Zbulohen parashikimet gjenetike te depresionit pas lindjes.

Ndryshimi i 2 gjeneve të zbuluara nga testi i thjeshtë i gjakut gjatë shtatzënisë, do te parashikoje depresionin pas lindjes 85 për qind te sigurt në një studim.

Ndryshimet epigjenetike, të cilat ndryshojnë funksionin e gjeneve pa ndryshuar rendin themelor, mund të zbulohen te gjaku i grave shtatzëna gjatë çdo tremujori, potencialisht duke siguruar një mënyrë te thjeshtë për të parashikuar depresionin në javët pas lindjes, si dhe mundësine për të nderhyre para se simptomat te japin efekte të mëdha negative.

Rezultatet e këtij studimi të vogël që përfshiu 52 gra shtatzëna janë përshkruar në revistën Molecular Psychiatry.

“Depresoni pas lindjes mund të jetë i dëmshem për nënën dhe fëmijën,” tha udhëheqësi i studimit Zachary Kaminsky, Ph.D., asistent profesor i psikiatrisë dhe i shkences se sjelljes në Johns Hopkins University School of Medicine. “Por ne nuk kemi një mënyrë të besueshme për të pare se ajo shkakton dëme dhe një test si ky mund të shërbejë vetëm si një shfaqje”.

Nuk është e qartë se çfarë e shkakton depresionin pas lindjes, një gjendje e karakterizuar nga ndjenjat e vazhdueshme të shpresës, trishtimi, lodhja dhe ankthi që fillon brenda katër javësh pas lindjes dhe mund te vazhdoje disa muaj ose deri në një vit. Është vlerësuar se 10-18 për qind e të gjitha nënave te reja të zhvillojnë një gjendje trishtimi dhe norma rritet në 30 – 35 për qind në mesin e femrave të diagnostikuar më parë me çrregullime te humorit. Shkencëtarët kanë besuar gjatë se simptomat ishin të lidhura me rënie të mëdha në nivelet e estrogjenit të nënës pas lindjes, por studimet kanë treguar se gratë jane të depresionuara jo vetem per shkak te renies se niveleve te estrogjenit.

Duke studiuar minjte, hulumtuesit e Johns Hopkins kanë dyshuar se estrogjeni shkakton ndryshime epigjenetike në qelizat e hippocampus, një pjesë e trurit që rregullon gjendjen shpirtërore. Kaminsky dhe ekipi tij pastaj krijoi një model statistikor që çoi në ‘identifikimin e dy gjeneve, te njohur si TTC9B dhe HP1BP3 nga të cilat dihet pak, përveç përfshirjes së tyre në’ aktivitetin hippocampal.

Kaminsky shpjegoi se gjenet në fjalë mund të kenë diçka qe ka të bëjë me krijimin e qelizave të reja në hippocampus dhe aftësinë e trurit për të riorganizuar dhe përshtatur me pamjen e mjediseve të reja – dy elemente të rëndësishme te humorit. Estrogjeni mund të veprojë disi si një antidepresant, në mënyrë që kur frenohet, të ndikojë negativisht në disponimin.

Hulumtuesit pastaj konfirmuan gjetjet e tyre në njerëz, duke kërkuar ndryshime epigjenetike në mijëra  gjene në mostrat e gjakut nga 52 gra shtatzëna me çrregullime te humorit. Jennifer L. Payne, MD, drejtor i Qendrës se çrregullimeve te humorit në Johns Hopkins, ka mbledhur mostrat e gjakut. Gratë janë ndjekur gjatë dhe pas shtatzënisë për të vlerësuar nëse zhvillohet depresioni pas lindjes (Postpartum).

Hulumtuesit vune në dukje se gratë me depresion Postpartum ishin të ekspozuara ndaj ndryshimeve të forta epigjenetike në ato gjene që janë më të ndjeshme ndaj estrogjenit, i cili sugjeron se këto gra janë më të ndjeshme ndaj efekteve të hormoneve.

“Ne jemi shumë të befasuar se si gjenet ishin të lidhura me depresionin paslindjes” thotë Kaminsky. “Me hulumtime të mëtejshme, kjo mund të provojë të jetë një mjet i fuqishëm.”

Kaminsky shpjegoi se hapi i ardhshëm i kërkimit do të jetë për të mbledhur mostrat e gjakut nga një grup më të madh të grave shtatzëna dhe do t’i ndjekin ato për një periudhë kohe më të gjatë. Ai shpjegoi gjithashtu se do të jetë e dobishme për të shqyrtuar nëse të njëjtat ndryshime epigjenetike janë të pranishme në fëmijët dhe grate që zhvillojnë depresionin pas lindjes.

Provat tregojnë që diagnostikimi i hershëm dhe trajtimi i depresionit Postpartum mund t’i kufizojë apo parandalojnë efektet ligështuese. Edukon gratë për faktorët e rrezikut të depresionit – si edhe  përcakton në qoftë se ato kanë një histori të mëparshme të sëmundjes – është vendimtare për të shmangur probleme afatgjata.

Hulumtimi gjithashtu tregon se depresioni Postpartum ndikon jo vetëm ne sigurinë dhe shëndetin e nënës, por edhe ne shëndetin mendor, mirëqenien fizike dhe emocionale të fëmijës së saj.