Perdorni nje tenxhere me presion

Tenxherja me presion eshte nje mjet kuzhine shume i dobishem,ne te cilen mund te gatuajme  perime, peshk, mish dhe gjithcka tjeter,ne kohe rekord.

Tenxhere me presion, çfarë është kjo?

Kjo është një enë hermetikisht e mbyllur, shpikur në shekullin e shtatëmbëdhjetë nga fizikanti francez  Denis Papin,i cili gjeti nje mënyrë për të gatuar kockat e kafshëve dhe kështu të zgjidhte problemet e urisë. Në vitin 1953,kompania franceze SEB mori patente ne idene e vendosjes se tenxheres me presion.

Tenxherja me presion eshte e rrumbullaket ose ovale,ka mure shumë të trashë dhe është e pajisur me dy vegjë dhe një kapak. Avantazhi mbi tenxheret tradicionale është se ne mund të gatuajme ushqime në një kohë rekord dhe ruhet shija dhe vlerat ushqyese.

Llojet e gatimit:

Zierje me avull.

Tenxherja me presion është ideale për ata që duan të gatuajne perime ose peshk në një kohë rekord, mjafton 300 ml ujë ne supë në pjesën e poshtme  dhe gatuhet për 15 minuta. Kujdes duhet te tregojme se  nëse  vendosim perime të ngrira ne duhet të rrisim sasinë e lëngut në pjesën e poshtme, sepse avullimi është shumë i shpejtë.

Zierje me zjarr te ngadalte.

Tenxherja me presion është e përkryer për gatimin e perimeve të pasura me ujë,me nxehtesi te ulet , mish, peshk, por edhe drithëra. Për këtë lloj  gatimi vetëm duhet te veme pak ujë në fund,avujt e hermetuar gjatë ngrohjes  me zjarr te ngadalte do të trashen,pikat do te kene kontakt me mbulesën, do të bien ne pjesën e poshtme dhe do te zhduken përsëri.

Sterilizim.Kavanoza për bllokim dhe enë kuzhine.Vihen në një tenxhere me presion, së bashku me 500 ml ujë dhe  mbyllet kapaku. Sapo valvula fillon të fishkëllejnë, loja është bërë.

Si ta zgjedhim ate?

Përmasat:Tenxherja me presion zgjidhet sipas  nevojave të personave.Për një familje qe perbehet nga 1-4 persona zgjidhet një tenxhere me presion me një kapacitet prej  3- 4.5 litra. Për një familje prej 4-6 persona merret një tenxhere me kapacitet 6 litër dhe nëse ju jeni ne familje 6 -8 persona do t’ju duhet të merrni një qe nxe 8 litra dhe  per 8 -10 persona merret një tenxhere qe nxe 10 litra.

Çeliku ose alumini? Çeliku ruan dhe shpërndan ngrohjen mirë, megjithatë shumica e sobave me presion janë bërë nga alumini, një material shumë i lehte dhe për këtë arsye më praktik.Inokset janë të pathyeshme dhe e kryejnë ngrohjen mirë. Ka edhe modele të bakrit te tenxhereve me presion të reduktuara ose qelqi te zbutura (që mund të vihet në furrë).

Tenxhere me presion elektrike:Celik ose inox janë shumë të dobishme kur ne jeni me nxitim. Në varësi të modelit ne mund të zgjidhni mënyrën dhe kohën e gatim. Një program i veçantë gjithashtu na lejon për të mbajtur te ngrohtë ushqimin para se të vij në tryezë.

Udhëzimet për përdorim:

1.Mbusheni tenxheren,vendosni të paktën 250 ml lëng në pjesën e poshtme,kjo varet  nga lloji i ushqimit, mund të plotësoni deri në 2/3 e lartësisë së tij, por jo më shumë.

2. Mbylleni tenxheren,nëse ajo nuk është mbyllur si duhet, brenda presioni nuk do të rritet.

3. Gatim:Tenxherja me presion fillimisht duhet të vendoset në një ngrohje të lartë. Në pak minuta temperatura e brendshme do të tejkalojnë 100 °. Valvula e kontrollit fillon nxjerr avull,në kete moment  ju duhet të ulni ngrohjen dhe të filloni të llogarisni kohëzgjatjen e gatimit. Kjo ju lejon të ruani të paktën 70% më pak energji se sa tradicionalja gatim me ujë.

4.Kur te mbaroje koha e gatimit ju duhet  fikur menjehere burimi i ngrohjes.Per te hapur kapakun duhet te prisni te mbaroje avulli dhe vetëm atëherë mund ta hiqni ate. Për të ulur presionin më shpejt,duhet ta vini ate ne tenxhere me ujë të ftohtë dhe të prisni që ajo të ftohet.