Pap testi: Rezultatet dhe si behet?

Pap testi se bashku me mamografine eshte një nga testet themelore për zbulimin e hershëm të sëmundjeve që mund të rrezikojnë shëndetin e grave. Kryhet një herë në çdo tre vjet dhe na lejon për të zbuluar ndonjë infeksion në mitër apo qafën e mitrës, pranine e virusit papilloma te grate, shfaqur nga vaksina dhe veçanërisht për të zbuluar lecione kanceroze ende në fazë shumë të hershme, qe po te trajtohen menjëhere parandalohet zhvillimi i kancerit. Një ekzaminim i vërtetë qe shpeton jeten,duhet te kryhet nga të gjitha gratë e moshës riprodhuese 20-25 vjeç. Në shumë rajone italiane autoritetet lokale shëndetësore kanë nisur një program për parandalimin dhe që lejon gratë t’i nënshtrohen një pap testi falas.Eshtë mirë pra që te pyesni ne klinike apo spital dhe të informoheni për këtë test të thjeshtë.

Projektuar nga mjeku Papanicolaou ,i cili i dha atij emrin pap test, ky ekzaminim gjinekologjik, ngatërrohet shpesh me (striscio vaginale), nje tjeter analize kjo por qe sherben vetem për të zbuluar ndonjë infeksion.Ndersa Pap testi është në të vërtetë mjeti më i mirë diagnostikues për zbulimin e hershëm te pjeseve kanceroze ne miter madje edhe në një fazë të hershme. Pap testi nuk të lëndon, ndoshta mund te ndiheni pak ne siklet per menyren se si behet, por kjo është në mënyrë e shpejtë dhe nuk është me të vërtetë për t’u shqetësuar shume rreth saj. Le të shohim se si behet.

Pap Testi: Si behet?

Pap testi kryhet ne nje klinike gjinekologjike dhe merr jo më shumë se një cerek ore kohe. Pasi pacienti shtrihet, mjeku fut nje retractor të vogël të butë në vaginë, pasqyra kirurgjike lejon të shqyrtohet drejtpërdrejte  qafa e mitrës me sy të lirë. Në këtë pikë, merret mostra e qelizave të mitrës, në dy faza: mostra e parë konsiston në mbledhjen nga ana e jashtme e qafës së mitrës duke përdorur një shpatull të vogël dhe e dyta nga brenda të qafës së mitrës me një furçë dhëmbësh të veçantë. Mukusi i mbledhur  nga gjinekologu dërgohet menjëherë në laborator për tu analizuar .

Në gratë e moshës riprodhuese pap testi kryhet të paktën 5 ditë pas përfundimit të ciklit ose të paktën 5 ditë para datës së fillimit. Në të gjitha rastet është e këshillueshme qe para se te kryhet një pap test nuk duhet te kesh kryer marredhenie seksuale të paktën dy ditët e fundit. Dhe eshte mire te mos kesh perdorur krem ​​vaginal dhe kremra ​​të tjera 3 ditët e para para testit. Pap testi mund të kryhet gjatë shtatzënisë pa asnjë problem deri në muajin e tetë. Edhe një e virgjër mund t’i nënshtrohet pap testit. Normalisht rezultatet laboratorike mund të vijnë pas tri javësh.

Rezultatet e pap testit. Si lexohen?

Si  interpretohen rezultatet e pap testit? Ja disa informata të dobishme. Kur  pap testi është i përsosur,qe do te thote negative, në raport ju do të gjeni se nuk ka  pjese apo qeliza para-kanceroze apo ndryshime te tjera të indeve te mitrës të çdo lloji ose procese inflamatore dhe as prani te virusit  Papilloma. Megjithatë, pap testi ynë mund të jetë pozitiv, për shembull, mund të ketë një ndryshim të vogël si inflamacion, e cila është zakonisht mund te jete për shkak të një infeksioni të përbashkët të vaginës ose mitrës.

Nëse ju keni qeliza jokarakteristike  do të thotë se kemi të bëjmë me një infeksion viral te thjeshte. Kur përcaktohet se raporti ka  lecione squamous intraepithelial (SIL) do të thotë se ka një shans (për të verifikuar)per te pasur qeliza para-kanceroze, ose një lëndim që mund të japë origjina e një tumori të mitrës nëse nuk trajtohet menjëherë. Së fundi, mund të zbulohen qelizat që tashmë janë malinje.

Nëse gjinekologu zbulon ndryshimet në rezultatet e pap testit tuaj, do t’ju rekomandojë një ekzaminim të mëtejshëm më të detajuar te quajtur colposcopy, e cila lejon për të parë përmes një mikroskopi të veçantë, pjesën e mitrës që zgjatet ne vagine dhe për vendndodhjen e lecioneve kanceroze ( nëse janë të pranishme) dhe lejon një mostër të vogël të indeve per biopsi. Shumë prej lecioneve parakanceroze apo kancer në një fazë të hershme zbulohen me analiza të pap testit. Jane sot ne dispozicion terapi ambulatore  në spital (disa ditë) dhe me anestezi lokale.