të shmangen antibiotikët si tetracycline,por lloje të tjera mund të përdoren (madje edhe te bisedoni me gjinekologun.)Dhe në qoftë se keni nevojë për rrezet X do të jetë e rëndësishme për të vënë një platformë mbrojtëse (ate që përdorin dentistet për rastet e njejta.)Rrezet që arrijnë ne gojën e pacientit nuk kane rreziqe shtesë.Në të kundërt,prishja e higjienës orale dhe neglizhenca mund të jenë të rrezikshme për lindjen e foshnjës.