Simptomat e shtatzenise ne javen e pare.

Është e mundur që simptomat e sakta të një shtatzenie në javën e parë mund të lejojnë një “diagnozë” të besueshme?

Kur një grua e kupton se ajo është shtatzënë?

 Simptomat e para të shtatzenisë pas sa ditë pas konceptimit  fillojnë të shfaqen?

 Këto janë pyetje te vështira për t’iu përgjigjur.Çdo shtatzeni është një histori në vetvete,çdo grua është vetvetja dhe trupi i saj reagon ndryshe ndaj trazirave të një shtatzënie në fillimet e saj.Për disa gra,në fakt,te kuptuarit e te qenit  shtatzënë ndodh me vonesë për shkak se simptomat e shtatzënisë në muajin e parë dhe më tej,nuk janë të tilla si për ti vënë”në gatishmëri”.

Shtatzënia:Cfarë ndodh në javën e parë.

Per gratë me një cikël të parregullt qe kane një vonesë te  menstruacioneve nuk përbën ndonjë gjë te rrallë vonesa e tyre dhe për këtë arsye nuk është simptomë e mjaftueshme për të menduar se presin një fëmijë.Megjithatë,tashmë gjatë ditëve të para të një shtatzëni të re ne trupin e femrës ndodhin një seri “revolucionesh”,te cilat edhe pse ende te vogla,disa gra nuk arrijnë t’i njohin.Konceptimi ndodh gjatë periudhës pjellore të muajit gjatë ovulacionit.Çfarë ndodh pasi eshte fekonduar një vezë?Çfarë ndodh kur veza”migron”në mitër dhe qelizat fillojnë të shumëfishohen,duke u rritur në embrion (në fakt,fetusi, si ne tani preferojmë ta quajme apo një jetë e re).Çfarë simptomash mund të jenë të lidhura me këtë fazë shumë të hershme të shtatzanisë?

Simptomat e shtatzanise.

Kur menstruacionet nuk vijne është simptoma e pare e persosur,e cila duhet të çojë në testin e shtatzënisë.Per te parashikuar kete per shkak te voneses se menstuacioneve per disa gra eshte e veshtire,kjo është e mundur vetëm në qoftë se cikli është saktë si një orë.Gjithsesi,nëse kjo vonesë ndodh si rezultat i marrëdhënieve të pambrojtura është e qartë se çdo grua mund të ketë te drejtë te dyshoje per nje shtatzani.

Simptomat e shtatzanise:Humbje.

Ndër simptomat e shtatzanisë ka edhe humbje.Në disa raste (6-7%) është gjakderdhje që mund të ngatërrohet me ciklin menstrual.Në realitet ajo është një fenomen i quajtur “diktim”.Më shpesh nga fazat e hershme të shtatzënisë,ju mund të përjetoni humbje te te bardhave transparente dhe pa erë thjesht per shkak te veprimeve te estrogjenit.

Simptomat e shtatzënise:Gjoksi i fryre.

Ndër simptomat e shtatzënisë eshte edhe gjoksi i fryrë dhe qe dhemb,kjo ndodh menjëherë dhe është për shkak të hormonit prolattina.Gjoksi fryhet si para menstruacioneve dhe lëndohet nese e prek.Edhe në këtë rast,lidhur me mungesën e një cikli mund të krijojmë dyshime.

Simptomat e shtatzënise:Lodhje.

Lodhja është një tjetër simptomë tipike e shtatzënisë  dhe është shumë e zakonshme.Është ndoshta për shkak të përpjekjeve që bën trupi në përshtatjen me situatën e re,si dhe përqendrimi në rritje i progesteronit në gjak.Ndonjëherë kjo ndjenjë e dobësisë vazhdon në muajt në vijim (nganjëherë edhe për shkak të mungesës së hekurit),por në përgjithësi zbehet në tremujorin e dytë.

Simptomat e shtatzënise:Urinim i shpeshtë.

Urinimi më i shpeshte është një nga simptomat më të zakonshme,e cila nganjëherë shfaqet para ushqimit.Varet kryesisht nga pozicionin qe mitra merr mbi fshikëz.

Simptomat e shtatzënise:Vjellje.

Te përziera dhe të vjella janë dy nga simptomat më të zakonshme të shtatzënisë dhe të shpeshta:Ndikon së paku te 50% të nënave shtatzëna.Shpesh vjellje ose ndjeshmëria ndaj aromave nuk mund të ndodhe  para menstruacioneve.Ndër shenjat e shtatzënisë binjake është vetëm një vjellje insistuar qe nuk zvogëlohet pas disa muajve të parë siç ndodh në shtatzënite normale.Por edhe në këtë rast … kjo nuk është një “rregull” qe vlen për të gjithë.

Simptomat e shtatzënise:Enjtje.

Ënjtje ose shurdhim i barkut jane simptomat e shtatzënisë qe shkaktohen nga ndryshimet hormonale, por edhe një kapsllëk fillestar,të cilat do të përmirësohen menjëherë pas.Në mesin e simptomave te shtatzënisë nuk është diarreja.